fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Franstalige zenders allergisch voor Nederlands?

Vandaag is Herman Boel gastauteur bij RadioVisie. Herman is master in de toegepaste taalkunde. Hij hielp de nieuwsredactie van VTM efficiënt werken. Gaf zes boeken uit bij uitgeverij Lannoo, waarvan één in het Chinees vertaald werd. In de radiohobby, met name het luisteren naar midden- en kortegolf, zorgt hij als secretaris en webmaster ervoor dat de leden van de Medium Wave Circle van een magazine en website kunnen genieten. Sinds april 2011 is hij freelance vertaler in combinatie met extra diensten.

Franstalige zenders allergische voor Nederlands?

Hebt u al eens naar een Franstalig radiostation geluisterd? Hoeveel Nederlandstalige nummers hebt u toen gehoord? Inderdaad, er wordt nooit een Nederlandstalig nummer gedraaid. En die ‘nooit’ mag je dan nog letterlijk nemen ook. Vreemd, toch? Dus vroeg ik onlangs aan diverse zenders waarom dat zo was. Ik stuurde op 20 februari de volgende vraag (weliswaar in het Frans) naar La Première, Vivacité, Classic21, Pure FM, Radio Contact, Nostalgie la Légende, Bel RTL en NRJ:

Dé vraag

Geachte,

Ik vraag me af waarom <station> nooit Nederlandstalige muziek draait. Aangezien het Nederlands de meest gesproken taal is van ons land, lijkt het me logisch dat die taal een plaats heeft op elke radiozender van ons land, niet? Kunt u me zeggen waarom uw station muziek in het Frans, Engels, Italiaans enz. draait maar nooit Nederlandstalige muziek?

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Herman Boel

De antwoorden

Van alle aangeschreven stations was er maar één dat me een antwoord stuurde. Ik had een aangenaam e-mailgesprek met Jean-François Pottier, Head of Music van Radio Nostalgie. Hij erkent het probleem en meldt dat ze er bij Nostalgie wel gevoelig voor zijn. Maar dan verwijst hij naar het Franstalige publiek dat nu eenmaal niet erg veel interesse heeft in Nederlandstalige muziek. Reden: Nederlandstalige artiesten breken niet door in de Federatie Brussel-Wallonië (sic) zodat het publiek hen niet kent. Vlaamse artiesten die in het Engels zingen, komen dan weer wel vaak aan bod.

Maar dat antwoord roept twee andere vragen op. ‘Vanwaar haalt hij het dat zijn publiek niet geïnteresseerd is in Nederlandstalige muziek?’ ‘Zijn daar enquêtes rond gehouden? Bestaan er statistieken daaromtrent?’ Voorts redeneert hij uiteraard omgekeerd. Hoe kan een Nederlandstalige artiest doorbreken in Brussel of Wallonië en dus bij het publiek bekend raken als de radiozenders geen airplay geven? Het is al te gemakkelijk om de schuld bij de luisteraar te steken die zogezegd geen zin heeft in Nederlandstalige muziek. Onbekend maakt immers onbemind.

De nieuwe confrontatie

De heer Pottier gaf toe dat er geen objectief onderzoek is gevoerd naar de mogelijke interesse voor Nederlandstalige muziek. Nostalgie heeft intern enkele studies uitgevoerd waar al eens een Nederlandstalig nummer in zat, maar de resultaten waren niet hoopvol. Bovendien is het evenmin de taak van Nostalgie om artiesten op te starten. Naast het feit dat de platenlabels kiezen waar hun artiesten worden gedraaid, verwijst hij in de eerste plaats naar de… politiek. De taalgrens is ook een cultuurgrens die steeds ondoordringbaarder wordt ondanks de te zeldzame initiatieven om die te doorbreken.

Wat Nostalgie wel doet, is muziek uit het noorden en het zuiden van het land verenigen in het programma ‘Made in Belgium’ dat van maandag tot en met donderdag om 18:30 uur te horen is. Maar de muziek uit het noorden van het land is dan wel uitsluitend Engelstalig. Jammer. Geen antwoord dus van de andere stations, en dus ook niet van de openbare omroep RTBF.

Taal-analfabetisme rukt op

Ik moet toegeven dat ik het niet begrijp. Waarom is het zo moeilijk om een beetje interesse te tonen in de taal van de landgenoten? Hoe kunnen we landgenoten en hun ideeën en meningen begrijpen als we niet eens hun taal (willen) begrijpen? De kennis van de andere landstaal gaat er trouwens ernstig op achteruit. Recent werd nog bekendgemaakt dat slechts 11 procent van de Franstalige werkzoekenden kennis heeft van het Nederlands. Elf procent.

Ook in Vlaanderen was de kennis van het Frans bij de Vlaamse studenten nooit zo slecht en gaat ze jaar na jaar achteruit. Wanneer ik naar mijn collega-vertalers in het Franstalige landsgedeelte kijk, zijn er die prima Nederlands spreken, maar er zijn er minstens zoveel die zelfs geen eenvoudig gesprek aankunnen. Als vertalers het al niet kunnen, waarom zou de modale Franstalige het dan wel kunnen?

Taal is zonder enige twijfel de sleutel tot begrip tussen twee mensen, tussen twee volkeren, tussen twee landen. Wie het beste met ons land voor heeft, toont dan ook interesse voor de andere landstaal (het Duits als derde landstaal laat ik gemakshalve even achterwege). Dat is de enige manier om misverstanden en onbegrip tegen te gaan.

Een beetje wederzijds respect en interesse in de taal van de andere zou ons land heel wat verder helpen. En jij, hoe goed ken jij de andere landstaal?

° De Taalfluisteraar


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als
Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij
TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen
OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio
Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die
Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede
De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het
Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Einde van de folklore op de lokale FM?

Lokale radio in de Vlaamse pers: meewarigheid eerst

Dit is Radio België – Ici Radio Belgique

Open brief aan Premier Michel

Met de groeten van de minister

Spoedprocedures op komst tegen frequentieplan?

Sluiten