RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Franse Gemeenschap snelt media ter hulp

De regering van de Franse Gemeenschap keurde een ondersteuningsplan voor de media en journalisten goed op voorstel van Minister van Media, Bénédicte Linard. Ook de radio krijgt daarvan een deel. Het gaat om een budget van vijf miljoen euro, afkomstig uit het noodfonds van de Franse Gemeenschap.

Het plan omvat vier maatregelen, met om te beginnen en naar Portugees voorbeeld, de aankoop van reclamecampagnes voor algemeen nut in alle geschreven en audiovisuele media (nationaal, regionaal en lokaal). Er is een bedrag van ongeveer 1,4 miljoen euro voorzien. Hoe de verdeling zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Daarnaast zal de regering drie miljoen vrij maken voor de media “waarvan het voortbestaan bedreigd wordt door de coronacrisis”. De geschreven pers (dagelijks en periodiek) staat voorop. Daarna komen àlle radio- en tv-stations nationaal en lokaal.

De Franstalige regering wil ook directe steun verlenen aan freelance journalisten en zij die geen (meer) inkomsten hebben. Het gaat om een extra bedrag van 550.000 euro dat zal worden toegekend door het Journalistiek fonds. Tot slot zegt de regering dat ze “de transitie van de sector naar een economisch model dat minder afhankelijk zou zijn van reclame wil mogelijk maken om de mediasector structureel te versterken en de uitdagingen waarmee die vandaag geconfronteerd wordt beter het hoofd te bieden”.

Een uitgebreide audit van de Belgische Franstalige advertentiemarkt zal daartoe worden opgestart. “Een noodzakelijke stap om de werkelijke situatie binnen de gemeenschap te objectiveren en vervolgens de voorwaarden vast te stellen die nodig zijn om de mediasector te transformeren tot een model dat minder afhankelijk is van reclame”, klinkt het.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx