RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: Wendy Bouchard naar France Bleu (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terwijl de verdere toenadering tussen Europe 1 en de populistische nieuwszender CNews almaar vastere vormen aanneemt, vinden de voormalige medewerkers onderdak bij andere werkgevers. Zo kreeg journaliste Wendy Bouchard (foto bovenaan – credits: Europe 1) het voorstel om bij France Bleu een programma rond de komende presidentsverkiezingen te ontwikkelen. Eerste afspraak: 30 augustus aanstaande.

De teloorgang van Europe 1

Na vijftien jaar gedwongen afscheid nemen van een historisch radiomonument, was een zeer pijnlijke zaak voor een hele stoet legendarische medewerkers. Julie Leclerc, Anne Roumanoff, Pascale Clark en Nicolas Cantaloup werden door de nieuwe machthebbers van de groep Vivendi op niet al te correcte wijze naar de uitgang gewezen. Ook journaliste Wendy Bouchard ontsnapte niet aan de ontslagronde. 

Na haar laatste dag als presentatrice van het journaal overheersten duidelijk de emoties. De aanslagen op Charlie Hebdo, de concertzaal Bataclan, het voetbalstadion en het drama op de nationale feestdag in Nice zorgden voor onvergetelijke herinneringen. ‘Samen beleven, samen verwerken en samen er uit komen’, slogans, die als een rode draad door haar carrière bij Europe 1 liepen. Kortom, niet echt het gedroomde scenario op 4 juli jongstleden. Gelukkig zorgde haar rijke ervaring voor de nodige aanbiedingen.

France Bleu: een begrip

De eerste stappen van Radio France richting een lokaal radionetwerk dateren inmiddels van 1980. Fréquence Nord (Rijsel), Radio Mayenne (Laval) en Melun FM waagden zich aan de formule waarbij de luisteraars niet alleen qua informatieverstrekking maar ook qua muziek volledig centraal stonden. Andere regio’s die reeds lang naar gelijkaardige formats speurden, volgden. Inmiddels steeg het aantal aangeslotenen tot 44 door de komst van zenders in onder andere Toulouse en in Saint-Etienne. 

° Lees verder onder de video

De uitbreiding van France Bleu ging tevens gepaard met een langzame verjonging van het muziekaanbod. Wat zich aanvankelijk op de 50-plussers richtte, werd langzaam maar zeker tot een Adult Contemporary format verruimd met daarbij een strikte naleving van de regels omtrent het verplichte percentage Franse artiesten en groepen in het muziekaanbod. Ruimte zat dus voor bijvoorbeeld Coldplay, Patrick Bruel, Axelle Red, Christine and The Queens, Pascal Obispo, The Weeknd, Christophe Maë en Whitney Houston. 

De uitdaging van Wendy

Met de race naar het Elysée voor de deur lag het in de ambitie van de redactie om reeds in een vroeg stadium alle streken en gemeenten maximaal over het belang van de stembusgang te informeren. Vandaar dat de 41-jarige en bevallige Wendy Bouchard meteen werd aangetrokken om meteen na de zomervakantie een magazine rond deze belangrijke afspraak te verzorgen. De bedoeling bestaat erin om vooral te peilen naar de verzuchtingen van de bevolking, die vrijuit kan praten over de thema’s die hen nauw aan het hart liggen. 

Dat daarbij verschillende multimedia ingezet worden, hoeft niemand te verbazen. Noem het dus een algemene raadpleging waarbij de journalisten ook de verschillende campagnes van de kandidaten uitgebreid volgen. Regis Mailhot, humorist en bekend van talloze dagelijkse kronieken bij RTL, wordt haar sidekick. ‘Ma France’ start op 30 augustus op France Bleu tussen 13:00 uur en 14:00 uur en wordt door alle lokale stations uitgezonden. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

France: Staking bij Europe 1 is voorbij

Het personeel van Europe 1 heeft na een vergadering, woensdag 23 juni, besloten om  het Lees verder

Frankrijk: Massale leegloop bij Europe 1 (video)

Sinds de machtsovername door de groep Vivendi, eigendom van de Bretonse zakenman Vincent Bolloré, ging Lees verder

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Frankrijk: Europe 1 ter discussie

Achter de schermen vindt nog steeds een krachtmeting plaats met als inzet het behoud van Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

France Inter en Skyrock schitteren in Parijs

Nauwelijks een week na de resultaten van het landelijke luisteronderzoek, uitgevoerd door 'Médiamétrie', bevestigden de Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: oplawaai voor Europe 1, winst voor France Inter

In Frankrijk optimaliseerde France Inter optimaliseerde in het eerste kwartaal niet alleen zijn positie als Lees verder

Blad 1459: Peter Hoogland, Sander Hoogendoorn, Radio Anti-France

• Peter Hoogland maakt podcastreeks over 'The DJ's' • Nederland: petitie om Sanders Vriendenteam op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x