RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Frankrijk: Viering 100 jaar radio ‘besmet’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terwijl de meeste landen de deur naar versoepelingen van de maatregelen tegen de corona-pandemie wagenwijd openen, werd de Franse poot van RTL met de neus op de feiten gedrukt. Na ‘On Est En Direct’, met een  speciale televisie-uitzending over een eeuw radio op France 2 waarbij Laurent Ruquier zo’n dertig collega’s en vrienden zonder masker ontving, testte één van de genodigden positief. Pijnlijk en vooral een kaakslag voor de publieke zenders.

Even reconstrueren: Dat de radio sinds mensenheugenis een doorslaggevende rol speelt in het dagelijkse leven van de zuiderburen, was een prima reden tot een feest. Vandaar het idee om enkele tenoren van de bekendste stations voor een uitgebreide babbel, tijdens ‘On Est En Direct’, samen te brengen. Marc-Olivier Fogiel en Fabrice (beiden ex-RTL), Lea Salamé (France Inter), Manu Lévy (NRJ), Christian Morin (ex-Europe 1), Fred Musa (Skyrock) gingen maar al te graag op de uitnodiging in. 

Een geslaagde avond, zo bleek na afloop, want met 13,8% marktaandeel of 938.000 kijkers toonde men zich meer dan voldaan. Zeker omdat tegen de halve finale van ‘The Voice’, die door 1,39 miljoen liefhebbers werd gevolgd, geen kruid was opgewassen. Het goed gevoel maakte echter snel plaats voor ontnuchtering en vooral voor ergernis.

Bleek dat Yves Calvi (foto bovenaan), de anchorman van de RTL-ochtend, positief had getest. Zodoende verkeerden de andere radiohuizen, die zich door hun boegbeelden hadden laten vertegenwoordigen, in een lichte staat van paniek vermits alle planningen voor de komende week reeds lang vooraf waren opgesteld. De snelle zoektocht naar geschikte vervangers om de tot quarantaine gedwongen medewerkers leidde tot de komst van Jérome Florin als nieuwslezer bij de Luxemburgse zender. 

Lorrain Sénéchal verving Marc Fauvelle bij de nieuwszender France Info. Lea Salamé (France Inter) en Mathieu Baillard (Europe 1) werkten van thuis uit. Pascal Praud, Julien Courbet en de gevaccineerde Jean-Jacques Courbet waren wel bij hun respectievelijke werkgevers RTL, RMC en BFM-TV aanwezig. De vertrouwde getroffen stem tijdens het ontbijt zelf blijft de komende dagen weg bij de redactie van RTL en bij Canal Plus. Isabelle Moreau en David Abiker vervangen hem voor onder andere ‘l’info du vrai’. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: France Inter houdt stand, RTL verliest

Geen wonder dat COVID 19 door de verscherpte lockdown en de drastische maatregelen de luistercijfers Lees verder

Frankrijk: De opmerkelijke redding van Skyrock (audio & video)

Tien jaar na de oprichting op 21 maart 1986 gooide het Franse netwerk Skyrock het Lees verder

Noordrijn-Westfalen: landelijke commerciële mux kan starten in vierde kwartaal

Het heeft politiek dan wel (te veel) jaren aangesleept, maar het is eindelijk zover: Noordrijn-Westfalen, Lees verder

VRT-archief ontdekt uniek klankfragment over Paul van Ostaijen

Begin dit jaar startte het VRT-archief met de restauratie van zijn 78-toerenplaten. De meer dan Lees verder

Frankrijk: Inter ruimschoots aan de leiding

Het zal niemand verbazen dat de tweede ingevoerde lockdown door de forse toename van het Lees verder

Frankrijk: Radio Restos voor de minderbedeelden

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Franse restaurants voor de dak- en thuislozen een grote inzamelactie. Dit weekend Lees verder

Studio Brussel gaat aftellen in Kortrijk (video)

StuBru komt alweer langs van 26 t/m 30 december voor een live Tijdloze, met elke Lees verder

MNM: Robin naar tv, Wanne vervangen zonder woorden

Dubbel berichtje over MNM waarin twee presentatoren de hoofdrol spelen

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx