RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Frankrijk: TF1 en M6 samengevoegd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de Franse afdeling van RTL zich in een lastig vaarwater bevond, was al geruime tijd overduidelijk. Geen wonder dat tijdens de voorbije maanden de geruchten over een mogelijke overname de kop opstaken. Terecht want afgelopen maandagavond kwam het bericht dat M6 en TF1 tot één onderneming samensmelten. Door het aanbieden van streamingdiensten en talloze andere opties hoopt men de buitenlandse invloeden af te remmen.

Ter herinnering: de aversie van het politiek establishment tegen de overmatige inmenging van Hollywood, van de Amerikaanse media in het algemeen en van de Aziatische filmproducties, dateert reeds van de vorige eeuw. In verwoede pogingen om deze overrompeling af te remmen, schuwden de voormalige presidenten François Mitterand en Jacques Chirac hun inspanningen niet om daar iets aan te doen. 

De door hen gesteunde oprichting van de betaalzender Canal Plus, de nieuwszenders France Info, France 24 en La Chaine Info moesten de eigen know how benadrukken. De steile verwachtingen kenden een wisselend succes. Bovendien verkeert het op Radio Bloomberg gebaseerde Europe 1, reeds geruime tijd in een zware identiteitscrisis met een ongeziene machtsstrijd tot gevolg.

Ook Covid-19 deelde rake klappen uit. De met veel bombarie aangekondigde samenwerking tussen RMC, BFM en Alcatel, waarbij met een resem sportevenementen wordt uitgepakt, doet niet bepaald de kassa rinkelen. Zelfde verhaal voor BeInSports, de spin off van de Arabische nieuwszender Al Jazeera, dat na een komeetachtige opmars door financiële perikelen wordt geplaagd en als een kaartenhuis in elkaar dreigt te storten. Niet echt dus ideaal om zich op gelijke hoogte van de mondiale concurrenten te hijsen.

De frexit van M6

2020: De matige luistercijfers  en de opdrogende inkomsten van de broodnodige publiciteitscampagnes deden het ooit onaantastbare M6, waartoe RTL behoort, wankelen. Om een verder verval te vermijden, drong een verkoop zich op. Aan belangstelling geen gebrek: de maatschappij Vivendi en NRJ jongleerden met gigantische voorstellen maar uiteindelijk was het TF1, dat met een bod  van 641 miljoen euro als winnaar uit de bus kwam. 

Men smeedt plannen voor een fusie waarbij de consument naast een flink aantal gratis radio- en televisiestations zoals RTL, Fun Radio, RTL2, TFX, W9 en TMC, een ruime keuze uit de gigantische digitale content krijgt. Van rechtstreekse evenementen tot films, magazines, voor ieder wat wils dus. Op basis van de eerste gegevens krijgt de voormalige eigenaar van Eurosport, de maatschappij van Martin Bouygues, 30% van de beschikbare aandelen. Het Duitse Bertelsmann, het moederhuis van de Luxemburgse gigant, is goed voor 16%.

En nu

Als de onderhandelingen voor de samensmelting positief worden afgerond en het CSA de definitieve goedkeuring geeft, wordt de 72-jarige Olivier de Tavernost van M6 de PDG van de kersverse onderneming. Gilles Pélisson, de huidige topman van TF1 zal zich bij Bouygues concentreren op de verdere ontwikkeling van de verschillende mogelijkheden binnen de media. Men verwacht dat de nieuwe groep in de loop van 2022 bedrijfsklaar zal zijn. Goed voor een marktbereik van 41% en klaar om de buitenlandse tegenstanders beter van antwoord te dienen. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 811: Lossless, Monique, M6/TF1

• Streamen met minder kwaliteitsverlies bij Apple en Amazon • Radio Monique een eerste maal Lees verder

RTL in de uitverkoop: een tussenstand

Vorige maand raakte bekend dat de Duits-Luxemburgse mediagroep RTL haar activiteiten in België (Wallonië) en Lees verder

RTL Belgium te koop?

Een opportuniteit voor DPG Media? De plannen van de Luxemburgse mediareus RTL om flink te Lees verder

France: RFM en Virgin te koop

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bart
Bart
20 mei 2021 - 10:22 10:22

Fusie lijkt me geen goede zaak voor RTL Belgium. De veelbekeken programma’s (Top Chef, Le Meilleur Pâtissier, Pékin-Express) zijn vaak een co-productie met M6.

TF1 en Vivendi hebben al ontkoppelde Belgische versies van hun Franse kanalen. Zal M6 na de verkoop van RTL Belgium volgen? PlugRTL verloor heel wat kijkers toen het populaire Touche pas à mon poste “verhuisde” naar C8 Belgique.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Bart
Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx