RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk niveau kwamen zeer hard aan bij de werknemers. De daarop volgende spontane staking en enkele vergaderingen resulteerden in een motie van wantrouwen waarbij men de aandeelhouders een continu gebrek aan een lange termijn visie verweet. Het collectief geklaag verdween echter alsnog in de dovemansoren van topman Arnaud Lagardère.
 
Lang voor de opkomst van de onafhankelijke radio-initiatieven en de volledige liberalisering van de FM-band was Europe 1 de hevigste concurrent voor het machtige Radio Luxembourg. De grensoverschrijdende ontvangst via de lange golffrequentie 183 kHz lokte miljoenen binnen- en buitenlandse fans.

Ze stemden massaal af op de dagelijkse shows van presentatoren met een sterrenstatus zoals Michel Drucker, Francois Diwo, Jacky Gallois, de inmiddels overleden Jean-Loup Lafont en Philippe Gildas (die de Top 50 in het leven riep).

De opmars van de grotere bedrijven NRJ, Skyrock en Fun op FM zorgden voor een scherpe terugval van het marktaandeel waardoor men uit pure noodzaak naar het format ‘news’ en ‘talk’ greep. Een foute gok, zo bleek snel. Want ondanks de vele redactiewissels en de pogingen om het nieuwsaanbod meer te variëren, bleven de resultaten teleurstellen.

Maar nog was het leed niet geleden. Ook France-Info naar CNN-model, het aanvankelijk op economisch nieuws gerichte BFM en het op sport georiënteerde RMC scoorden op hun beurt. Dat allemaal dankzij een snellere en een nog meer interactievere benadering van hun respectievelijke doelgroepen.
 
Talrijke Europe 1-medewerkers, die anonieme getuigenissen voor de pers aflegden, maakten inmiddels gewag van een onwerkbare sfeer waarbij men van hogerhand in de steek wordt gelaten en zodoende in een totale onwetendheid verkeert. Vandaar ook de herhaalde geruchten over een mogelijk vertrek van ochtendpresentator Nikos Aliagas, wiens aanwerving nauwelijks rendeerde.

Een fiasco van jewelste waarvoor ook programmaleider Laurent wellicht een dure rekening zal betalen. Hij liet nauwelijks in zijn kaarten kijken en meldde enkel dat hij in juni een zoveelste herschikking wil doorvoeren. Eigenaar Arnaud Lagardère hult zich in het grootste stilzwijgen.

Men verwacht wel dat er tijdens de aandeelhoudersvergadering, op 10 mei aanstaande, enkele harde noten zullen gekraakt worden. Dan wordt misschien duidelijk of een verkoop van het eens zo onverwoestbare Europe 1 bespreekbaar is. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

In tegenstelling tot de verrassende landelijke resultaten, leverden de luistercijfers in en rond Parijs een Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Radio Binnenstad biedt jongeren uit een instelling een platform (audio)

Ooit al gehoord van Radio Binnenstad? Vermoedelijk niet, want het gaat in eerste instantie niet Lees verder

Elke verlaat Joe (video)

Haar gezicht is bij het grote publiek bekender dan haar stem en dat heeft vooral Lees verder

Digital News Report 2021: Vlaming kiest voor vertrouwde nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde gisteren zijn jaarlijkse Digital News Report. Lees verder

EU versus VS: tegengestelde luistercijfers in coronatijden

Het is al eerder geschreven: de coronapandemie zorgde voor een enorme impact op het radioluisteren. Lees verder

WorldDAB: “Forse toename nieuwe auto’s met DAB+”

WorldDAB, de internationale industrie-organisatie die DAB+ in de wereldmarkt helpt zetten, publiceerde vandaag zijn nieuwste Lees verder

Verrassing in Nederland: RTL en Talpa kondigen fusie aan

RTL Group en Talpa Network maakten dinsdag bekend dat ze overeenkomsten hebben getekend om hun Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx