fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk niveau kwamen zeer hard aan bij de werknemers. De daarop volgende spontane staking en enkele vergaderingen resulteerden in een motie van wantrouwen waarbij men de aandeelhouders een continu gebrek aan een lange termijn visie verweet. Het collectief geklaag verdween echter alsnog in de dovemansoren van topman Arnaud Lagardère.
 
Lang voor de opkomst van de onafhankelijke radio-initiatieven en de volledige liberalisering van de FM-band was Europe 1 de hevigste concurrent voor het machtige Radio Luxembourg. De grensoverschrijdende ontvangst via de lange golffrequentie 183 kHz lokte miljoenen binnen- en buitenlandse fans.

Ze stemden massaal af op de dagelijkse shows van presentatoren met een sterrenstatus zoals Michel Drucker, Francois Diwo, Jacky Gallois, de inmiddels overleden Jean-Loup Lafont en Philippe Gildas (die de Top 50 in het leven riep).

De opmars van de grotere bedrijven NRJ, Skyrock en Fun op FM zorgden voor een scherpe terugval van het marktaandeel waardoor men uit pure noodzaak naar het format ‘news’ en ‘talk’ greep. Een foute gok, zo bleek snel. Want ondanks de vele redactiewissels en de pogingen om het nieuwsaanbod meer te variëren, bleven de resultaten teleurstellen.

Maar nog was het leed niet geleden. Ook France-Info naar CNN-model, het aanvankelijk op economisch nieuws gerichte BFM en het op sport georiënteerde RMC scoorden op hun beurt. Dat allemaal dankzij een snellere en een nog meer interactievere benadering van hun respectievelijke doelgroepen.
 
Talrijke Europe 1-medewerkers, die anonieme getuigenissen voor de pers aflegden, maakten inmiddels gewag van een onwerkbare sfeer waarbij men van hogerhand in de steek wordt gelaten en zodoende in een totale onwetendheid verkeert. Vandaar ook de herhaalde geruchten over een mogelijk vertrek van ochtendpresentator Nikos Aliagas, wiens aanwerving nauwelijks rendeerde.

Een fiasco van jewelste waarvoor ook programmaleider Laurent wellicht een dure rekening zal betalen. Hij liet nauwelijks in zijn kaarten kijken en meldde enkel dat hij in juni een zoveelste herschikking wil doorvoeren. Eigenaar Arnaud Lagardère hult zich in het grootste stilzwijgen.

Men verwacht wel dat er tijdens de aandeelhoudersvergadering, op 10 mei aanstaande, enkele harde noten zullen gekraakt worden. Dan wordt misschien duidelijk of een verkoop van het eens zo onverwoestbare Europe 1 bespreekbaar is. (FVM)

https://youtu.be/w4HASZNzLq8

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

In tegenstelling tot de verrassende landelijke resultaten, leverden de luistercijfers in en rond Parijs een Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 117 (video)

De vele namen van Lion (Lonnie) David Kleerekoper (1) Het was in het Franse Perpignan, Lees verder

Het radiodagboek van 3 april – 094 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Frankrijk: Chérie FM even minder lief (audio)

Door de draconische veiligheidsmaatregelen waarbij alle sociale contacten helemaal uit den boze zijn, worden de Lees verder

Frankrijk: RMC gestopt op lange golf

Na France-Inter en Europe 1 nam RMC de kostenbesparende maatregel om de doorgifte van de Lees verder

Blad 454: Rob, Ferry, Castor en RMC (video)

En wie hebt u vandaag al ontmoet? Wij zagen alleen de postbode. Hij parkeerde voor Lees verder

Het radiodagboek van 24 maart – 084 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in frankrijk
Het radiodagboek van 3 mei – 123 (video)

Frankrijk Retro: Het tijdsein als propaganda (audio)

Het radiodagboek van 1 mei – 121 (audio)

Het radiodagboek van 30 april – 120 (video)

Het radiodagboek van 28 april – 118 (audio)

Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

Sluiten