RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk niveau kwamen zeer hard aan bij de werknemers. De daarop volgende spontane staking en enkele vergaderingen resulteerden in een motie van wantrouwen waarbij men de aandeelhouders een continu gebrek aan een lange termijn visie verweet. Het collectief geklaag verdween echter alsnog in de dovemansoren van topman Arnaud Lagardère.
 
Lang voor de opkomst van de onafhankelijke radio-initiatieven en de volledige liberalisering van de FM-band was Europe 1 de hevigste concurrent voor het machtige Radio Luxembourg. De grensoverschrijdende ontvangst via de lange golffrequentie 183 kHz lokte miljoenen binnen- en buitenlandse fans.

Ze stemden massaal af op de dagelijkse shows van presentatoren met een sterrenstatus zoals Michel Drucker, Francois Diwo, Jacky Gallois, de inmiddels overleden Jean-Loup Lafont en Philippe Gildas (die de Top 50 in het leven riep).

De opmars van de grotere bedrijven NRJ, Skyrock en Fun op FM zorgden voor een scherpe terugval van het marktaandeel waardoor men uit pure noodzaak naar het format ‘news’ en ‘talk’ greep. Een foute gok, zo bleek snel. Want ondanks de vele redactiewissels en de pogingen om het nieuwsaanbod meer te variëren, bleven de resultaten teleurstellen.

Maar nog was het leed niet geleden. Ook France-Info naar CNN-model, het aanvankelijk op economisch nieuws gerichte BFM en het op sport georiënteerde RMC scoorden op hun beurt. Dat allemaal dankzij een snellere en een nog meer interactievere benadering van hun respectievelijke doelgroepen.
 
Talrijke Europe 1-medewerkers, die anonieme getuigenissen voor de pers aflegden, maakten inmiddels gewag van een onwerkbare sfeer waarbij men van hogerhand in de steek wordt gelaten en zodoende in een totale onwetendheid verkeert. Vandaar ook de herhaalde geruchten over een mogelijk vertrek van ochtendpresentator Nikos Aliagas, wiens aanwerving nauwelijks rendeerde.

Een fiasco van jewelste waarvoor ook programmaleider Laurent wellicht een dure rekening zal betalen. Hij liet nauwelijks in zijn kaarten kijken en meldde enkel dat hij in juni een zoveelste herschikking wil doorvoeren. Eigenaar Arnaud Lagardère hult zich in het grootste stilzwijgen.

Men verwacht wel dat er tijdens de aandeelhoudersvergadering, op 10 mei aanstaande, enkele harde noten zullen gekraakt worden. Dan wordt misschien duidelijk of een verkoop van het eens zo onverwoestbare Europe 1 bespreekbaar is. (FVM)

https://youtu.be/w4HASZNzLq8

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

In tegenstelling tot de verrassende landelijke resultaten, leverden de luistercijfers in en rond Parijs een Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

France Inter vergroot de kloof met RTL

Met de traditionele nieuwjaarsdrink achter de rug werd met interesse uitgekeken naar de trends in Lees verder

Frankrijk: CSA wordt de ‘superregulator’ Arcom

Sinds 1 januari 2022 spreekt men in Frankrijk niet meer van de CSA, de in Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: de internationale blikvangers

Bij RadioVisie kijken we graag over de landsgrenzen mee naar wat er leeft op vlak Lees verder

A high level of NRJ

NRJ France en hun wereldwijde filialen hebben hun jingle-pakket uitgebreid met een nieuwe reeks stationsidentificaties, Lees verder

Hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: nieuw verlies voor Europe 1

Geen opvallende verschuivingen in de verhoudingen tijdens de maanden september en oktober 2021. RTL en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x