RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Frankrijk: RMC gestopt op lange golf

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na France-Inter en Europe 1 nam RMC de kostenbesparende maatregel om de doorgifte van de programma’s via 216 kHz op de lange golf definitief te beëindigen. Afgelopen zaterdag – 28 maart – werd de zender met een vermogen van 1500 kW voorgoed uitgezet. Enkel RTL ziet voorlopig af van een gelijkaardige stap. 

Sinds 15 juli 1974 speelde de zender in het landelijk gelegen Roumoules een doorslaggevende rol bij het nationaal en zelfs het grensoverschrijdende bereik van RMC. Het Monegaskische station haalde tijdens de hoogdagen miljoenen luisteraars. Na de omschakeling naar een info, talk en sport gericht format haakten velen af ten voordele van de netwerken als NRJ, Nostalgie, Skyrock of het meer regionaal gerichte Sud Radio (vanuit de toenmalige hoofdstudio’s in Toulouse).

Ondanks de logische terugval schommelde het marktaandeel constant tussen 6 en 8%. Het coronavirus dreigt echter in de nabije toekomst een flinke streep door de rekening te trekken want door het gedwongen afvoeren van talrijke sportevenementen zoals de voetbalcompetitie Ligue 1, het sinds Australië stil gelegde wereldkampioenschap F1, de paardenwedrennen en de zo geliefde rugbywedstrijden lijkt een nieuw verlies haast onvermijdelijk.

Bezuinigen tot en met

Vandaar de ingreep om  het zenderpark in Roumoules volledig uit te schakelen waardoor de extra kost van om en bij de zes miljoen euro kon geschrapt worden. Zo kwam een einde aan een ronduit legendarisch tijdperk waarbij de imposante masten van driehonderd meter voor een bereik van om en bij de drieduizend kilometer zorgden, waardoor grote delen van Europa waaronder Italië en Griekenland van een ongestoorde ontvangst genoten. Overdag zond men uit met een vermogen van 1500 kW om vanaf 22:00 uur de sterkte naar minder dan 1000 kW terug te schroeven. 

De talrijke multimediamogelijkheden bieden ook globale perspectieven. Naast een gegarandeerde landelijke ontvangst via FM, zorgt streaming voor een nog betere interactie met de luisteraars. Een dringende must tijdens de talrijke discussieprogramma’s. Met de nakende komst van DAB+ in heel Frankrijk, werd de laatste hindernis voor het schrappen van de peperdure lange golf genomen. Wat de volgende bestemming wordt voor de indrukwekkende installaties blijft een voorlopig onbeantwoord.

Inmiddels wordt met interesse uitgekeken naar de reactie  van RTL. Het zou immers niemand verbazen dat de roep voor het beëindigen van hun uitzendingen op 234 kHz, onder invloed van de teruglopende advertentie-inkomsten door de actuele crisis, steeds luider zal klinken. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1523: RAI Radio 1, Radio PROS, BV Day

• Italië: RAI Radio 1 stopt op de middengolf • William trapte 40 jaar Radio Lees verder

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Blad 1466: Telenet, Spotify, Emmeloord

• Telenet: twee extra radiokanalen in basisaanbod • Spotify stijgt naar 422 miljoen gebruikers • Lees verder

Oekraïne: Rusland wint in de ether

Rusland zendt sinds 5 april in het Moldavische Grigoriopol de Russische staatsomroep Radio Rossii uit. Lees verder

Waarom Frankrijk zo lang verknocht bleef aan zijn “grandes ondes”

In Frankrijk speelden de "grandes ondes", de laagste omroepfrequenties tussen 30 en 300 kHz, vele Lees verder

Dure elektriciteit: RTL zet langegolf ’s nachts uit

De hoge elektriciteitsprijzen dwingen blijkbaar ook de Franse RTL-radio, het laatste Franse radiostation dat nog Lees verder

Private radio voor Rusland vanuit het westen? Kansloos!

Alle druk besproken westerse mediaplannen op de middengolf, langegolf en kortegolf ten spijt: veel Russen Lees verder

Zet Monaco zijn sterke langegolfzender terug aan in functie van Oekraïne?

Het lijkt er op dat Monaco de mogelijkheden bekijkt om, in functie van de oorlog Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
31 maart 2020 - 10:56 10:56

de roep ? De situatie is niet louter economisch, maar ook politiek. Aan de vergunningen en financiële voordelen zijn ook voorwaarden gekoppeld. Werkgelegenheid in het GH bijvoorbeeld. Maar ook politieke onafhankelijkheid tov Frankrijk.
Als het station binnen het jaar gesloten zou worden stuur ik de redactie een goeie fles Gales, maar ik denk dat ik ze zelf zal mogen opdrinken. 🙂

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx