RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk Retro: Het tijdsein als propaganda (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na de verkiezing van de socialist François Mitterand tot president in 1981 waaide er een vernieuwende wind door het radiolandschap. Gezien de explosieve groei van het aantal vrije initiatieven op FM en de uitdrukkelijke wens om publiciteit toe te laten, verleende de regering, onder leiding van de eerste minister Pierre Mauroy, in 1984 de nodige wettelijke faciliteiten. De hervormingen verliepen echter ronduit chaotisch en leidden tot een drastische ingreep van hogerhand waarbij zelfs de voorloper van een nieuw nationaal netwerk het moest ontgelden.

Met onverwachte Egyptische steun

De té hoge uitzendvermogens van onder meer La Voix du Lézard waren reeds lang een doorn in het oog van de ‘Haute Autorité de la Communication Audiovisuelle’, de voorloper van het CSA. Toen het voortdurend klachten van onder meer de hulpdiensten, France Culture en France Musique over storingen op hun frequenties regende, volgden er sancties die bijzonder hard aankwamen. NRJ, dat inmiddels een grote schare fans had, werd één maand geschorst terwijl vier andere zenders voor gemiddeld twaalf dagen het zwijgen werden opgelegd.

Dit was echter  buiten de koppigheid van de ‘overtreders’ gerekend. Mits een overrompelende reclamecampagne werden alle luisteraars en liefhebbers van de nieuwe vrije radio beweging gemobiliseerd om in Parijs, tijdens een grootse manifestatie, hun ongenoegen te uiten. Een immense mensenzee en een reeks sterren, waaronder de beroemdste zangeres uit Caïro Dalida, die aan de wieg van NRJ had gestaan, kregen uiteindelijk hun zin. President Mitterand, die zelf een verleden bij het illegale Radio Riposte achter de rug had, draaide noodgedwongen de draconische maatregelen terug.

La Voix dans le Sky

Niet iedereen was gelukkig met de toegenomen hegemonie van NRJ. Drie medewerkers rebelleerden tegen de afstandelijke politiek van de nationale directie en richtten samen met zes lokale afdelingen op 2 oktober 1985 Fun Radio op.  Een paar maanden later volgde er nog meer spectaculair nieuws. Pierre Bellanger, die met lede ogen aanzag hoe de onderneming van de ‘zwarte panter’ het laken naar zich toehaalde, gooide in december het roer van La Voix du Lézard helemaal om.

Het project Skyrock ging van start via de satelliet Telecom 1A, met enkele lokale afdelingen. Na Grenoble, volgden snel Nancy (95,7 FM), Straatsburg(102,3 FM) en Lyon (96,1 FM). Met het format ‘pop, rock, dance en hedendaagse trends’ werd de aanval op de concurrentie ingezet. De presentatoren, waaronder de verantwoordelijke voor de vormgeving, Smicky kregen nauwelijks regels opgelegd en konden zich zo goed als volledig uitleven.

De herkenbaarheid ten top
 
Omdat men, ondanks de steun van het bedrijf Filippachi en door de vele technische investeringen, nog niet over een groot budget beschikte, was men gedwongen om, vooral in de beginperiode met zelf geproduceerde jingles te werken. Naarmate de bekendheid toenam werd er heel voorzichtig een budget vrijgemaakt voor een gesproken pakket. Daarvoor deed men beroep op het talent van stemmenimitator Sylvester ‘Rambo’ Stallone, alias Alain Dorval. De jingles zouden vooral tijdens de eerste helft van de jaren ’90 furore maken.

Restte er enkel nog een origineel tijdsein te vinden of om zelf te produceren. Niemand vond meteen iets toepasselijk tot de aandacht plots verschoof naar de tweede hit van de Düsseldorfse new-wave en synthesizer popband Propaganda met zangeres Claudia Brücken. Vooral het bombastische instrumentale slotgedeelte vanaf 3’27” viel in de smaak. Het eindresultaat werd één van de meest herkenbare jingles, die tot de omschakeling naar een ‘urban’-format in 1996, zou gebruikt worden. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

François Mitterrand, de geschiedenis van een radiopiraat

Het grote publiek associeert de Franse president François Mitterrand (1916-1996) niet met radiogeschiedenis. Toch schreef Lees verder

Albert Frère, de mediatycoon die Vlaanderen niet binnen mocht

Baron Albert Frère, al vele jaren de rijkste Belg, is maandag overleden. Hij werd 92. Lees verder

Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

In tegenstelling tot de verrassende landelijke resultaten, leverden de luistercijfers in en rond Parijs een Lees verder

Frankrijk: Fogiel weg bij RTL (video)

De ontgoochelende resultaten van RTL tijdens de jongste luistermeting bleven niet zonder gevolgen. Nadat het Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+

De Franse mediaregulator CSA maakte woensdag in de vooravond de namen bekend van de 18 Lees verder

Frankrijk begraaft DMB-R, de bastaardzoon van DAB

Met amper twee lijntjes in Le Journal Officiel, de Franse versie van ons Staatsblad, werd Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx