RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Frankrijk: radiospelers lanceren eigen digitaal platform

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Frankrijk hebben vier grote radiogroepen maandag de oprichting aangekondigd van een gemeenschappelijk digitaal platform voor alle publieke en private radiostations.

De oprichters zijn Lagardère News (Europe 1, Virgin Radio, RFM)), Groupe M6 (RTL, RTL2, Fun Radio), Radio France (France Inter, Franceinfo, France Culture, France Bleu, France Musique, FIP, Mouv ‘) en Les Indés Radios (een verbond van 130 onafhankelijke, lokale of regionale radiostations). Bij de Groupe NRJ (NRJ, Nostalgie, Chérie FM, Rire & Chansons) en NextRadioTV (RMC, BFM Business) kijken ze voorlopig de kat uit de boom.

Het initiatief lijkt heel hard op wat Radioplayer intussen doet in een reeks landen, maar het is blijkbaar niet de bedoeling van de Franse radiomarkt om met dit platform in zee te gaan. De handelsnaam van het platform zal pas bij de lancering, begin september, worden bekendgemaakt.

Het platform zal gratis en toegankelijk zijn op alle digitale apparaten (mobiele telefoons, autodashboards, stemassistenten, enz.) en zal naast de radiostreams ook toegang bieden tot de podcasts van de deelnemende stations.

Franse podcastnetwerken zoals Arte Radio, Binge Audio, Nouvelles Ecoutes of Louie Media zullen daar niet bij zijn omdat het platform enkel “door de CSA erkende radiostations” zal samenbrengen.

In Frankrijk werd al in 2014 een plan gelanceerd om – onder de noemer Direct Radio – een applicatie op te richten die door alle marktspelers werd ondersteund. De uitgevers wilden hiermee hun radioproducten afschermen voor andere radioportals, die via reclame een stukje van de koek proberen in te pikken. Op dat moment was er in Frankrijk ook nog veel verzet tegen DAB+, maar daar heeft de radiosector intussen een bocht van 180 graden gemaakt. Direct Radio kwam echter nooit van de grond.

Dit keer werd een joint venture opgericht. Voor radio-eigenaren stelt “het regelen van de distributie van hun inhoud” hen in staat om “hun werk te verbeteren” in een omgeving die ze zelf controleren, in plaats van willens en wetens te vertrouwen op de externe platforms die hun programma’s bundelen.

Omdat “het collectieve belang verder gaat dan de individuele belangen”, zal elke aandeelhouder “in gelijke delen deelnemen in het [niet meegedeelde] budget van het bedrijf”. Dat zal waarschijnlijk gebeuren met eigen middelen. In dit stadium zijn er nog geen plannen voor het werven van reclame op niveau van het nieuwe platform.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- Lees verder

100 jaar geleden: eerste radioverslag van een sportwedstrijd

Het is vandaag – 5 augustus – precies honderd jaar geleden dat in de VS Lees verder

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze Lees verder

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op Lees verder

Het stormt in de radiostudio van Lara

Een tv-serie met een radiopresantarice in de hoofdrol. En dan ook nog eens van Vlaamse Lees verder

Kanaaleilanden: commerciële DAB+ is gestart

Op de Britse Kanaaleilanden ging gisteren de eerste commerciële multiplex van start, geëxploiteerd door Nation Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Bizarre incident kostte drie mensenlevens Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx