fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: radiospelers lanceren eigen digitaal platform

In Frankrijk hebben vier grote radiogroepen maandag de oprichting aangekondigd van een gemeenschappelijk digitaal platform voor alle publieke en private radiostations.

De oprichters zijn Lagardère News (Europe 1, Virgin Radio, RFM)), Groupe M6 (RTL, RTL2, Fun Radio), Radio France (France Inter, Franceinfo, France Culture, France Bleu, France Musique, FIP, Mouv ‘) en Les Indés Radios (een verbond van 130 onafhankelijke, lokale of regionale radiostations). Bij de Groupe NRJ (NRJ, Nostalgie, Chérie FM, Rire & Chansons) en NextRadioTV (RMC, BFM Business) kijken ze voorlopig de kat uit de boom.

Het initiatief lijkt heel hard op wat Radioplayer intussen doet in een reeks landen, maar het is blijkbaar niet de bedoeling van de Franse radiomarkt om met dit platform in zee te gaan. De handelsnaam van het platform zal pas bij de lancering, begin september, worden bekendgemaakt.

Het platform zal gratis en toegankelijk zijn op alle digitale apparaten (mobiele telefoons, autodashboards, stemassistenten, enz.) en zal naast de radiostreams ook toegang bieden tot de podcasts van de deelnemende stations.

Franse podcastnetwerken zoals Arte Radio, Binge Audio, Nouvelles Ecoutes of Louie Media zullen daar niet bij zijn omdat het platform enkel “door de CSA erkende radiostations” zal samenbrengen.

In Frankrijk werd al in 2014 een plan gelanceerd om – onder de noemer Direct Radio – een applicatie op te richten die door alle marktspelers werd ondersteund. De uitgevers wilden hiermee hun radioproducten afschermen voor andere radioportals, die via reclame een stukje van de koek proberen in te pikken. Op dat moment was er in Frankrijk ook nog veel verzet tegen DAB+, maar daar heeft de radiosector intussen een bocht van 180 graden gemaakt. Direct Radio kwam echter nooit van de grond.

Dit keer werd een joint venture opgericht. Voor radio-eigenaren stelt “het regelen van de distributie van hun inhoud” hen in staat om “hun werk te verbeteren” in een omgeving die ze zelf controleren, in plaats van willens en wetens te vertrouwen op de externe platforms die hun programma’s bundelen.

Omdat “het collectieve belang verder gaat dan de individuele belangen”, zal elke aandeelhouder “in gelijke delen deelnemen in het [niet meegedeelde] budget van het bedrijf”. Dat zal waarschijnlijk gebeuren met eigen middelen. In dit stadium zijn er nog geen plannen voor het werven van reclame op niveau van het nieuwe platform.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

16 Vlaamse lokale radio’s op Radioplayer

De beslissing van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle om de lokale radio’s een financieel Lees verder

Lokale radio: Vlaanderen betaalt licentie Radioplayer

Voor maximaal tien maanden in 2021 Minister van media Benjamin Dalle wil werk maken van Lees verder

Blad 649: Milano, Reciva en een lijstje (audio)

Italianen (tot hier) te beluisteren op oude VRT-golflengte. Het WiFi-radiolandschap is behoorlijk onstabiel geworden. Radio Lees verder

Blad 640: Ment TV, Audible & Chrome

Ment TV legt Pajotse radiomakers op de hitrooster. Amazon laat Audible evolueren tot een podcast-app. Lees verder

UK: Enkel nog Britse radio’s via TuneIn

TuneIn heeft in Groot-Brittannië de toegang tot de meeste radiostations uit het buitenland verwijderd vanwege Lees verder

Blad 592: ROXX, Noorwegen en MIG

Na de verbanning op DAB+ slaat ROXX een beetje terugNoorwegen: de uitzondering die de regel Lees verder

Blad 560: BNL, WRadio en SLAM! (audio)

Lisa won een BNL-wedstrijd en mag daarom met haar bubbel naar Gent. Als ze in Lees verder

Blad 555: Sky Radio, Radioplayer en Veronica (video)

Is de race naar de zomerhit van 2020 al gereden? Wel volgens Sky Radio. Zal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 28 juli… 1995 (audio)

Het radiodagboek van 28 juli – 210 (audio)

Blad 557: Webradio, offshore radio en AM-radio

Sluiten