RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Frankrijk: NRJ, 40 jaar hitradio vanuit de keuken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De catastrofale waterellende en de oprukkende Indiase variant van Covid-19 minimaliseerden ten onrechte een mijlpaal in de geschiedenis van de mediareus NRJ. Vier decennia geleden waagden enkele ambitieuze zakenlui en presentatoren zich schoorvoetend aan de oprichting van een station, dat zich aanvankelijk op een uitsluitend vrouwelijke doelgroep zou richten.

Niemand van de initiatiefnemers kon toen vermoeden dat de ‘zwarte panter’ na het nemen en -vooral- overwinnen van talloze hindernissen tot een vertrouwde muzikale vriend zou uitgroeien. Van naald tot draad de geschiedenis uitvlooien, is onbegonnen werk maar enkele kantelmomenten kleurden de bij wijlen komeetachtige ontwikkeling van het uithangbord voor de jongerengeneratie.

Een tafel en vier stoelen

De verkiezingsoverwinning van de socialist François Mitterand in 1981 wakkerde een nieuwe wind aan in het sterk verouderde en nog steeds door de staat gemonopoliseerde radiolandschap. Nog voor de politicus één voet in zijn woonplaats aan de Champs Elysées zette, rijpten de plannen voor een totale hervorming plus een doorgedreven liberalisering.

Goed nieuws dus voor Jean Paul Baudecroux en de Tunesische zanger Santiana alias Jean Paul D’Amico (foto), die vanuit de keuken in een appartement nabij de tuinen Buttes Chaumont aan de Rue Télégraphe op 92 MHz met NRJ in de lucht kwamen. Een 500 W krachtige zender, een voor die tijd revolutionaire klank, een sterke programmering met een op basis van strenge criteria samengestelde playlist veroverden dadelijk de jeugd, die al lang naar een passend alternatief voor het oubollige RTL en Europe 1 speurde.

Dj’s als Dominique Duforest in de ochtend, Marc Scalia tijdens het namiddagblok en Serge ‘Funky Party’ Repp vielen in de smaak waardoor de vraag om een professionalisering groeide.

Meer geld meer energie dankzij Dalida

Het toelaten van publiciteit in 1984 versnelden de uitbreidingsplannen. Talrijke medewerkers traden in vast dienstverband. De toenmalige mediaregulator was echter niet mals voor een aantal stations, dat de maximaal toegelaten uitzendvermogens met de voeten traden. Zo werd NRJ wegens onder meer het storen van France Culture en France Musique met een gedwongen onderbreking van een maand bedreigd.

Een telefoontje van Dalida, de toenmalige vriendin van advocaat en directeur Max Guazzini naar de politieke top tijdens een vergadering van de Europese Gemeenschap belette een inval van de juridische diensten. De daaropvolgende demonstratie van een heuse mensenzee in de straten van de hoofdstad benadrukte de immense populariteit.

De lokale muiterij

Het stijgende succes vergrootte de wens tot een meer lokale aanwezigheidspolitiek zodat verschillende departementen een afdeling kregen. De gebrekkige ondersteuning bij de uitwerking van het muziekformat en van de redactionele lijn vertaalde zich echter in groeiend gemor waardoor 7 plaatselijke NRJ-stations, zoals in Montpellier, op 2 oktober 1985 het lot in eigen handen namen en onder de naam Fun Radio begonnen.

Bovendien zag het Parijse hoofdkwartier, na een studiereis in New York waarbij men zeer onder de indruk van Z100 met Scott Shannon geraakte, meer brood in een Amerikaanse aanpak. ‘Hit Music Only’, minimale aan- en afkondigingen en een strakke vormgeving veroorzaakten een noodzakelijke verschuiving om de toenemende concurrentie voor te blijven.

Groot groter grootst maar…

De bijgeschaafde formule wekte vlug buitenlandse interesse op. Duitsland, Libanon, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk, Rusland, Bulgarije, Finland en België maakten met wisselend succes kennis met de Franse know-how. Bovendien werden ook televisieactiviteiten ontwikkeld zoals de jaarlijkse uitreiking van de ‘NRJ Music Awards’. Een antwoord op de ‘MTV Awards’ waarbij tal van grote sterren zoals Bebe Rexha, U2, Coldplay, Louane en David Guetta optraden.

Cauet

Niettegenstaande deze voorspoed werd men ook geconfronteerd met pijnlijke incidenten en stevige aanvaringen met het CSA, de actuele toezichthouder van het Franse mediaverkeer. Zo werden Maurad en Cauet verschillende malen onder vuur genomen wegens hun grof taalgebruik tegen de luisteraars. De voorvallen leverden forse boetes en zelfs een ontslag op. Een publiciteitscampagne voor het winnen van tickets voor een concert met Rihanna mondde uit in een forse rel met Skyrock, die voor de rechtbank werd uitgevochten. De denigrerende woordkeuze kwam NRJ uiteindelijk duur te staan.

En nu

Niettegenstaande deze minder positieve kanttekeningen ontwikkelde NRJ zich tot een stevig genoteerd beursaandeel en tot een groep, die tevens Nostalgie, Chérie FM en Rire et Chansons overkoepelt. Voeg daarbij 6 websites en 240 themakanalen waarbij de consument over talloze genres kan beschikken.

Kortom, van een keuken in 1981 tot hedendaagse luxueuze kantoorruimtes met de nodige technische faciliteiten inclusief dagelijks 4,58 miljoen luisteraars: NRJ is meer dan ooit klaar om de viering van 40 jaar met talrijke nieuwigheden te verlengen. (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Europe 1 ter discussie

Achter de schermen vindt nog steeds een krachtmeting plaats met als inzet het behoud van Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

France Inter en Skyrock schitteren in Parijs

Nauwelijks een week na de resultaten van het landelijke luisteronderzoek, uitgevoerd door 'Médiamétrie', bevestigden de Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: oplawaai voor Europe 1, winst voor France Inter

In Frankrijk optimaliseerde France Inter optimaliseerde in het eerste kwartaal niet alleen zijn positie als Lees verder

Blad 1459: Peter Hoogland, Sander Hoogendoorn, Radio Anti-France

• Peter Hoogland maakt podcastreeks over 'The DJ's' • Nederland: petitie om Sanders Vriendenteam op Lees verder

Blad 1454: lokale DAB+, Elzas, Spotify

• Het lokale DAB+ kaartje voor Vlaanderen • Frankrijk: zesde lokale DAB+ mux gestart in Lees verder

Frans-Belgische Hotmix Radio koestert Europese ambities

In de pas vernieuwde app is er nu ook een versie voor Vlaanderen en Nederland, Lees verder

Blad 1450: Nostalgie, One Shot Jingles, Veronica

• Nostalgie maakt u een hele zomer wegwijs in de Waalse keuken • Low-budget jingles Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
18 juli 2021 - 13:12 13:12

was Louanne al geboren toen ? 🙂

Je zou ook de gebroeders Costa moeten vermelden, want zij hebben een flink deel van de sound en allicht ook wel van het succes bepaald.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x