RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Frankrijk: nieuwe muxen in Nîmes en departementen Somme en Aisne

Frankrijk heeft er sinds Sinterklaasdag opnieuw twee DAB+-multiplexen bij, een stadsmux voor Nîmes in Zuid-Frankrijk en een regionale mux voor de Noord-Franse departementen Somme en Aisne.

In de 150.000 inwoners tellende stad Nîmes, hoofdstad van het departement Gard in de regio Occitanië, zijn 13 programma’s te ontvangen via DAB+ via de nieuwe lokale mux. Landelijke zenders zoals Générations (Hip Hop & Soul), Melody (muziek uit de jaren 60 tot 80), Oüi FM (rock), Radio Pitchoun (kinderen) of CapSao (Radio Latino) breiden hun zendgebied uit. Ook de lokale versies van Chérie FM en NRJ kregen een licentie.

Aan boord zijn ook de lokale zenders Radio Alliance+ uit Nîmes, ook aanwezig op FM, Radio Aviva en Radio Flash vanuit het naburige Montpellier, plus Radio One uit de kustplaats Agde. Radio Lenga d’Oc, te horen op FM in Montpellier en zes andere steden, maakt de mux compleet. Die laatste (foto boven) maakt programma deels in het Occitaans (Langue d’Oc of Provençaals).

De regionale (etendu) mux voor Somme en Aisne zendt maakt gebruik van zenders in Amiens, Abbeville en Saint-Quentin. Die bevat een aantal nationale programma’s zoals Radio Nova (indie, wereldmuziek, reggae, hiphop), TSF Jazz, Sud Radio, Ado (hiphop & R’n’B), Chante France (Franse chansons), Oüi FM en Melody. Daarnaast is er het openbare regionale programma France Bleu Picardie en particuliere regionale radiostations die al op FM in de regio aanwezig zijn, zoals Radio 6 uit Calais, Évasion Somme en N’Radio uit Aisne.

Voorts is deze maand in Nantes, in het westen van Frankrijk, via DAB+ een evenementenradio te beluisteren. Het station maakt gebruik van en eigen mux in blok 5A. SUN Junior is een uitloper van het regionale radiostation SUN (Le Son Unique) uit Nantes. Het programma is gericht op kinderen tussen 5 en 11 jaar. Het project was in 2020 voor het eerst te horen via DAB+ en heeft tot doel kinderen en hun families tijdens de kerstperiode samen te brengen voor de radio om samen te luisteren.

Overigens zijn er ook op de Franse FM deze week nog twee nieuwe zenders opgedoken. In Reims, in de Champagne, zijn RFM (102,5 MHz) en Latina (91,7 MHz) in de ether gegaan.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx