RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Frankrijk: nationale ensembles geven sterke boost aan DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Frankrijk komt DAB+ vanaf 12 oktober nu echt in een nationale stroomversnelling met de langverwachte start van de twee Metropolitaine-muxen op de route Parijs-Lyon-Marseille. Tegelijk gaan in Dijon, Avignon en Toulon, een reeks lokale en regionale muxen van start.

Op 12 oktober zullen 25 radiostations – 6 openbare en 19 privé – beschikbaar komen in DAB+ op de as Parijs-Lyon-Marseille plus het wegennet dat aansluit op de A6/A7, samen goed voor 2.000 kilometer. Dat is meteen de officiële start van de twee landelijke Métropolitaine-ensembles die op termijn alle Franse stedelijke agglomeraties moeten dekken. De testen van beide muxen zijn intussen overal zo goed als afgerond.

Oorspronkelijk hadden de beide nationale muxen al in de lente moeten van start gaan, maar door de aanhoudende coronaperikelen bleek die timing, die eerder al eens naar 15 juli werd verdaagd, niet haalbaar.

25 landelijke radiostations

Via het ensemble Métropolitaine 1 worden Air Zen, Cherie FM, Fun Radio, Latina, M Radio, Nostalgie, NRJ, Radio Classique, Rire et Chansons, RTL, RTL 2, Skyrock en Skyrock Klassiks verdeeld. Het ensemble Métropolitaine 2 wordt de nationale verdeler van FIP, France Culture, France Info, France Inter, France Musique, Mouv’, BFM Business, BFM Radio, Europe 1, RFM, RMC en Virgin Radio.

Beide muxen hebben elk hun eigen operator. Ze gebruiken deels dezelfde, maar ook deels andere zendersites, wat betekent dat de twee muxen in deze aanvangsfase wellicht niet overal even goed te ontvangen zullen zijn. Beide ensembles zijn MFN’s. Ze hebben dus niet één landelijk frequentieblok, maar een verschillend blok in elke regio.

Elk ensemble heeft bij de start iets meer dan 20 opstelpunten. Je kunt ze onderaan dit artikel terugvinden op de interactieve Google-kaart met alle DAB+ zenders in Frankrijk.

Van de 25 landelijke radioproducten zijn er 22 die ook al in de Franse analoge ether bestaan, al hebben ze lang niet allemaal een nationale dekking. Drie nieuwe programma’s zijn enkel beschikbaar in DAB+: Air Zen, Skyrock Klassiks en BFM Radio. Tegen 2022 zal 50 procent van de Franse bevolking gedekt zijn door DAB+.

Een kaart met de actuele situatie van DAB+ in Frankrijk (klik om te vergroten)

Nog meer keuze in Parijs, Lyon en Marseille

Voor Parijs betekent de komst van de nationale ensembles dat het aanbod via de digitale ether een sprong maakt van de huidige 70 naar 90 stations. Dus geen 95, omdat de hoofdproducten van Radio France in Parijs al langer via een eigen mux te beluisteren zijn. In Lyon breidt het aanbod uit van 38 naar 59 zenders, omdat vier private stations op de nationale muxen er nu al lokaal in de ether waren.

In Marseille gaat de keuze van 48 naar 77 stations. Daar wordt, naast de nationale ensembles, de keuze ook verrijkt met een eerste regionale (étendu) mux via het blok 5B. Een eerdere poging om zo’n regionale mux op te starten in Marseille mislukte omdat de betrokken stations geen onderling akkoord vonden. Zes stations maken in Marseille de opstap van lokaal naar nationaal en twee promoveren van lokaal naar étendu (regionaal).

Ook nieuwe regionale en lokale muxen

Voor twee steden langs de PLM-route – Dijon en Avignon – is het voor het eerst dat de inwoners er kunnen luisteren via DAB+. In Avignon is de lokale mux intusen al in de ether (met 10 van de 13 geplande stations) en is ook de regionale mux bezig met testuitzendingen, zodat vanaf 12 oktober de keuze in Avignon meteen rond de 50 stations zal bedragen.

Ook in Dijon is de lokale mux op 11B al opgestart met 10 van de 13 geplande stations, maar voor de tweede nationale mux is er momenteel nog geen dekking voorzien in Dijon-stad , zodat het startaanbod voorlopig op maximaal 39 stations zal uitkomen.

Voorts gaan in de Zuid-Franse havenstad Toulon twee ensembles van start. Het lokale ensemble is al te beluisteren via 11B met 11 van de 13 geplande stations en de étendu-mux – stevig voorzien met vier zenders (1 keer 10 kw en drie keer 5 kW) – is volop aan het testen. Hier hebben de Métropolitaine-muxen momenteel nog geen dekking.

Voorrang voor mobiel gebruik

Zeven jaar na de commerciële lancering van DAB+ in Parijs, Nice en Marseille is dit opnieuw een belangrijke mijlpaal voor DAB+ in Frankrijk. De lancering van de mux op de belangrijkste Franse verkeersas is niet toevallig. Ze komt op een moment dat het tempo van het uitrusten van nieuwe voertuigen met DAB+-ontvangers boven de 90 procent ligt (bron Jato).

In Frankrijk zijn al 4 miljoen voertuigen uitgerust met een DAB+, waardoor nu vooral het mobiel gebruik de eerste aandacht krijgt. In de eerste helft van 2021 zijn er bijna 200.000 binnenlandse DAB+-ontvangers verkocht, een verdubbeling van de omzet tussen 2020 en 2021 (bron GfK).


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Frankrijk: concurrentiewaakhond kritisch over fusie TF1 en M6

De Franse Mededingingsautoriteit heeft zich uitgesproken tegen de vorig jaar aangekondigde fusie tussen TF1 en Lees verder

Blad 1540: Radio 10, DAB+ in Frankrijk, Veronica

• Nederland: Radio 10 is minst afhankelijk van FM • Frankrijk: Laatste plekje vacant op Lees verder

Blad 1539: Premium Radio, Grand Prix Radio, Waterstad FM (audio)

• Monaco: Belgische Premium Radio bestaat 1 jaar • Nederland: Grand Prix Radio zet stap Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter leidt, Europe 1 lijdt

Weinig verrassingen in de Franse luistercijfers tijdens de politiek zwaar beladen periode tussen april en Lees verder

Blad 1537: Geert Brouwer, maradio.be, Radio Campus Lille

• Geert Brouwer is niet meer • Wallonië: DAB+ uitgelegd voor elk automerk • Nieuwe Lees verder

Frankrijk: Hitte haalt radiostations uit de lucht

Een gigantische elektriciteitsonderbreking haalde onder meer Europe 1 voor meerdere uren uit de ether.

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx