RadioVisie

 • .
  Amptec
  .

Parijs: Luistercijfers als de triomf van het surrealisme

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De misplaatste hoerastemming omtrent de progressie in de strijd tegen Covid-19 werd een kaakslag bij de net gepubliceerde luistercijfers voor de radiowereld in en rond de hoofdstad. De in zeven haasten teruggeschroefde versoepeling van de verplaatsingsmogelijkheden, de terugkeer van de gehate lockdown en de drie weken durende sluiting van alle scholen en crèches, veroorzaakten een fel gereduceerde interesse. Het wantrouwen en de afkeer voor de campagnes met betrekking tot de regionale stembusslag beïnvloedden de stations bij wie het gesproken woord primeerde. Enkel de lokale initiatieven herstelden zich na de opdoffer van vorig jaar met een sterker wordende aanhang.

Laurence encore une fois

Met een winst van 50.000 luisteraars, in vergelijking met de vorige meting tussen januari en maart 2021, verstevigde France Inter z’n leiderspositie. 1,26 miljoen hoofdstedelingen en inwoners van het departement Ile-de-France konden zich probleemloos vinden in het sterk gevarieerde aanbod waarbij directrice Laurence Bloch naar een aanvaardbare verhouding tussen actualiteit, ontspanning en muziek streefde. Een bij wijlen delicate oefening vanwege de hoogdringendheid van verschillende evenementen. Maar met grote onderscheiding geslaagd: 15,1% marktaandeel, een forse winst met 1,4%.

De nummers twee en drie daarentegen vielen spectaculair terug. France Info, sinds 1987 het antwoord op CNN Radio, scoorde – zij het met veel moeite – iets méér dan 1 miljoen liefhebbers. Oorzaak: het afhaken van maar liefst 141.000 misnoegde Fransen, die duidelijk meer dan genoeg hadden van de continue beloftes – tegen beter weten in – op betere en vooral normale tijden. Dat RTL zich sinds enkele maanden in vrije val bevond, was reeds bekend. Zelfs de pas aangekondigde fusie met TF1 kon niet verhinderen dat de voormalige reus een historisch dieptepunt bereikte. Alweer 64.000 luisteraars minder, met voor de eerste keer sinds zeer lang, een veel lagere score dan de concurrenten van Radio France. Nog goed voor 978.000 trouwe volgers. 

Voetbal betekent ruzie

Europe 1 en RMC kreunden eveneens onder de afnemende belangstelling. De recente aanwinst van ‘Vivendi’, de moedermaatschappij van Canal Plus en het populistisch gerichte CNews van eigenaar Vincent Bolloré, betaalde een zware prijs voor de sociale onrust en voor de steeds wijzigende programmering. 197.000 luisteraars verloren het noorden bij de steeds wisselende personeelsbezetting.

De Monegaskische talk- en sportradio deelde in de malaise rond het nationale voetbalelftal ‘Les Blues’, dat tijdens het recente Europese voetbalkampioenschap, door interne strubbelingen, niet aan de hoge verwachtingen voldeed. Ook de uitschakeling, in de halve finales van de Champions League, door Manchester City van Paris Saint Germain, dat nauwelijks tien jaar geleden via gesprekken tussen ex-president Nicolas Sarkozy en Qatarese investeerders van een financieel debacle werd gered, zinderde na. Voldoende redenen voor de fans dus om andere oorden op te zoeken.

En toch…

Enkele netwerken wisten de crisis naar hun hand te zetten. Het rap- en r’n’b-station Skyrock weerspiegelde meer dan ooit de fragiele gevoelswereld van de sociaal minder bedeelde jongeren in de verarmde Parijse voorsteden. Ver weg van alle luxe en van het gehate NRJ, maar ook van de ingrijpende economische gevolgen van de ziekte die de wereld alweer ruim een jaar gegijzeld houdt. Gevolg: 28.000 fans extra, die smulden van de muziek die geen enkel probleem uit weg ging.

Ook opvallend: de groei van Radio Classique met maar liefst 86.000 melomanen. Wellicht dat de meer rustige redactionele toon, met onder meer Laurence Ferrari van – jawel- het extreem rechtse CNews en het lichtvoetige muziekformat, eindelijk voor enige rust zorgden in deze toch al jachtige en complexe wereld. (FvM)

Samengevat

 1. France Inter (1,259 miljoen luisteraars, +53.000)
 2. France Info (1,028 miljoen luisteraars, -141.000)
 3. RTL (978.000 luisteraars, -64.000)
 4. RMC (635.000 luisteraars, -47.000)
 5. Europe 1 (509.000 luisteraars, -197.000)
 6. Skyrock (504.000 luisteraars, +28.000)
 7. NRJ (476.000 luisteraars, -55.000) 
 8. Nostalgie (372.000 luisteraars, +7.000)
 9. Radio Classique (334.000 luisteraars, +86.000)
 10. France Culture (329.000 luisteraars, -107.000)

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Frankrijk: RTL opnieuw teleurstellend

De Franse radiowereld betaalde een zeer hoge prijs voor het te vroege politieke triomfalisme omtrent Lees verder

Frankrijk: NRJ, 40 jaar hitradio vanuit de keuken

De catastrofale waterellende en de oprukkende Indiase variant van Covid-19 minimaliseerden ten onrechte een mijlpaal Lees verder

Frankrijk: TF1 en M6 samengevoegd

Dat de Franse afdeling van RTL zich in een lastig vaarwater bevond, was al geruime Lees verder

Frankrijk: Viering 100 jaar radio ‘besmet’

Terwijl de meeste landen de deur naar versoepelingen van de maatregelen tegen de corona-pandemie wagenwijd Lees verder

Hoe competent is Vlaanderen in het opstellen van een lokaal digitaal frequentieplan?

Toegegeven, het is wat uitdagend om de vraag in de kop hierboven zomaar luidop te Lees verder

Wallonië: lokale radio’s slaken digitale noodkreet

Radio Z, een federatie van 46 onafhankelijke radiostations in de Federatie Wallonië-Brussel, lanceerde donderdag de Lees verder

‘Selfop-tafel’ Hilversum III in ere hersteld

Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij het Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx