fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Frankrijk: “Gratis radio moet in de grondwet”

94 procent van de Fransen zien radio als een universeel recht en 88 procent is van mening dat het luisteren naar de radio volstrekt anoniem moet kunnen (blijven) gebeuren. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van SIRTI, een belangengroep van 165 Franse onafhankelijke radio’s.

Volgens 93 procent van de Fransen moet radio gratis blijven en onafhankelijk van telefoonnetwerken en internet (89%). Bovendien meent 90 procent van de Fransen dat de overheid zich moet inspannen om in alle situaties de toegang tot de radio te waarborgen, vooral in de auto. 70 procent is zelfs overtuigd dat “gratis toegang tot radio-media in voertuigen” in de grondwet zou moeten worden vastgelegd.

83 procent van de Fransen luistert in de auto naar radio. Bij het openbaar vervoer is dat slechts 13 procent. Het luisteren naar de radio via de smartphone is intussen opgelopen naar 23 procent. Het gaat dan voornamelijk om mensen die zeggen dat ze hun gading niet (meer) vinden bij de radiostations die via de ether te ontvangen zijn.

68 procent van de Fransen verklaart wel dat ze via de smartphone naar FM of DAB+ zouden luisteren, indien dit technisch mogelijk wordt gemaakt. Ruim de helft van de Fransen blijkt niet te weten dat het (theoretisch) mogelijk is om via smartphone naar de radio te luisteren.

SIRTI wil hiermee wegen op het aanslepende debat over het activeren van de radiochips in smartphones. Veel van die toestelletjes hebben zo’n radiochip wel aan boord, maar ze kunnen met de huidige software niet worden geactiveerd. 77 procent is trouwens van mening dat de verkopers van smartphones verplicht zouden moeten aanduiden of de toestellen al dan niet toestaan om luisteren via FM of DAB+.

Volgens Alain Liberty, president van SIRTI, toont de studie aan dat de luisteraars verbonden zijn met de radio en dat ze willen dat dit model hen blijft ondersteunen bij hun nieuwe mediagebruik. De luisteraars willen ook hun anonimiteit en het pluralisme in de ether wettelijk beschermd zien.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het was alweer een erg boeiende week voor DAB+ in Europa en dus kiezen we
Zelfs zonder extra bomen wordt Antwerpse Park alsmaar groter'Slimme Luidsprekers' hebben het moeilijk om door
RBS Radio in de regio Zele heeft (ook al) een nieuwe studioRadio Barbier in Rupelmonde
Frankrijk: erkende radiostations nationale muxen mogen zelf hun operator aanduidenNieuwe Zwitserse DAB+ operator wil kanalen
De wetgeving op auteursrecht is volgens Sabam mateloos verouderd. Nu worden film en muziek via
Bodenmeer: 99 radiostations in DAB+ vanop één zendersiteEerste private Engelstalige radiostation op Duitse DAB+Landelijke mux
Een hoofdstuk lokale DAB+ in Italië, met nieuwe muxen in Umbrië en SardiniëOostenrijk: nieuwe kansen
Lokale DAB+ voor de Kanaaleilanden komt eraanOproep gelanceerd voor eerste landelijke DAB+ in SaarlandBaden-Württenberg gaat

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad: 5 april (video)

Radio spelt les in ’t Parlement

Dab+ officieel van start gegaan in Oostenrijk

Het Avondblad: 4 april (audio)

Extra digitale streams voor MNM en StuBru

Kronehit blijft alleen in Oostenrijk

Sluiten