RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: Fun Radio in nieuw (oud) kleedje

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Franse FUN Radio lanceerde maandag (onder meer) een nieuw logo. Al kun je ook zeggen dat het toch niet helemaal nieuw is. Het logo is een ‘remix’ van de graphics die het station in de eerste helft van de jaren ’90 gebruikte. Niet toevallig waren dat de grootste succesjaren van het station.

Fun Radio startte in 1985 oorspronkelijk als FUN in het zuiden van Frankrijk, als een afscheiding van 6 radiostations uit de NRJ-franchise. De oorspronkelijke oprichters kenden echter vele financiële problemen en in 1987 verkochten ze alles aan de Groupe Hersant die er Fun Radio van maakte. In 1988 was het in Frankrijk de leidende radioketen: 97 stations namen de programma’s over, tegenover 56 voor NRJ.

Met Benoit Sillard als manager en een duidelijk en herkenbaar hit-format, met een klemtoon op de toen sterk oprukkende rock en grunge, maar ook met voor die tijd gedurfde maar zeer populaire avondprogramma’s rond liefde en seksualiteit, was Fun Radio vertrokken voor zijn grootste succesjaren.

Lovin’Fun zorgde daarbij vaak voor controverses. Op 11 mei 1994 werden de medewerkers zelfs een tijdlang in de studio gegijzeld door een extreemrechtse commandogroep van een dertigtal gewapende en gemaskerde individuen. Lovin’Fun was in die dagen het best beluisterde avondprogramma in Frankrijk.

Sillard haalde in 1993 ook Sebastien Cauet binnen voor de ochtend. Samen met die andere ster Arthur stuwde hij het station tot zijn grootste piek. Cauet zou echter na twee jaar aan de deur vliegen na een slechte grap over Auschwitz. Het werd ook het begin van een levenslange persoonlijke vete tussen Arthur en Cauet.

Financieel was 1994 een topjaar voor Fun Radio. Intussen was RTL al voor 30 procent ingestapt in het kapitaal. Vanaf 1996 werd RTL via een fusie zo goed als volledig de baas en koos Fun Radio voor R&B, techno, dance en rap. Een kwart van de medewerkers stapte op of werd ontslagen. Ook Lovin’Fun verdween in 1998 van antenne. Eind jaren ’90 werden vooral gekenmerkt door (te) veel wijzigingen aan het format en een toenemende overlapping met RTL2.

In de jaren 2000 ging Fun Radio zich steeds meer richten op elektronische dansmuziek. Zowel Cauet als Arthur keerden nog terug – weliswaar nooit samen – maar de luisterpieken van het midden van jaren ’90 werden nooit meer geëvenaard. Ook het legendarische Lovin’Fun dook in 2013 opnieuw op, maar het haalde nooit meer de uitstraling die het in de jaren ’90 had. Eind juni 2021 viel definitief het doek over het programma.

In 2016 raakte Fun Radio verstrikt in ‘Fungate’, een schandaal waarbij het station werd beschuldigd van het valselijk opsmukken van zijn luistercijfers. Médiamétrie weigerde hierdoor een tijdlang om nog cijfers van Fun Radio te publiceren, maar moest na een arrest van het Hof van Beroep het station opnieuw opnemen. In 2017 verkocht de RTL Group het station, samen met de radiostations RTL en RTL2 voor 216 miljoen euro aan zijn Franse dochter Groupe M6.

In 2020 werd de slagzin ‘Le son dancefloor’, die al sinds 2007 werd aangehouden, begraven en vervangen door ‘Enjoy The Music’. Toch worstelt de zender om stand te houden. Het dagelijkse luisterbereik schommelt rond de twee miljoen luisteraars en het marktaandeel daalde sinds de coronacrisis zelfs onder de drie procent.

De introductie van het nieuwe logo gaat ook gepaard met de lancering van een nieuw sounddesign, nieuwe programma’s en nieuwe talenten. Sterkhouder blijft de hyperactieve ochtendshow met Bruno Guillon (6-9 uur), gevolgd door Vacher (9-11 uur). Daarnaast krijgt Cartman een eigen talkshow, van maandag tot donderdag van 21 uur tot middernacht. Muzikaal kiest Fun Radio voor “de beste electro- en Latin-geluiden”.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Europe 1 ter discussie

Achter de schermen vindt nog steeds een krachtmeting plaats met als inzet het behoud van Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

France Inter en Skyrock schitteren in Parijs

Nauwelijks een week na de resultaten van het landelijke luisteronderzoek, uitgevoerd door 'Médiamétrie', bevestigden de Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: oplawaai voor Europe 1, winst voor France Inter

In Frankrijk optimaliseerde France Inter optimaliseerde in het eerste kwartaal niet alleen zijn positie als Lees verder

Blad 1459: Peter Hoogland, Sander Hoogendoorn, Radio Anti-France

• Peter Hoogland maakt podcastreeks over 'The DJ's' • Nederland: petitie om Sanders Vriendenteam op Lees verder

Blad 1454: lokale DAB+, Elzas, Spotify

• Het lokale DAB+ kaartje voor Vlaanderen • Frankrijk: zesde lokale DAB+ mux gestart in Lees verder

Frans-Belgische Hotmix Radio koestert Europese ambities

In de pas vernieuwde app is er nu ook een versie voor Vlaanderen en Nederland, Lees verder

Blad 1450: Nostalgie, One Shot Jingles, Veronica

• Nostalgie maakt u een hele zomer wegwijs in de Waalse keuken • Low-budget jingles Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x