fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Frankrijk: Fogiel weg bij RTL (video)

De ontgoochelende resultaten van RTL tijdens de jongste luistermeting bleven niet zonder gevolgen. Nadat het weekblad ‘Le Journal du Dimanche’ afgelopen weekend de eerste geruchten verspreidde, bevestigden de toplui van Altice France Alain Weill en Hervé Beroud de benoeming van de 49-jarige Marc-Olivier Fogiel (foto bovenaan – credits: RTL) tot directeur van nieuwszender BFM TV. Een verrassende keuze maar niet echt  onverwacht.
 

De fors dalende waardering voor RTL waardoor France-Inter tot nieuwe marktleider in Frankrijk opklom, schoot bij talrijke medewerkers in het verkeerde keelgat. Vandaar dat men in de wandelgangen voor een ware exodus vreesde. Marc-Olivier Fogiel, die in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn eerste stappen in de mediawereld als stagiair bij icoon Patrick Sabatier en als telefonist bij RTL zette, trok zijn conclusies en besloot om als beleidsmaker bij het sterk evoluerende BFM TV aan de slag te gaan.

De bekendmaking van zijn beslissing veroorzaakte – zoals kon worden verwacht -, een domino-effect. Het duurde immers niet lang vooraleer de van Europe 1 overkomende ochtendman Thomas Sotto als zijn vervanger tijdens het avondblok tussen 18:00 en 20:00 uur werd aangeworven.
 
Net zo sterk als CNN

Sinds de officiële start op 28 november 2005 groeide BFM TV, als exponent van Next Radio TV, tot een gewaardeerde nieuwsbron uit. Het rechtstreeks volgen van belangrijke evenementen en het brengen van vele debatten leverden vlug naam en faam op. De brand van de kathedraal Notre Dame, de aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg, inclusief de hevige rellen tussen Engelse en Russische voetbalsupporters in de haven van Marseille tijdens het Europees kampioenschap voetbal in 2016 stuwden het marktaandeel naar een respectabele 2,2%.

Meer dan de concurrenten LCI (1,1%) CNews van Canal Plus (0,8%) en France Info (0,5%). Geen wonder dat de politieke kopstukken, net voor de Europese verkiezingen, vaak naar de studio’s aan de Parijse Rue du Général Alain de Boissieu trokken om hun visie te geven. In principe dus een ideale basis voor Marc-Olivier Fogiel om samen met de redactie-verantwoordelijke Céline Pigalle, stap voor stap, de krijtlijnen van zijn beleid uit te tekenen. Toch lijkt niet alles rozengeur en maneschijn.

De acties van de gele hesjes tijdens het weekend die sinds maanden op vaak agressieve wijze het straatbeeld van de Franse hoofdstad monopoliseerden met hun eisen voor meer levenskwaliteit, zaaiden verdeeldheid onder het personeel. Zeker omdat het herhaaldelijk volgen van de manifestanten op een vervelende routineklus uitdraaide waardoor het gemor toenam. De directie toonde weliswaar begrip maar hamerde op de continue verslaggeving.

Wellicht uit angst om bij een eventueel afhaken de langzaam naderende concurrent LCI vrij te spel te bieden waardoor de kijkers dreigden over te lopen. Vandaar de delicate missie van Marc-Olivier Fogiel om de kibbelende partijen nader tot elkaar te brengen om de violen gelijk te stemmen. Al was het maar om het werk voor zijn voorgangers niet verloren te laten gaan want dat zou pas echt zonde zijn. (FVM)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: Gele hesjes stuwen France Inter naar de top

France Inter is voor het eerst in meer dan vijf jaar de best beluisterde radio Lees verder

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Barry White op 1 in de ‘Top 70 van de Jaren 70’

Na een lange marathon, waarvan het grootste deel onder een stralende najaarszon, mocht presentator Peter Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Radioblad 123: Radio Gogo, Radio 1 & Mi Amigo (audio)

Radioblad 122: Nostalgie, Joe & Q, Apache (audio)

Radio Evanna gestart op NRJ Vlaanderen

Sluiten