RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Frankrijk: Fogiel weg bij RTL (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De ontgoochelende resultaten van RTL tijdens de jongste luistermeting bleven niet zonder gevolgen. Nadat het weekblad ‘Le Journal du Dimanche’ afgelopen weekend de eerste geruchten verspreidde, bevestigden de toplui van Altice France Alain Weill en Hervé Beroud de benoeming van de 49-jarige Marc-Olivier Fogiel (foto bovenaan – credits: RTL) tot directeur van nieuwszender BFM TV. Een verrassende keuze maar niet echt  onverwacht.
 

De fors dalende waardering voor RTL waardoor France-Inter tot nieuwe marktleider in Frankrijk opklom, schoot bij talrijke medewerkers in het verkeerde keelgat. Vandaar dat men in de wandelgangen voor een ware exodus vreesde. Marc-Olivier Fogiel, die in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn eerste stappen in de mediawereld als stagiair bij icoon Patrick Sabatier en als telefonist bij RTL zette, trok zijn conclusies en besloot om als beleidsmaker bij het sterk evoluerende BFM TV aan de slag te gaan.

De bekendmaking van zijn beslissing veroorzaakte – zoals kon worden verwacht -, een domino-effect. Het duurde immers niet lang vooraleer de van Europe 1 overkomende ochtendman Thomas Sotto als zijn vervanger tijdens het avondblok tussen 18:00 en 20:00 uur werd aangeworven.
 
Net zo sterk als CNN

Sinds de officiële start op 28 november 2005 groeide BFM TV, als exponent van Next Radio TV, tot een gewaardeerde nieuwsbron uit. Het rechtstreeks volgen van belangrijke evenementen en het brengen van vele debatten leverden vlug naam en faam op. De brand van de kathedraal Notre Dame, de aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg, inclusief de hevige rellen tussen Engelse en Russische voetbalsupporters in de haven van Marseille tijdens het Europees kampioenschap voetbal in 2016 stuwden het marktaandeel naar een respectabele 2,2%.

Meer dan de concurrenten LCI (1,1%) CNews van Canal Plus (0,8%) en France Info (0,5%). Geen wonder dat de politieke kopstukken, net voor de Europese verkiezingen, vaak naar de studio’s aan de Parijse Rue du Général Alain de Boissieu trokken om hun visie te geven. In principe dus een ideale basis voor Marc-Olivier Fogiel om samen met de redactie-verantwoordelijke Céline Pigalle, stap voor stap, de krijtlijnen van zijn beleid uit te tekenen. Toch lijkt niet alles rozengeur en maneschijn.

De acties van de gele hesjes tijdens het weekend die sinds maanden op vaak agressieve wijze het straatbeeld van de Franse hoofdstad monopoliseerden met hun eisen voor meer levenskwaliteit, zaaiden verdeeldheid onder het personeel. Zeker omdat het herhaaldelijk volgen van de manifestanten op een vervelende routineklus uitdraaide waardoor het gemor toenam. De directie toonde weliswaar begrip maar hamerde op de continue verslaggeving.

Wellicht uit angst om bij een eventueel afhaken de langzaam naderende concurrent LCI vrij te spel te bieden waardoor de kijkers dreigden over te lopen. Vandaar de delicate missie van Marc-Olivier Fogiel om de kibbelende partijen nader tot elkaar te brengen om de violen gelijk te stemmen. Al was het maar om het werk voor zijn voorgangers niet verloren te laten gaan want dat zou pas echt zonde zijn. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx