fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Frankrijk: Europe 1 in woelig water (video)

Europe 1 kijkt al enkele jaren tegen dalende luistercijfers aan. Veranderingen dringen zich bijgevolg op. Concreet zijn die nog niet, sterke aanwijzigingen wel. Het mislopen van onder andere de rechten op sportuitzendingen en een té enge redactielijn met (teveel) aandacht voor onder meer economische onderwerpen, waardoor de algemene actualiteit op de achtergrond belandde, heeft behoorlijk wat luisteraars weggejaagd.

Begin 2015 werd nog een marktaandeel van 7,5% gehaald, begin dit jaar bleef daar nog slechts 5,3% van over. Rivalen RMC en France Inter zijn voorbij gestoken. Al enige tijd probeert eigenaar Arnaud Lagadère van de gelijknamige mediagroep, het tij te keren. In 2017 werd Frédéric Schlesinger weggehaald bij het publieke Radio France. Patrick Cohen (foto) werd gekaapt bij France Inter. Maar hun transfer is geen succes. Cohen had bij France Inter het meest beluisterde ochtendprogramma, maar zijn luisteraars volgden niet. Integendeel, het aantal werd steeds kleiner.

Door de dalende luistercijfers liet Europe 1 het afgelopen jaar een verlies van liefst 19 miljoen euro optekenen. Dit terwijl zusterstations Virgin Radio en RFM nog een winst van 6 miljoen euro konden noteren. Het is dan ook niet onlogisch dat er gewerkt wordt aan een nieuw Europe 1. Grootste slachtoffers lijken hierbij Cohen en Schlesinger te worden.

Waar deze laatste vorig jaar nog riep dat hij drie jaar nodig zou hebben om Europe 1 vlot te trekken, lijkt hij al na ruim een jaar alle krediet verloren te hebben. Inmiddels circuleert de naam Laurent Guimier als opvolger. Hij is momenteel directeur bij Radio France. In het verleden was hij al eens hoofdredacteur van Europe 1 en directeur digitale informatie bij Lagadère.

Voor het ochtendblok circuleren de namen Jean-Baptiste Boursier, presentator bij BFM TV en Laurent Delahousse, momenteel aan het werk als presentator bij de tv-zender France 2. Twaalf jaar geleden deed het dat als eens voor… Europe 1. (radio.nl)

° Europe 1 is in grote delen van de Lage Landen te beluisteren op 183 kHz (lange golf). De zendinstallatie staat in het Duitse Saarland.


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
Joyne nu toch van start op 1 augustus  Het lijkt nu echt en helemaal definitief
Na een onderbreking van een jaar hebben NRJ en de bekende presentator Cauet hun ruzie
° Klik op de krantenscan voor grotere afbeelding.
Ook dit jaar trekken weer vele tienduizenden landgenoten op vakantie naar Italië en strijken neer
VRT stopt per 1 december de uitzendingen in de digitale ether van Eén, Canvas en
Radio in je bloed Afgelopen woensdagmiddag. Een zwembad. Met daarin een paar volwassenen, een paar
Jan blijft het doen bij kaarslicht Bij de oudere radiofans klinkt zijn naam nog steeds

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad: 23 april

Iedereen tegen kanker: zelfs op de radio!

Waalse regering verdeeld over toekomst radiolandschap

Problemen voor regionale DAB+

Radio en vakantie

Het Weekendblad: 21 & 22 april (video)

Sluiten