RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Frankrijk: Europe 1 in woelig water (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Europe 1 kijkt al enkele jaren tegen dalende luistercijfers aan. Veranderingen dringen zich bijgevolg op. Concreet zijn die nog niet, sterke aanwijzigingen wel. Het mislopen van onder andere de rechten op sportuitzendingen en een té enge redactielijn met (teveel) aandacht voor onder meer economische onderwerpen, waardoor de algemene actualiteit op de achtergrond belandde, heeft behoorlijk wat luisteraars weggejaagd.

Begin 2015 werd nog een marktaandeel van 7,5% gehaald, begin dit jaar bleef daar nog slechts 5,3% van over. Rivalen RMC en France Inter zijn voorbij gestoken. Al enige tijd probeert eigenaar Arnaud Lagadère van de gelijknamige mediagroep, het tij te keren. In 2017 werd Frédéric Schlesinger weggehaald bij het publieke Radio France. Patrick Cohen (foto boven) werd gekaapt bij France Inter. Maar hun transfer is geen succes. Cohen had bij France Inter het meest beluisterde ochtendprogramma, maar zijn luisteraars volgden niet. Integendeel, het aantal werd steeds kleiner.

Door de dalende luistercijfers liet Europe 1 het afgelopen jaar een verlies van liefst 19 miljoen euro optekenen. Dit terwijl zusterstations Virgin Radio en RFM nog een winst van 6 miljoen euro konden noteren. Het is dan ook niet onlogisch dat er gewerkt wordt aan een nieuw Europe 1. Grootste slachtoffers lijken hierbij Cohen en Schlesinger te worden.

Waar deze laatste vorig jaar nog riep dat hij drie jaar nodig zou hebben om Europe 1 vlot te trekken, lijkt hij al na ruim een jaar alle krediet verloren te hebben. Inmiddels circuleert de naam Laurent Guimier als opvolger. Hij is momenteel directeur bij Radio France. In het verleden was hij al eens hoofdredacteur van Europe 1 en directeur digitale informatie bij Lagadère.

Voor het ochtendblok circuleren de namen Jean-Baptiste Boursier, presentator bij BFM TV en Laurent Delahousse, momenteel aan het werk als presentator bij de tv-zender France 2. Twaalf jaar geleden deed het dat als eens voor… Europe 1. (radio.nl)

° Europe 1 is in grote delen van de Lage Landen te beluisteren op 183 kHz (lange golf). De zendinstallatie staat in het Duitse Saarland.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wim Ravell is niet meer (video)

Wim Ravell (foto bovenaan), geboren als Wim Peelman, is gestorven. De man won in 1989 Lees verder

Jaren verborgen door de VRT, nu in een boek: de zuiveringsarchieven van propagandazender Radio Brussel

De Waalse krant La Libre Belgique bracht maandag een bijzonder boeiend interview met journaliste en Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op Nederlandse DAB+

Tomorrowland One World Radio is sinds vanmorgen (5 juli) ook in grote delen van Nederland Lees verder

Project Redsand: zeefort wordt museum (mét radiostation)

Het legendarische zeefort Red Sands, in de monding van de Theems, wordt sinds enkele jaren Lees verder

Is de ‘buitenformule’ van Radio 2 versleten?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx