fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Frankrijk: Europe 1 in woelig water (video)

Europe 1 kijkt al enkele jaren tegen dalende luistercijfers aan. Veranderingen dringen zich bijgevolg op. Concreet zijn die nog niet, sterke aanwijzigingen wel. Het mislopen van onder andere de rechten op sportuitzendingen en een té enge redactielijn met (teveel) aandacht voor onder meer economische onderwerpen, waardoor de algemene actualiteit op de achtergrond belandde, heeft behoorlijk wat luisteraars weggejaagd.

Begin 2015 werd nog een marktaandeel van 7,5% gehaald, begin dit jaar bleef daar nog slechts 5,3% van over. Rivalen RMC en France Inter zijn voorbij gestoken. Al enige tijd probeert eigenaar Arnaud Lagadère van de gelijknamige mediagroep, het tij te keren. In 2017 werd Frédéric Schlesinger weggehaald bij het publieke Radio France. Patrick Cohen (foto) werd gekaapt bij France Inter. Maar hun transfer is geen succes. Cohen had bij France Inter het meest beluisterde ochtendprogramma, maar zijn luisteraars volgden niet. Integendeel, het aantal werd steeds kleiner.

Door de dalende luistercijfers liet Europe 1 het afgelopen jaar een verlies van liefst 19 miljoen euro optekenen. Dit terwijl zusterstations Virgin Radio en RFM nog een winst van 6 miljoen euro konden noteren. Het is dan ook niet onlogisch dat er gewerkt wordt aan een nieuw Europe 1. Grootste slachtoffers lijken hierbij Cohen en Schlesinger te worden.

Waar deze laatste vorig jaar nog riep dat hij drie jaar nodig zou hebben om Europe 1 vlot te trekken, lijkt hij al na ruim een jaar alle krediet verloren te hebben. Inmiddels circuleert de naam Laurent Guimier als opvolger. Hij is momenteel directeur bij Radio France. In het verleden was hij al eens hoofdredacteur van Europe 1 en directeur digitale informatie bij Lagadère.

Voor het ochtendblok circuleren de namen Jean-Baptiste Boursier, presentator bij BFM TV en Laurent Delahousse, momenteel aan het werk als presentator bij de tv-zender France 2. Twaalf jaar geleden deed het dat als eens voor… Europe 1. (radio.nl)

° Europe 1 is in grote delen van de Lage Landen te beluisteren op 183 kHz (lange golf). De zendinstallatie staat in het Duitse Saarland.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
DAB-je d'r bij voor Norkring Vorige week nam Norkring alweer een nieuwe steunzender in gebruik
De zomer komt eraan, de festivals worden op gang getrokken, de campings openen hun poorten,
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Ben Bode had terug moeten zijn uit vakantie. Maar er was een foute boeking bij
De Hilversumse mediabedrijven YPCA, De Radiofabriek en Radiocoach starten onder de naam ‘The Radio Project’
Jaarlijks combineren talloze Amerikanen tijdens het laatste weekend van mei de herdenking van de gesneuvelde
Urban Trail dwars door Radio 2-gebouw In Hasselt werd gisteren, Pinkstermaandag, de Urban Trail voor
Donderdag aanstaande (24 mei) geeft minister van Media Sven Gatz, uitleg in de commissie voor

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad: 23 april
Iedereen tegen kanker: zelfs op de radio!
Waalse regering verdeeld over toekomst radiolandschap
Problemen voor regionale DAB+
Radio en vakantie
Het Weekendblad: 21 & 22 april (video)
Sluiten