RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Frankrijk: CSA wordt de ‘superregulator’ Arcom

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds 1 januari 2022 spreekt men in Frankrijk niet meer van de CSA, de in 1982 opgerichte audiovisuele regelgever, maar van Arcom, een nieuwe audiovisuele én digitale politieagent met verhoogde perimeters en bevoegdheden. De nieuwe ‘internetpolitie’, zoals tegenstanders het orgaan noemen, bestaat uit een korps van 355 agenten.

Concreet is Arcom – Autorité de régulation de la communication audiovisuelle et numérique – een fusie tussen de CSA en Hadopi, een Franse instantie die al optrad tegen allerlei vormen van piraterij op het internet. De Franse staat kent de nieuwe toezichthouder voorlopig weliswaar geen extra middelen toe – Arcom krijgt 46,6 miljoen euro, de samenvoeging van de eerdere middelen van de CSA en Hadopi – maar wel een breed gamma nieuwe bevoegdheden. In drie jaar tijd werden de bevoegdheden namelijk uitgebreid via zeven wetten.

Arcom moet het nu mogelijk maken om “de audiovisuele uitdagingen van zijn tijd beter te omarmen, rekening houdend met streamingplatforms en grote digitale spelers”. Bij die laatste horen ook de sociale netwerken. Het is daarbij echter niét de bedoeling om controle uit te oefenen over de inhoud, zoals in de audiovisuele sector, maar de regulator zal wel “verplichtingen van middelen” opleggen aan deze grote spelers.

Frankrijk kende met Hadopi al een getrapt responssysteem tegen piraterij. Eerst kreeg een overtredende internetgebruiker verschillende waarschuwingen voordat een gerechtelijke procedure werd gestart. Zo werden in tien jaar tijd 13 miljoen waarschuwingen uitgestuurd en 517 vonnissen uitgesproken. Arcom krijgt nu versterkte bevoegdheden om illegale streamingplatforms tegen te gaan. Er komen in samenwerking met de rechthebbenden lijsten van illegale sites, gevolgd door gerechtelijke stappen om hen te verbannen van internetserviceproviders.

Vooral de sportpiraterij, die de afgelopen jaren snel is toegenomen, komt in het vizier. Organisatoren van evenementen (sportfederaties, audiovisuele omroepen) zullen dringende juridische stappen kunnen ondernemen om sites te blokkeren die illegaal sportevenementen uitzenden. Voorts komt er regelgeving voor (betalende) videoplatforms en onlinesites met ten minste vijf miljoen unieke bezoekers per maand. Als gevolg daarvan zijn sinds begin juli buitenlandse video-on-demand-serviceaanbiedingen – de Amerikaanse reuzen als Netflix, Amazon Prime video, Disney + en Apple TV – toegetreden tot het Franse systeem voor de financiering van audiovisuele en cinematografische werken.

Op het internet zal Arcom voortaan toezicht houden op de middelen die door onlineplatforms worden ingezet om de manipulatie van informatie of de verspreiding van haatdragende inhoud te bestrijden. Afgelopen zomer werd ook een wet gestemd die Arcom de bevoegdheid geeft om een verbod op toegang van minderjarigen tot pornografische sites af te dwingen.

Voor de regulering van de traditionele audiovisuele media – radio en televisie – blijft de wet van 1986 gelden, die gericht is op “de verdediging van pluralisme van meningen en een eerlijke vertegenwoordiging van de samenleving”.

“Arcom is een regelgever die trouw zal blijven aan zijn principes, namelijk om in de eerste plaats de vrijheid van communicatie te garanderen. Het is de eerste missie die de wet ons geeft”, zegt Roch-Olivier Maistre. Hij is sinds 2019 voorzitter van de CSA, wordt nu ook tot 2025 voorzitter van Arcom.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Blad 1444: Pink!, digitaal frequentieplan, Dag & Nacht Media

• Pink! etaleert zijn (haar) female influencers • Definitief frequentieplan lokale DAB+ kent moeizame start Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Studio 100 viseert nu ook Qmusic en Joe

In een poging om alsnog een nationale radiolicentie te krijgen trekt Studio 100 naar de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx