RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Franse mediaregulator CSA maakte woensdag in de vooravond de namen bekend van de 18 private radiostations die, naast de zes landelijke producten van de openbare omroep Radio France, een plekje krijgen op de twee geplande “grootstedelijke DAB+ netwerken”.

Er waren veertig kandidaten voor de 24 plekjes op de twee landelijke DAB+ muxen. Dinsdag bleek dat Radio France uiteindelijk toch zes kanalen reserveert. Het gaat om de bestaande FM-producten van Radio France: France Inter, France Culture, France Info, France Musique, FIP en Mouv’. De Franse openbare omroep had een provisierecht voor de landelijke muxen, maar ze had tot deze week nog niet in haar kaarten laten kijken.

13 plekjes voor de 4 grote groepen

Een en ander betekende dat de CSA nog slechts 18 plekjes kon verdelen onder de 40 private kandidaten. Zoals algemeen verwacht krijgen de vier grote private radiogroepen, die nochtans lange tijd erg sceptisch waren over DAB+, een flink stuk van die koek.

De M6-groep van RTL is van de partij met RTL, RTL 2 en Fun Radio, terwijl Lagardère een plekje wist te versieren voor Europe 1, Virgin Radio en RFM. De NRJ-groep is de enige die vier keer in de prijzen valt en die dus met zijn vier FM-formaten aanwezig zal zijn: NRJ, Chérie, Nostalgie en Rire et Chansons. De vierde slokop is NextRadio TV. Naast de twee FM-producten van deze groep – RMC en BFM Business – mag deze ook het nieuwe nieuwsformat BFM Radio lanceren. In het begin zal die het geluid van de tv-zender BFM TV overnemen, maar op termijn is het de bedoeling dat BFM Radio een product op zich wordt.

De vijf resterende plekjes zijn voor M Radio (Chansons), een product van de Lyoner Espace Group, Radio Classique, behorend tot LVMH behoort, het nationaal actieve Skyrock, plus twee redelijke verrassingen: het Latijnse muziekformaat Latina (onderdeel van Groupe 1981, dat ook kandidaat was met Radio Yin) en nieuwkomer Air Zen, een talkradio gewijd aan welzijn. Air Zen is onderdeel van Mediameeting, een mediagroep uit Toulouse.

Een aantal bekende namen blijven dus met lege handen, zoals Oui FM, Jazz Radio, Générations, TSF Jazz, Sud Radio, Chante France, France Maghreb 2 en Radio Maria.

DAB+ in 40 agglomeraties

De openbare omroep reserveert naast de zes landelijke kanalen voor haar regionale antennes van France Bleu één plaats op de regionale ‘Etendu’-muxen. Voor Lyon en Lille, waar deze muxen intussen al volledig zijn uitgerold, betekent dit wel dat er telkens één station plaats zal moeten ruimen voor France Bleu.

In Frankrijk is DAB+ al sinds 2015 beschikbaar in de agglomeraties Parijs, Nice, Marseille. Lille volgde een jaartje geleden en sinds eind 2018 is de digitale radio ook in de ether in Lyon, Straatsburg, Nantes, Rouen, Bordeaux en Toulouse. Samen is dat goed voor 21 procent van de Franse bevolking.

De CSA wil tegen het einde van 2020 DAB+ uitrollen in 40 agglomeraties met meer dan 175.000 inwoners, samen goed voor 70 procent van de Franse bevolking. De twee grootstedelijke muxen starten in het eerste kwartaal van 2020 en ze zullen in eerste instantie alle grote Franse steden plus alle grote hoofdwegen dekken. Een planning voor de uitbreiding van de DAB+ naar het platteland en naar de overzeese gebieden volgt nadien.

Met dat laatste – voor de petite histoire – zou het kunnen betekenen dat DAB+ op termijn voor het eerst ook naar Noord-Amerika komt. Met de overzeese gebieden worden namelijk de Départements en de Territoires Outre-Mer bedoeld. Eentje daarvan is het overzeese gebied Saint Pierre en Miquelon, in de buurt van de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. (RDS)

*Meer DAB+ nieuws? Straks om 11.11u brengt RadioVisie u zijn DAB+ weekrapport.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
7 maart 2019 - 10:07 10:07

usual suspects toch, de uitvallers zijn toch niet meteen de grootste namen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx