RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: cijfers radioreclame 2022, in perspectief gezet

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na Nederland en België zijn er nu ook boeiende cijfers uit het Franse reclamelandschap. De radioreclame via de ether in Frankrijk was in 2022 netto goed voor 699 miljoen euro, volgens BUMP (baromètre unifié du marché publicitaire).

Globaal vertegenwoordigt de ‘communicatie-economie’ in Frankrijk een bedrag van 32,7 miljard euro. Dat is het totale plaatje, dus met inbegrip van B2B, direct marketing, beurzen en noem maar op. Bruto gaat daarvan 17,2 miljard euro naar de reclamebestedingen via de media (online en offline samen). De zogenaamde ‘5 (offline) médias’ – pers, tv, radio, affiches (DOOH) en cinema – krijgen hiervan bruto 8,15 miljard euro, netto gaat het om 7,28 miljard euro.

De traditionele Franse radio (via de ether) draaide in 2022 bruto een reclameomzet van 808 miljoen euro, netto goed voor 699 miljoen euro aan inkomsten. Dat is 1,9 procent beter dan in 2021, maar nog steeds 2,1 procent onder het cijfer van 2019. Het ging samen om 2.972 adverteerders. Intermarché is in Frankrijk de belangrijkste radio-adverteerder. Système U is in bruto-omzet de sterkste stijger en Schmidt Groupe (interieur) is de hoogste nieuwkomer in de sector van de radioreclame. Commercieel zijn september, oktober en november in Frankrijk de drukste maanden voor radioreclame.

Dat betekent dat de radio in Frankrijk slechts 4,17 procent van de reclamebestedingen binnenhaalt, heel wat minder dus dan de 14,5 procent in België. Als je enkel de reclame in de vijf offline media in beschouwing neemt, dan had de Franse radio in 2022 binnen dat segment een marktaandeel van 14 procent, tegenover 12 procent in 2021. Bij die traditionele media was enkel de televisie een duidelijke verliezer in 2022, al ligt het cijfer van de tv-reclame (3,48 miljard euro netto) nog altijd 2,4 procent hoger dan in 2019.

Een en ander betekent dus ook dat in Frankrijk de digitale reclamebestedingen intussen al goed zijn voor 9 miljard euro bruto en 8,49 miljard euro netto. Tegenover 2019 gaat het om een stijging van liefst 42 procent. Al dient aangestipt dat dit ook niet of nauwelijks ten koste gaat van de reclamebestedingen via de offline-media. Het gaat in feite eerder om een brede waaier van tienduizenden nieuwere adverteerders die voorheen niet actief waren in de traditionele media.

In marktaandeel noteren we voor de digitale reclamebestedingen in Frankrijk al een marktaandeel van 52,3 procent op de totale reclamebestedingen, beduidend meer dus dan de 35 procent marktaandeel waar we in België over spreken. Vooral de uitgaven aan ‘search’ en ‘social’ stegen bij onze zuiderburen met de helft tegenover 2019. Al wordt er in deze cijfers nergens melding gemaakt van de eventuele impact van de Franse verkiezingen van 2022.

Digitale audioreclame blijft een schim

Van die 8,49 miljard euro digitale reclame gaat er ‘slechts’ 614 miljoen euro naar de digitale activiteiten van de pers, tv en radio, al is ook dat bijna 42 procent hoger dan in 2019. Digitale audioreclame was in 2022 goed voor 29 miljoen euro, dat zijn in dit geval enkel de inkomsten via webradio, podcasts en spraakassistenten. Die 29 miljoen euro ligt wel 23,3 procent hoger dan het bedrag uit digitale audio in 2021. Al blijft dat dus minder dan één euro per Fransman per jaar.

De specifieke reclame-inkomsten van streamingdiensten als Spotify zijn niet apart te filteren uit dit BUMP-onderzoek. Het enige weetje dat we hier kunnen optekenen is dat de globale sector ‘audio digital’ in 2022 goed was voor 1.094 adverteerders, een stijging met 66 procent op één jaar. Die waren in 2022 samen goed voor 3,17 miljard ‘impressies’.

Al stelt dat aantal impressies op zich maar weinig voor in omzet, als je weet dat je voor zo’n ‘impressie’ soms maar hooguit enkele centen betaalt. Net als in de andere online-reclame geldt ook in digitale audio het spel van vraag en aanbod. Bovendien blijkt de top 10 van de adverteerders goed voor 35 procent van het aantal advertenties. Gelet op de exploderende digitale audiomarkt – muziekstreamers, webradio en podcasts – is duizend adverteerders op een jaar nog erg magertjes, zeker voor een enorme markt als Frankrijk.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx