RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Frankrijk: aanslag op tweede grootste zendersite

In de buurt van het Franse Marseille heeft het in de nacht van maandag op dinsdag gebrand in de belangrijke zendersite Grande Etoile van TDF. Dat meldde de krant La Provence in Marseille en het bericht werd intussen door de nationale media overgenomen.

Het gaat vrijwel zeker om brandstichting, want er werden inbraaksporen gevonden en de bewakingscamera’s registreerden meerdere individuen in de machinekamers. De schade zou aanzienlijk zijn. Het Franse gerecht startte een onderzoek en heeft de zendersite verzegeld.

Het gaat om de tweede grootste zendersite van Frankrijk en de grootste in het zuidoosten van het land. Zo’n 25 digitale tv-stations, 19 FM-radiostations en de DAB+ mux 7A in Marseille verdwenen uit de lucht, plus zijn ook de mobiele diensten van drie telecomoperatoren verstoord, zij het in mindere mate.

Zo’n 3,5 miljoen inwoners zouden getroffen zijn door het uitvallen van de zendersite. Operator TDF slaagde er dinsdagnamiddag al in om een deel van de radiostations weer in de ether te krijgen, maar de regio blijft wellicht nog minstens enkele dagen verstoken van digitale televisie.

Het is momenteel nog onduidelijk of er eventueel een ​​verband is met de activisten die de voorbije maanden meerdere antennes, die bestemd waren voor 5G, in brand staken. Op de bewuste site zijn nog geen 5G-zenders actief.

De zendersite Grande Etoile bestaat sinds 1954 en bevindt bovenop de gelijknamige berg, op 600 meter hoogte. De site omvat vier zendmasten, waarvan de hoogste 148 meter is. Naast Grande Etoile wordt Marseille ook bediend door de zendersite vanuit Petite Etoile.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx