RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Frankrijk: 10 miljoen euro boete voor Fun Radio

Fun Radio is door de handelsrechtbank van Parijs veroordeeld tot een boete (met interesten) van 10,24 miljoen euro aan concurrent NRJ. Het gaat om een uitspraak in een zaak die al ruim zes jaar aansleepte en die destijds als ‘Fungate’ door het leven ging.

In 2016 werd Fun Radio – op dat moment nog een onderdeel van de Franse RTL Group – door Médiamétrie tijdelijk uitgesloten van het Franse luisteronderzoek (126.000 Radio) omdat het station er door de concurrentie werd van beschuldigd de luisteraars aan te zetten om in hun voordeel te liegen. De sanctie werd destijds opgelegd voor de golven april-juni 2016 en januari-maart 2016. Médiamétrie moest later, op bevel van een rechter, terugkrabbelen en de cijfers alsnog publiceren.

In dat eerste kwartaal van 2016 haalde Fun Radio volgens de luistercijfers een recordscore van 7,5 procent, een stijging met 0,8 punt. Concurrent NRJ trok hierop naar de rechtbank, omdat het vond dat Fun Radio ​​frauduleuze praktijken hanteerde.

Normaal ligt het aantal respondenten op oproepen van Médiamétrie eerder aan de lage kant, maar Bruno Guillon, de sterpresentator in de ochtend, had de luisteraars, indien ze werden benaderd door een opiniepeiler, aangemoedigd om te antwoorden dat ze de hele dag naar Fun Radio luisterden. “Neem tien minuten de tijd. Waarom? Omdat deze persoon je vragen zal stellen: naar welk radiostation heb je gisterochtend geluisterd? Je zegt Fun Radio. Hop! En daarna, als je thuiskwam van je werk, naar welk radiostation luisterde je dan? Ik luisterde naar Fun Radio. En als je naar bed gaat? Ik luisterde naar Fun Radio”, klonk het.

Hoewel Médiamétrie dus moest terugkrabbelen, diende NRJ een gerechtelijke klacht in en eiste het een schadevergoeding. Volgens NRJ hadden deze berichten uit 2015 en 2016 “Fun Radio in staat gesteld om zijn publiek kunstmatig te vergroten, wat tot gevolg had dat zijn inkomsten toenamen ten nadele van de radio’s van met name de NRJ-groep”.

Fun Radio, sinds 2017 een onderdeel van de M6-groep dat zelf een dochter is van de RTL Group, ontkende dat er sprake was van fraude. “Deze berichten werden uitgesproken zonder de bedoeling de luistercijfers te manipuleren. Het was een praktijk die op dat moment wijdverbreid was op de radiomarkt.”

In een vonnis dat gisteren (23 januari) werd uitgesproken acht de handelsrechtbank van Parijs de klacht van NRJ echter bewezen. Fun Radio en Métropole Télévision, in de rechten van het bedrijf Ediradio-RTL, worden wegens oneerlijke concurrentie veroordeeld tot een schadevergoeding (met interesten) van 10.244.881,39 euro aan de bedrijven van de NRJ-groep.

Aanvankelijk hadden ook andere radio’s zich bij de juridische procedure aangesloten, maar ze trokken zich later terug. Enkel M Radio, dat wel in de procedure bleef, krijgt een schadeloosstelling ter waarde van een klein miljoen euro.

Heynen

De aanzienlijke rekening zal uiteindelijk op het bord komen van de RTL Group, al is er nog een beroep mogelijk. Fun Radio liet gisteravond alvast verstaan dat zo’n beroepsprocedure wordt overwogen.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx