Gazet van Antwerpen stuurde medewerker Jan Bartosik naar Linkeroever om uitgebreid te babbelen met Frank Boekhoff. De voorzitter van Radio Minerva werd opgezocht naar aanleiding van de corona-crisis, want lokale radio blijkt in deze tijden meer dan een ooit een sterke ondersteunende rol te spelen. We hebben het zelf nooit anders beweerd. Ook Minerva past zich aan, niet enkel qua programmatie, want de zender heeft ongetwijfeld de oudste groep presentatoren van het land. De gemiddelde leeftijd is 68 jaar. De jongste 52, de oudste 85. Kortom, het complete team behoort tot één van de risicogroepen.
Frank Boekhoff: Alle 65-plussers moeten nu thuisblijven en mogen eventjes niet meer naar de studio komen. We willen geen risico’s nemen. Er zijn tien medewerkers die de juiste apparatuur hebben om van thuis uit radio te maken. Zij nemen hun programma op en sturen dat dan door naar zij die jonger dan 65 zijn en nog wel vanop Sint-Anneke werken. Het is behelpen, maar we moeten blijven uitzenden. We willen er zijn voor onze luisteraars. De voorbije dagen alleen al kregen we meer dan tweehonderd oproepen en verzoekjes. Dan weet je dat de mensen op je rekenen.”
“Kunnen gelukkig tegen een stootje”
Gisteren las u bij RadioVisie nog een oproep van de VRRO, die zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van de Vlaamse lokale radio nu het hele land ook economisch op slot zit. Ook. Boekhoff maakt zich zorgen. “Onze reclame-inkomsten zijn helemaal weggevallen. Lopende campagnes zijn stopgezet en nieuwe komen er uiteraard niet meer bij. Een opendeurdag van een meubelzaak? Afgelast. Optredens of theatergezelschappen die hun ding doen? Allemaal noppes. Gelukkig zijn we een gezond radiostation en kunnen we financieel tegen een stootje. We hopen dat iedereen deze crisis overleeft, ook economisch”, stelt hij ook nog in Gazet van Antwerpen.
Minerva heeft een grote schare vaste luisteraars, het format op hun lijf geschreven. Hoe klinkt het in deze corona-tijden? “We draaien ‘Leef’ van André Hazes Jr. iedere dag. De mensen willen liedjes horen waar ze zich aan kunnen optrekken. Alleen zijn is vreselijk. De mensen mogen niet meer buitenkomen en zien hun familie, vrienden en buren niet meer. Ze zijn ook bang voor het virus, want de meeste van onze luisteraars behoren tot de risicogroep. We krijgen meer telefoontjes dan vroeger, en niet alleen van ouderen. Ook een kleindochter die voor haar grootouders een plaatje aanvraagt en even laat weten dat ze aan hen denkt. De gesprekken duren ook langer dan anders. De mensen willen een klapke doen. De mensen zijn eenzaam.”
Meer dan enkel maar radio maken
Om iedereen aan het woord te kunnen laten, worden momenteel veel telefoontjes doorgeschakeld naar de twintig telefonistes die vrijwillig tijd maken en een praatje slaan. Bij Minerva doen ze heel wat meer dan radio maken. “Die gesprekken komen heel vaak niet op de radio”, zegt Frank. “We doen dit puur om de mensen bij te staan in deze moeilijke tijd. Iedereen heeft recht op sociaal contact en naar iedereen moet geluisterd worden. We horen jammer genoeg veel schrijnende verhalen. Wat ook opvalt: de oudere generatie heeft ontzettend veel respect en appreciatie voor zij die nu nog aan het werk zijn. Niet alleen voor het zorgpersoneel, maar bijvoorbeeld ook voor de man of vrouw die ’s ochtends toch nog hun gazetje komt brengen. Iedereen die helpt ligt bij onze luisteraars in de bovenste schuif.”
Bron: Gazet van Antwerpen