fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Francofonen in Vlaanderen treuren om verdwijnen RTBF op AM

In haar tijdschrift “Nouvelles de Flandres” betreurt de Association pour la promotion de la francophonie en Flandre (APFF) het verdwijnen van de laatste AM-zender van de RTBF begin 2019.

“Veel van de 310.000 Franstaligen die in Vlaanderen wonen zullen hier het slachtoffer van worden”, aldus de vereniging. “Enkel wie dicht bij Brussel of Wallonië woont zal de RTBF kunnen blijven beluisteren via FM of DAB+.”

De RTBF bevestigde al eerder dat het de laatste Belgische AM-zender, in Waver op 621 kHz, eind dit jaar uitschakelt. Veel te duur in exploitatie en, in het licht van de ontwikkeling van digitale radio, niet meer van deze tijd, aldus de Waalse openbare omroep.

Een voorstel van de Waalse minister van Media Jean-Claude Marcourt om op de DAB-muxen van de Vlaamse en Waalse openbare omroepen wederzijds een kanaal te voorzien – dus één RTBF-kanaal op de VRT-mux en één VRT-kanaal op de RTBF-mux – vond geen gehoor bij de VRT.

Volgens Marcourt is dergelijke ruil intussen niet meer mogelijk. “De VRT heeft zonder enige verwittiging aan de RTBF of aan de Federatie Wallonië-Brussel alle capaciteit van haar multiplex toegekend. Dit is de reden waarom de multiplex die wordt toegekend aan de RTBF nu ook volledig zal worden benut.”

Een uitleg die we hier voor rekening laten van de Waalse minister en/of de VRT, want technisch blijft het perfect mogelijk om binnen de VRT-mux, indien gewenst, een extra kanaal vrij te maken. Het volstaat dat men voor de slideshow van de huidige (verouderde) methode met aparte datapakketten overschakelt naar de (internationaal gangbare) MOT-techniek. Op die manier komt op de VRT-mux 176 kbit vrij, goed voor twee extra audiokanalen van 88 kbit. Op vrijwel dezelfde manier werd trouwens ook Nostalgie ingepast in de zogezegd volle mux van Norkring.

Overigens loopt de dossierkennis van de klagende Francofonen in Vlaanderen niet over van deskundigheid. Zo wordt in het artikel, met een sneer naar de Vlaams-nationalisten, zelfs beweerd dat de VRT wel een plekje heeft gegeven aan de Britse BBC. Wat natuurlijk niet klopt, want de BBC World Service wordt in Vlaanderen doorgegeven via de commerciële mux van Norkring, niet via die van VRT. Op de website van Le Soir wordt deze foute info trouwens klakkeloos overgenomen.

(foto: zenderpark Waver, rtbf.be)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Devos JohnSteven VDPBartDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Steven VDP
Gast
Steven VDP

Zo jammer dat men DAB+ niet gebruikt om zowel VRT als RTBF overal in België te kunnen beluisteren !

John Devos
Lid
John Devos

Dat is nu éens een schitterend idée, 1 zaak heb ik nooit begrepen waarom kan men de Franstalige openbare radiozenders wel ontvangen op FM in Vlaanderen ondanks dat ze een minderheid zijn in ons Klein Belgenlandje (alhoewel een grote minderheid welteverstaan) maar anderzijds in het mooie Walenland de VRT openbare radiostations niet te ontvangen zijn ook op de FM-band’ leven de Belgen toch dan in een surrealistisch land? Zou Rene Magrite dan toch gelijk hebben gekregen??..

Dimitri
Gast
Dimitri

De dekking van de verschillende RTBF zenders in Vlaanderen lijkt mij nochtans beter dan die van Nostalgie, NRJ of Topradio. Ook omgekeerd worden de VRT zenders veel sneller weggedrukt dan de RTBF hier in Vlaanderen.

Bart
Gast
Bart

Je kan diverse zenders (eveneens commerciele) in Vlaanderen vaak beter ontvangen dan de lokale radio van onder de kerktoren… het gaat dus nog veel te goed met de Waalse stations !

Meer in Actueel
Radio 2 Antwerpen: Kortste ‘Start je dag’ ooit

Herindeling DAB+ in Nederland?

Spotify brengt app uit voor Wear OS (video)

VRT-radio schrapt ‘extra productiekost’ in samenwerkingen

Het Avondblad van 18 oktober (audio)

Radio gaga op Eén

Sluiten