Francofonen in Vlaanderen treuren om verdwijnen RTBF op AM "Groot deel van de 310.000 Franstaligen in Vlaanderen zal verweesd blijven"

Leestijd: 2 minuten

In haar tijdschrift “Nouvelles de Flandres” betreurt de Association pour la promotion de la francophonie en Flandre (APFF) het verdwijnen van de laatste AM-zender van de RTBF begin 2019.

“Veel van de 310.000 Franstaligen die in Vlaanderen wonen zullen hier het slachtoffer van worden”, aldus de vereniging. “Enkel wie dicht bij Brussel of Wallonië woont zal de RTBF kunnen blijven beluisteren via FM of DAB+.”

De RTBF bevestigde al eerder dat het de laatste Belgische AM-zender, in Waver op 621 kHz, eind dit jaar uitschakelt. Veel te duur in exploitatie en, in het licht van de ontwikkeling van digitale radio, niet meer van deze tijd, aldus de Waalse openbare omroep.


Lees verder onder de advertentie


Een voorstel van de Waalse minister van Media Jean-Claude Marcourt om op de DAB-muxen van de Vlaamse en Waalse openbare omroepen wederzijds een kanaal te voorzien – dus één RTBF-kanaal op de VRT-mux en één VRT-kanaal op de RTBF-mux – vond geen gehoor bij de VRT.


RadioVisie

Volgens Marcourt is dergelijke ruil intussen niet meer mogelijk. “De VRT heeft zonder enige verwittiging aan de RTBF of aan de Federatie Wallonië-Brussel alle capaciteit van haar multiplex toegekend. Dit is de reden waarom de multiplex die wordt toegekend aan de RTBF nu ook volledig zal worden benut.”

Een uitleg die we hier voor rekening laten van de Waalse minister en/of de VRT, want technisch blijft het perfect mogelijk om binnen de VRT-mux, indien gewenst, een extra kanaal vrij te maken. Het volstaat dat men voor de slideshow van de huidige (verouderde) methode met aparte datapakketten overschakelt naar de (internationaal gangbare) MOT-techniek. Op die manier komt op de VRT-mux 176 kbit vrij, goed voor twee extra audiokanalen van 88 kbit. Op vrijwel dezelfde manier werd trouwens ook Nostalgie ingepast in de zogezegd volle mux van Norkring.

Overigens loopt de dossierkennis van de klagende Francofonen in Vlaanderen niet over van deskundigheid. Zo wordt in het artikel, met een sneer naar de Vlaams-nationalisten, zelfs beweerd dat de VRT wel een plekje heeft gegeven aan de Britse BBC. Wat natuurlijk niet klopt, want de BBC World Service wordt in Vlaanderen doorgegeven via de commerciële mux van Norkring, niet via die van VRT. Op de website van Le Soir wordt deze foute info trouwens klakkeloos overgenomen.

(foto: zenderpark Waver, rtbf.be)

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luistercijfers Wallonië: Nostalgie blijft de dans leiden RTBF noemt Waals CIM-luisteronder... In Wallonië leidt Nostalgie voor de derde keer op rij de dans in de CIM-luistercijfers, dit keer ook in de resultaten van juli tot oktober 2018. Met 15,19% gaat het station nogmaal...
Winnaars Belgodyssee 2018 zijn bekend Dries Hiroux en Laura Jadot winnen wedstrijd voor jo... Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, samen met de nieuwsdienst van de VRT, La Première en VivaCité van de RTBF, plus de ...
Italië schakelt meer FM-zenders uit Wegens te oud en een achterhaalde techniek Italië gaat deze week opnieuw een aantal FM-zenders uitzetten. Het betreft steunzenders op zeven locaties in de autonome provincie Zuid-Tirol. Volgens eigenaar RAS - Radiotelevisio...
Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar Vanaf 11 mei 2019 - Tijdelijke wijzigingen to... De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wi...
Het Avondblad van 8 december (video) Veronica & friends, Chantal & Klara, korte & andere g... Veronica, vriendin voor het leven Bijna 45 jaar na het einde van de zeezender Radio Veronica heeft een flink aantal voormalig collega's nog steeds regelmatig contact. Woensdag 2...
Het Avondblad van 6 december: de DAB+ special Digitaal radionieuws uit Frankrijk, Duitslan... Er beweegt de laatste dagen weer heel wat binnen het Europese landschap van de DAB+. Daarom zetten we voor de gelegenheid alle nieuwste wetenswaardigheden over digitale radio op ee...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
2 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Devos JohnSteven VDPBartDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

De dekking van de verschillende RTBF zenders in Vlaanderen lijkt mij nochtans beter dan die van Nostalgie, NRJ of Topradio. Ook omgekeerd worden de VRT zenders veel sneller weggedrukt dan de RTBF hier in Vlaanderen.

Bart
Gast
Bart

Je kan diverse zenders (eveneens commerciele) in Vlaanderen vaak beter ontvangen dan de lokale radio van onder de kerktoren… het gaat dus nog veel te goed met de Waalse stations !

Steven VDP
Gast
Steven VDP

Zo jammer dat men DAB+ niet gebruikt om zowel VRT als RTBF overal in België te kunnen beluisteren !

John Devos
Lid
John Devos

Dat is nu éens een schitterend idée, 1 zaak heb ik nooit begrepen waarom kan men de Franstalige openbare radiozenders wel ontvangen op FM in Vlaanderen ondanks dat ze een minderheid zijn in ons Klein Belgenlandje (alhoewel een grote minderheid welteverstaan) maar anderzijds in het mooie Walenland de VRT openbare radiostations niet te ontvangen zijn ook op de FM-band’ leven de Belgen toch dan in een surrealistisch land? Zou Rene Magrite dan toch gelijk hebben gekregen??..

Meer in Actueel
Radio 2 Antwerpen: Kortste ‘Start je dag’ ooit
Herindeling DAB+ in Nederland?
Spotify brengt app uit voor Wear OS (video)
VRT-radio schrapt ‘extra productiekost’ in samenwerkingen
Het Avondblad van 18 oktober (audio)
Radio gaga op Eén
Sluiten