RadioVisie

  • .
    .

Francofonen in Vlaanderen treuren om verdwijnen RTBF op AM

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In haar tijdschrift “Nouvelles de Flandres” betreurt de Association pour la promotion de la francophonie en Flandre (APFF) het verdwijnen van de laatste AM-zender van de RTBF begin 2019.

“Veel van de 310.000 Franstaligen die in Vlaanderen wonen zullen hier het slachtoffer van worden”, aldus de vereniging. “Enkel wie dicht bij Brussel of Wallonië woont zal de RTBF kunnen blijven beluisteren via FM of DAB+.”

De RTBF bevestigde al eerder dat het de laatste Belgische AM-zender, in Waver op 621 kHz, eind dit jaar uitschakelt. Veel te duur in exploitatie en, in het licht van de ontwikkeling van digitale radio, niet meer van deze tijd, aldus de Waalse openbare omroep.

Een voorstel van de Waalse minister van Media Jean-Claude Marcourt om op de DAB-muxen van de Vlaamse en Waalse openbare omroepen wederzijds een kanaal te voorzien – dus één RTBF-kanaal op de VRT-mux en één VRT-kanaal op de RTBF-mux – vond geen gehoor bij de VRT.

Volgens Marcourt is dergelijke ruil intussen niet meer mogelijk. “De VRT heeft zonder enige verwittiging aan de RTBF of aan de Federatie Wallonië-Brussel alle capaciteit van haar multiplex toegekend. Dit is de reden waarom de multiplex die wordt toegekend aan de RTBF nu ook volledig zal worden benut.”

Een uitleg die we hier voor rekening laten van de Waalse minister en/of de VRT, want technisch blijft het perfect mogelijk om binnen de VRT-mux, indien gewenst, een extra kanaal vrij te maken. Het volstaat dat men voor de slideshow van de huidige (verouderde) methode met aparte datapakketten overschakelt naar de (internationaal gangbare) MOT-techniek. Op die manier komt op de VRT-mux 176 kbit vrij, goed voor twee extra audiokanalen van 88 kbit. Op vrijwel dezelfde manier werd trouwens ook Nostalgie ingepast in de zogezegd volle mux van Norkring.

Overigens loopt de dossierkennis van de klagende Francofonen in Vlaanderen niet over van deskundigheid. Zo wordt in het artikel, met een sneer naar de Vlaams-nationalisten, zelfs beweerd dat de VRT wel een plekje heeft gegeven aan de Britse BBC. Wat natuurlijk niet klopt, want de BBC World Service wordt in Vlaanderen doorgegeven via de commerciële mux van Norkring, niet via die van VRT. Op de website van Le Soir wordt deze foute info trouwens klakkeloos overgenomen.

(foto: zenderpark Waver, rtbf.be)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Steven VDP
Steven VDP
21 oktober 2018 - 09:34 09:34

Zo jammer dat men DAB+ niet gebruikt om zowel VRT als RTBF overal in België te kunnen beluisteren !

Devos John
Devos John
22 oktober 2018 - 03:06 03:06
Antwoord aan  Steven VDP

Dat is nu éens een schitterend idée, 1 zaak heb ik nooit begrepen waarom kan men de Franstalige openbare radiozenders wel ontvangen op FM in Vlaanderen ondanks dat ze een minderheid zijn in ons Klein Belgenlandje (alhoewel een grote minderheid welteverstaan) maar anderzijds in het mooie Walenland de VRT openbare radiostations niet te ontvangen zijn ook op de FM-band’ leven de Belgen toch dan in een surrealistisch land? Zou Rene Magrite dan toch gelijk hebben gekregen??..

Dimitri
Dimitri
19 oktober 2018 - 17:16 17:16

De dekking van de verschillende RTBF zenders in Vlaanderen lijkt mij nochtans beter dan die van Nostalgie, NRJ of Topradio. Ook omgekeerd worden de VRT zenders veel sneller weggedrukt dan de RTBF hier in Vlaanderen.

Bart
Bart
19 oktober 2018 - 20:47 20:47
Antwoord aan  Dimitri

Je kan diverse zenders (eveneens commerciele) in Vlaanderen vaak beter ontvangen dan de lokale radio van onder de kerktoren… het gaat dus nog veel te goed met de Waalse stations !

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx