RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Frankrijk: Virgin Radio wordt (opnieuw) Europe 2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geen junimaand in radiowereld zonder het verplichte puzzelwerk in functie van het… najaar. Tijd dus om de ultieme ‘vas-et-vient’ scenario’s uit het geruchtencircuit te bekijken. Grote opschudding toen de groep Lagardère van het noodlijdende Europe 1, via een communiqué, het nakende einde van Virgin Radio en de terugkeer van Europe 2 in het vooruitzicht stelde. Exit dus voor de weinig succesvolle samenwerking met de oorspronkelijke Virgin-eigenaar Richard Branson. Hij was nochtans met steile verwachtingen, op 1 januari 2008, begonnen in Frankrijk toen Europe 2 transformeerde tot Virgin Radio.

Wanorde en conflicten 

Met een pop en rock-format hoopte de ‘nieuwkomer’ in 2008 de misnoegde jongeren bij de toonaangevende netwerken NRJ, Skyrock en Fun weg te plukken. Helaas, nog geen jaar na de hoopvolle aftrap trokken verschillende presentatoren al de deur achter zich dicht. Meteen de eerste in reeks van massale uittochten die de toenemende onenigheid met de directie in de verf zetten. Zelfs de aanwezigheid van televisiecoryfeëen zoals Cyril Hanouna en het voortdurend verruimen van de playlist door het toevoegen van r’n’b en electro, baatten nauwelijks. 

De luistercijfers bleven stevig onder de verwachtingen waardoor de verhoopte inkomsten nauwelijks volstonden om de exploitatiekosten te dekken. De daarop volgende sociale onrust met een gevreesde lading afdankingen onder het personeel en de verkoop van het slabakkende netwerk, gingen als een vuurtje in het rond. Goom Radio, de moedermaatschappij van diverse websradiotations en NRJ toonden concrete interesse maar eigenaar Lagardère hield voet bij stuk. Alles bleef bij het oude en over de dreigende sluiting van verschillende lokale afdelingen werd voorlopig met geen woord gerept.

Terug naar toen

Elke hoop op concrete verbetering stuitte op een nieuwe ontnuchtering. Minimale populariteit, weinig reclame-inkomsten en steeds wisselende personeelsbezettingen waardoor alle duidelijkheid en structuur totaal zoek waren. Al deze elementen liepen als een rode draad door het woelige verhaal van Virgin Radio. Langzaam maar zeker daagde dan toch het idee om Europe 2 opnieuw vanonder het stof te halen. 

Wellicht onder druk van de extreem rechtse populist Vincent Bolleré, wiens invloed inmiddels tot een complete redactionele ommezwaai bij Europe 1 had geleid. Doel van deze fundamentele ‘back to my roots’: het samenbrengen van hoofdzakelijk Franse artiesten met het publiek door te investeren in onder meer concerten. Voorlopig houdt men de lippen stijf op elkaar over de zoveelste muzikale bijsturing. In de herfst wordt meer opheldering verwacht.

Weeral

En omdat men in uiterste nood zijn ‘vrienden’ leerde kennen, zorgde de grote baas van de mediagroep Vivendi voor een frisse wind in de ochtendprogrammering. Geen Manu Payet meer maar wel Guillaume Genton van zijn televisiestation C8, die samen met Miss France, Diane Leyne en Fabien Delettres, vanaf einde augustus de touwtjes in handen zal nemen. Of onze landgenoot Mikl – met een NRJ verleden – na de zomervakantie terugkeert blijft een open vraag. De omschakeling naar Europe 2 wordt in ieder geval tijdens de nacht van 31 december op 1 januari 2023 een realiteit. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx