RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Frankrijk: Staking bij Europe 1 is voorbij

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het personeel van Europe 1 heeft na een vergadering, woensdag 23 juni, besloten om  het werk te hervatten. Dit betekent echter niet dat de rust is teruggekeerd. Integendeel, in een verklaring wordt duidelijk gesteld dat men kritisch de verdere ontwikkeling van de financieel noodlijdende onderneming zal volgen.

Wie? Wat? Waarom?

Ter herinnering: aan de basis van de sociale onrust lagen twee ingrijpende gebeurtenissen. Enerzijds de komende machtsovername door de groep Vivendi, geleid door de Bretonse miljardair met ultra conservatieve opinies Vincent Bolloré. Vooral de vrees voor de invoering van een extreemrechtse redactionele lijn onder invloed van het bijwijlen populistisch georiënteerde tv-station CNews verhoogde de ongerustheid.

Bovendien betrapte één van de medewerkers Victor Dhollande, tijdens een discussie, een collega terwijl hij stiekem opnames maakte van de gesprekken. Het voorval leidde tot een hevige woordenwisseling en een uitnodiging bij de directie voor wellicht een zware sanctie of een dreigend ontslag.

Europe 1 of NRJ?

De staking beïnvloedde, zoals gevreesd, de continuïteit, en het kwam tot een collectieve woede. Eén van de betrokkenen aarzelde zelfs niet om als vervanging van een mediamagazine de vooraf ingeblikte muziek te starten met als enige aankondiging: ‘Welkom bij NRJ’. Of hoe diep de frustraties en de angst voor een herhaling van de scenario’s bij Canal Plus en bij I-Télé, het actuele CNews, zijn geworteld. Vertaald: wie niet de bijna dictatoriale redactionele lijn van de groep rond de nieuwe eigenaar en vriend van ex-president Nicolas Sarkozy volgt, wordt onmiddellijk naar de exit verwezen.

Schone schijn

Bij Europe 1 toonde de directie, bij monde van Constance Benqué zich bereid tot een uitgebreide dialoog met als inzet het ‘redactionele geweten’. Een vage omschrijving vermits donderdag 30 juni de voormalige topman Arnaud Lagardère een stap terugzet en alle bevoegdheden in handen van de kersverse meerderheidsaandeelhouder geeft. Vandaar reeds de aankondiging van een herschikt programmaschema waarbij de groeiende invloed van CNews als een grote donkere wolk boven het doorgaans liberaal gerichte station hangt.

Deze gang van zaken resulteerde inmiddels ook in een regen van beschuldigingen uit verschillende hoeken. De journalisten van France Inter en de krant La Libération spaarden hun gespierde kritiek niet. Zeker toen Pascal Praud, tijdens zijn dagelijkse kroniek op CNews, de krant vergeleek met de Titanic. Het belooft een zeer beladen zomer te worden in de gebouwen van de Parijse Rue de Cévennes. (FVM)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Sociale onrust bij Europe 1

Dat de voormalige economische nieuwszender in bijzonder slechte financiële papieren zat, was al lang geen Lees verder

Europe 1 niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om Lees verder

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk Lees verder

Frankrijk: Europe 1 in woelig water (video)

Europe 1 kijkt al enkele jaren tegen dalende luistercijfers aan. Veranderingen dringen zich bijgevolg op. Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: Gele hesjes stuwen France Inter naar de top

France Inter is voor het eerst in meer dan vijf jaar de best beluisterde radio Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Blad 1636: Facebook, NRJ, BBC Radio 1 Dance

• Facebook ontslaat Belgische werknemers • Frankrijk: NRJ Group ziet elektriciteitskosten exploderen • UK: Commerciële Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter oppermachtig, Europe 1 ondermaats

Het uithangbord van Radio France deelde een gevoelige tik uit aan de achtervolgers die gemengde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx