RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Frankrijk: RMC onder vuur na racistische uitspraken (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de media tegenwoordig een vette kluif hebben aan de verkrachtingszaak waarbij de stervoetballer van PSG Neymar van ongewenste intimiteiten met de Braziliaanse jonge vrouw Najila Trindade verdacht wordt, is zonder meer een understatement. Geen dag gaat immers voorbij zonder een rondje modder gooien waarbij de kranten en de radiostations vaak over de schreef gaan. Vooral RMC wekte afgelopen donderdag tijdens het discussieprogramma ‘L’After Foot’ de woede van het Elysée op.

De hoop om Neymar te zien schitteren tijdens de ‘Copa America’ kreeg onlangs een flinke knauw toen hij tijdens een oefenpot tegen Qatar geblesseerd moest afhaken. Een enkelblessure in de rechterknie, een gescheurd ligament, trok een streep door zijn ambitie om in eigen land uit te blinken. Alsof de ellende nog niet volstond, werd hij op een politiekantoor in Rio vanwege een klacht ontboden. Volgens ene Najila Trindade zou de vedette haar op een hotelkamer in de Franse hoofdstad hebben aangerand. Het voorval inspireerde de presentatoren van ‘L’After Foot’ bij RMC tot een discussie waarbij het er zeer vrouwonvriendelijk aan toe ging.

Discriminerend

Daniël Riolo en Jérome Rothen schermden met vernederende en seksistische opmerkingen waarbij het respect voor de jonge vrouw helemaal weg was. Hun totaal misplaatste uitspraken werden onmiddellijk door de sociale media opgepikt. Het voorval ontsnapte ook niet aan de aandacht van de Staatssecretaris voor gelijke kansen tussen vrouwen en mannen Marlène Schiappa, die het schaamteloze gedrag van het duo tijdens een telefonische reactie in ‘L’After Foot’ veroordeelde. 

Ook de vereniging van journalisten bij RMC was niet te spreken over het voorval en hadden het over ernstige imagobeschadiging voor RMC. De daarop volgende uitgebreide verontschuldigingen via Twitter en de radio kwamen rijkelijk te laat want zowel het CSA als de directie van het radiostation werden uitgebreid van het incident ingelicht. Dat RMC met dit staaltje slechte journalistiek verveeld zit, werd snel duidelijk. 

Zeker omdat het incident slechts enkele dagen voor de start van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Frankrijk viel waardoor het doorgaans vrouwvriendelijke imago van het gastland meteen op de helling stond. Vandaar dat men Daniël Riolo en Jérome Rothen onmiddellijk voor onbepaalde tijd schorste. Ook vernam de krant ‘Le Parisien’ dat men sterk overwoog om beide heren aan de deur te zetten. Een verhaal dat ongetwijfeld nog een vervolg krijgt. (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx