RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Frankrijk: RFM en Virgin te koop

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De dramatische situatie van een Europe 1 in volle identiteitscrisis versnelde de geruchten over fundamentele wijzigingen bij de mediagroep rond Arnaud Lagardère. Daarbij werden de verkoop van RFM en Virgin Radio niet meer uitgesloten. Inmiddels is deze piste al beland in het stadium van de concrete onderhandelingen.

Na het afstoten van de magazines ‘Journal du Dimanche’ en van ‘Paris Match’ kwamen de televisiezenders al in handen van M6, de huidige eigenaar van de groep rond RTL. Om het ‘zieke’ Europe 1 niet alleen opnieuw gezond maar ook rendabel te maken, voerde men tijdens de voorbije weken discreet gesprekken met een reeks gegadigden om Virgin Radio, het vroegere Europe 2 en RFM van de hand te doen.

Beide netwerken verkeerden gelukkig in een veel betere financiële conditie met uitsluitend positieve balansen waarbij de cijfers rond de tien miljoen euro netto schommelden. De totale waarde van beide netwerken zou – ieder – om en bij de honderd miljoen euro schommelen.

Gedaan met energieke lachen?

Vooral NRJ knoopte concrete onderhandelingen aan om Virgin Radio in te lijven. Daarbij botste men echter op het quotum dat één en dezelfde mediagroep in totaal slechts 150 miljoen luisteraars mag totaliseren. Met nu reeds 123,1 miljoen muziekconsumenten zou de aanvulling met een vijfde radiostation, dat al 34,1 miljoen fans telt, het maximum overschreden worden.

NRJ overweegt echter om deze hindernis te omzeilen door het ‘zwakkere’ Rire & Chansons van de hand te doen. Verschillende kandidaten hengelden ondertussen naar RFM waar soft-rock en pop nog altijd het muziekbeleid kleuren. Vooral M6 zou in deze overname een unieke mogelijkheid zien om RTL, RTL2 en Fun Radio met een vierde mogelijke troef voor de publiciteitsmarkt aan te vullen.

Maar er is concurrentie van Altice, dat met BFM en RMC over uitstekende argumenten beschikt als het om nieuws en sportinformatie gaat.

Het in Amsterdam gevestigde telecombedrijf van directeur Patrick Drahi, dat de klanten telefonie, televisie en internet in alle mogelijke variaties aanbiedt en dat onlangs nog het internationaal gereputeerde veilinghuis Sotheby’s overnam, toonde interesse, maar op voorwaarde dat men àlles kan overnemen.

Rest er nog TF1, dat via zijn publiciteitsafdeling nog een stap verder zou willen gaan; namelijk de volledige integratie van Lagardère Pub News, waardoor niet alleen Virgin Radio en RFM in hun portefeuille zouden belanden, maar ook het in zwaar onweer verkerende Europe 1. Wordt vervolgd… (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx