RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Frankrijk: Radio Restos voor de minderbedeelden

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Franse restaurants voor de dak- en thuislozen een grote inzamelactie. Dit weekend – 3/4 oktober – doet men tevens beroep op een bonte bende radiomakers om de kas te spijzen. Het totale bedrag gaat naar de aankoop van diepvrieswagens om het voedsel te transporteren.

Hoe het begon

Komiek Michel Colucci (foto), die al heel lang begaan is met het lot van minder gegoede mensen en gezinnen, kondigde op 26 september 1985 de oprichting aan van de liefdadigheidsorganisatie ‘Les Restos Du Coeur’. Zijn initiatief maakte snel furore en bereikte zelfs de algemene vergadering van de toenmalige EEG (Europese Economische Gemeenschap), waar hij in 1986 zijn initiatief mocht gaan bepleiten.

Met gunstig resultaat want de landbouwoverschotten werden, na unanieme goedkeuring, ter beschikking gesteld van een aantal benefietorganisaties. Vanaf dan ging het heel vlug. Onder aanvoering van Jean-Jacques Goldman werd de gelegenheidsgroep Les Enfoirés opgericht. ‘La Chanson des Restos’ werd, met medewerking van filmster Yves Montand en voetballegende Michel Platini, een triomf. Vijfduizend vrijwilligers verdeelden 8,5 miljoen maaltijden onder de armsten en minst bedeelden.

En nu?

Dankzij de steun van talloze lokale organisaties, particulieren, bedrijven en verschillende overheden slaagt men er tegenwoordig in om meer dan honderd miljoen voedselpakketten te verdelen. Een bijzondere prestatie. Vermits alle vormen van inkomsten steeds welkom blijven, wordt nu nog een versnelling hoger geschakeld. Dit keer met de know-how van de radiosector.

Het idee van Laurent Petitguillaume, tegenwoordig te horen bij France Blue, om tijdens een marathonuitzending via de evenementenzender Radio Restos geld in te zamelen voor het aanschaffen van passende vrachtwagens werd meteen met open armen ontvangen. Het programmaschema evolueerde tot een prestigieuze affiche waarbij hedendaagse radiomakers de krachten bundelen met beroemdheden van weleer.

Bruno Guillon, Arthur (Fun Radio), Christian Morin (Radio Classique), Manu, Marc Scalia, Dominique Duforest (ex-NRJ), Pat Angeli (RFM) en vele anderen zijn sinds gisteren, vrijdagavond 2 oktober om 20.00 uur, aan het werk om aan de hand van anekdotes en gesprekken met betrokkenen, geld in te zamelen. Ze doen het nog tot zondagavond 4 oktober om 20:00 uur. Hoe hoger het bedrag hoe meer degelijk vervoer.

° Luisteren kan via de app of online.
° Ook via YouTube.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx