De start van de Russische invasie op 24 februari jongstleden in Oekraïne speelde – op basis van de net vrijgegeven luistercijfers van Médiamétrie over de periode januari tot en maart 2022 – overduidelijk in de kaart van de nieuws gerichte radiostations. France Inter optimaliseerde niet alleen zijn positie als comfortabele marktleider maar vergrootte ook de voorsprong op eerste achtervolger RTL. Europe 1 daarentegen kreeg opnieuw rake klappen en bereikte een historisch dieptepunt.
Evenwicht
De indrukwekkende cijfers van France Inter logen er niet om. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar ontdekten meer dan 180.000 nieuwsgierigen de succesformule waarbij directrice Laurence Bloch naar een evenredige balans tussen informatie, duiding en muziek streefde. Dat – ondanks de winst van 0,6 procent – 50.000 luisteraars tijdens de voorbije maanden ‘deserteerden’, was een gevolg van het onophoudelijke defilé presidentskandidaten die hun electoraal programma verdedigden.
De eeuwige concurrent RTL startte de lente met opluchting. De crisissfeer als uitloper van de terugvallende publicitaire inkomsten door Covid-19 en het compleet in vraag stellen van de programmering behoorden, dankzij de overname door de groep M6, duidelijk tot het verleden. Deze meer geruststellende context vertaalde zich in 13,1 procent marktaandeel, een stevige opmars met 0,7 procent.
Nog nooit zo dichtbij
Het geweld in het oosten van Europa en de verstrekkende gevolgen op economisch vlak, gekruid met de voortdurende oorlogsretoriek van het Kremlin, het Witte Huis en de diverse Europese instellingen, waren koren op de molen van France Info. Analyses van de troepenbewegingen, de op hol geslagen beurzen inclusief de ontelbare vastgelopen onderhandelingen tussen de verschillende staatsleiders en een totaal ontketende agressor, werden steeds vakkundig naar verstaanbare mensentaal omgezet. Alsof de ongeziene Russische machtsontplooiing zich vlak voor de oren van de toenemende schare belangstellenden voltrok. Resultaat: de non-stop nieuwszender steeg met maar liefst 1,3 procent tot een meer dan degelijke 5,7 procent.
Titanic
Europe 1, het vlaggenschip van Vivendi, geleid door de extreemrechtse mediatycoon Vincent Bolloré en ooit het pronkstuk van mediatycoon Arnaud Lagardère, opende het jaar met ronduit rampzalige resultaten. Een vlijmscherpe daling met 600.000 luisteraars tot 2,12 miljoen liefhebbers en een beschamend marktaandeel van 3,7 procent waren het resultaat. Een serieuze oplawaai van 0,8 procent voor de falende combinatie met het televisiestation CNews waarbij men in stilte de omstreden populist Eric Zemmour naar het Elysée wou loodsen. Bovendien slaagden enkele landelijke muziekstations zoals RTL 2, met 2,1 miljoen fans, er in om de kloof met het volledig op drift geslagen station bijna te dichten. Stof tot nadenken dus.
Les autres
Terwijl Radio Classique, het verrassend goed scorende France Culture, Chérie FM, Nostalgie en NRJ de tsunami aan nieuws en info trotseerden, verloren vooral Fun Radio en Skyrock – zij het in mindere mate – terrein. ‘Le Son Dancefloor’ raakte maar liefst 155.000 freaks kwijt waardoor men nu alle hoop op de komende muziekfestivals zoals Tomorrowland vestigt om de neerwaartse trend om te buigen. Een absolute must na twee jaar kommer en kwel waardoor het contact met het publiek helemaal verwaterde.
Ter afronding deze voetnoot: met 5,2 procent of een lichte daling met 16.000 sportliefhebbers slaagde het Monegaskische RMC er in om de schade door de verslaggeving over de gevechten rond onder meer de havenstad Marioepol te minimaliseren. De hoopgevende prestaties van het door Philippe Clement geleide AS Monaco en de groeiende belangstelling rond het nieuwe Ferrari idool in de F1 Charles Leclerc waren daar wellicht niet vreemd aan. (FVM)