RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Frankrijk: Massale leegloop bij Europe 1 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds de machtsovername door de groep Vivendi, eigendom van de Bretonse zakenman Vincent Bolloré, ging het de jongste weken van kwaad naar erger met Europe 1. Veel medewerkers kozen eieren voor hun geld en stapten op. Of hoe een doorgaans als liberaal bestempeld radiostation in een duistere overlevingsstrijd belandde.

Muziek, informatie en gezelligheid liepen aanvankelijk als een rode draad door de rijke geschiedenis van het in 1955 door zakenman Charles Nicholson en journalist Louis Merlin opgerichte radiostation als reactie op Radio Luxembourg. Na een schoorvoetende start met veel technische mankementen nam de bekendheid toe, deels dankzij een krachtige lange golfzender op 183 kHz. 

Programmadirecteur Lucien Morisse promootte maar al te graag een generatie jonge artiesten, met Sheila, Claude François, Johnny Halliday, Sylvie Vartan en Dalida als boegbeelden. Medewerkers Jacky Gallois, Pierre Bellemare en Jean-Loup Lafont werden aanvankelijk door de jongeren op handen gedragen. De tijden veranderden echter toen de vrije en vaak degelijk gestructureerde commerciële concurrenten als paddenstoelen uit de grond schoten, eind jaren 70, begin jaren 80 van de vorige eeuw.

Voor voldongen feiten geplaatst haastte de toenmalige socialistische president François Mitterand zich in 1981 om de mediawetgeving aan te passen. De gevolgen lieten zich raden: NRJ, Skyrock en Fun knabbelden aan de hegemonie van Europe 1 en haalden het laken meer en meer naar zich toe. Bovendien werd ook de hervorming van de publieke omroep Radio France, met onder andere de komst van France Inter, een succes. 

Vijgen na Pasen

De luistercijfers van Médiamétrie, gepubliceerd in het voorjaar 1995, onderstreepten het pijnlijke verval. De pas in 1987 opgerichte en stevig scorende nieuwszender naar CNN-model France Info, dwong de Europe 1-directie om het roer helemaal om te gooien. Zowat alle muziekshows weken voor een news – en talk-format, dit in een paniekerige poging om met de glorie van weleer aan te knopen. 

Verloren moeite want wat volgde was een eindeloze reeks programmawijzigingen. Er waren incidenten met onder meer de controversiële journalist Jean-Marc Morandini vanwege zijn betrokkenheid bij een zedenzaak. En er waren de eindeloze pogingen om de concurrentie te verzwakken door bij hen de betere presentatoren te lokken. Helaas telkens met dezelfde conclusie: onvoldoende rendement en terug naar af. Dat gold voor ronkende namen als Nikos Aliagas en Patrick Cohen, wiens redactionele aanpak de conservatieve luisteraars wegjoeg.

Schrikwekkende ruk naar rechts

Door de aanhoudende povere belangstelling escaleerde de machtsstrijd tussen de misnoegde aandeelhouders waardoor de positie van eigenaar Arnaud Lagardère (foto rechts) voortdurend in vraag werd gesteld. Vivendi, dat met Canal Plus en met het populistisch georiënteerde CNews meer invloed kreeg, schaarde zich met de steun van voormalig president Nicolas Sarkozy (foto links) aan de zijde van de bedreigde topman. 

In ruil dwong men een totale verrechtsing van de redactie af. Tot groot ongenoegen van het personeel dat spontaan in staking ging. Bovendien gooide een incident waarbij journalist Victor Dhollande een directrice met verborgen opnamemateriaal betrapte tijdens een vergadering, flink wat olie op het vuur.

Het agressieve en niets ontziende management, met dictatoriale trekken van Vincent Bolloré, luidde een nooit geziene uittocht van medewerkers in: Anne Roumanoff, Pascale Clark, Christine Berrou, Nicolas Cantaloup en de legendarische voice-over Julie Leclerc, namen afscheid. De op 21 juni jongstleden voorgestelde programmering bevestigde bovendien de algemene vrees. 

Het op het Amerikaanse Fox News gebaseerde CNews bepaalt meer dan ooit de gang van zaken bij Europe 1. Dimitri Pavlenko, Sonia Mabrouk, Laurence Ferrari en de vaak voor racisme veroordeelde extreemrechtse als presidentskandidaat getipte Eric Zemmour, krijgen voortaan vrij spel. Wellicht voldoende om de geloofwaardigheid van een voormalig radiomonument totaal te kelderen? (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Staking bij Europe 1 is voorbij

Het personeel van Europe 1 heeft na een vergadering, woensdag 23 juni, besloten om  het Lees verder

Sociale onrust bij Europe 1

Dat de voormalige economische nieuwszender in bijzonder slechte financiële papieren zat, was al lang geen Lees verder

Frankrijk: Verschuivingen bij Europe 1

Na de woelige raad van bestuur waarbij de sterke man Arnaud Lagardère nipt een poging Lees verder

Arnaud Lagardère behoudt controle bij Europe 1

Arnaud Lagardère, de algemene en managing partner van Lagardère SCA, houdstermaatschappij van de Lagardère Group Lees verder

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx