RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

France Inter vergroot de kloof met RTL

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de traditionele nieuwjaarsdrink achter de rug werd met interesse uitgekeken naar de trends in het pluralistische Franse radiolandschap. Ondanks de continue onzekerheid over de grillige evoluties van covid-19 en omikron zochten luisteraars  meer dan ooit hun toevlucht tot haar of zijn favoriete radiostations. France Inter en RTL deelden, op basis van de luistercijfers van ‘Médiamétrie’ over de maanden november en december 2021, de lakens uit. Nostalgie en Rire & Chansons boekten een meer dan bevredigende resultaat.

Het gebruikelijke duo

De dominantie van France Inter vertaalde zich in prima cijfers. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar groeide het aantal volgers met 50.000. Mede door de 2.047.000 vaste luisteraars voor het ochtendblok tussen 07:00 uur en 09:00 uur gepresenteerd door Lea Salamé, Nicolas Demorand en nieuwkomer Florence Paracoulles (om 08:00 uur) stond er geen maat op het toch opvallend machtsvertoon dat resulteerde in een marktaandeel van 13,6%. Het enige minpunt was het terreinverlies in de namiddag tijdens ‘Popopop’ met Antoine de Caunes en ‘Jupiter’, gepresenteerd door Charline Vanhoenacker, de Brusselaar Alex Vizorek en Guillaume Meurice. Gevolg: 1,1% minder marktaandeel. 

RTL, dat met Yves Calvi stevig weerwerk bood, bleef, ondanks een daling in vergelijking met 2020, op 1.562.000 toehoorders steken. Dat de Luxemburgse reus over het algemeen met 0,7% naar 13,3% steeg, kwam toch deels als een verrassing. Basis hiervoor was onder meer ‘Ça Peut Vous Arriver’, het dagelijkse consumentenprogramma van Julien Courbet tussen 09:30 uur en 12:30 uur, dat net geen 1,4 miljoen nieuwsgierigen lokte. France Info wist zich nipt op de laatste podiumplek te hijsen. De full time nieuwszender verloor immers 497.000 aanhangers en viel terug tot 4.675.000. Wellicht het resultaat van de onophoudelijke aandacht voor de pandemie inclusief de sombere jaaroverzichten.

Heimwee naar de hits van toen

Weinig problemen voor NRJ dat zich ondanks een hoger marktaandeel van 5,6% maar met minder fans op jaarbasis, op de vierde plek handhaafde. Nostalgie daarentegen ging opvallend vooruit met 434.000 extra melomanen om op 3.259.000 luisteraars uit te komen. Het andere station binnen de groep rond de zwarte panter – Rire & Chansons – scoorde ook verrassend goed. 103.000 nieuwsgierigen zochten en vonden afgelopen jaar een alternatief om – al was het maar even – te ontsnappen aan de schijnbaar eindeloze gezondheidscrisis. 

Ter afronding een snelle stand van zaken bij de stations uit de ‘Vivendi Groep’ Europe 1 en Virgin Radio. Met een kolossaal verlies van respectievelijk 448.0000 en 83.000 misnoegde consumenten blijft het worstelen om het ergste scenario te vermijden. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: France Inter houdt stand, RTL verliest

Geen wonder dat COVID 19 door de verscherpte lockdown en de drastische maatregelen de luistercijfers Lees verder

France Inter houdt stand, France Info wint

De nieuwe opstoot van Covid-19 beïnvloedde in zeer sterke mate de uitkomst naar het luistergedrag Lees verder

France Inter autoritair in Parijs

In het kielzog van de landelijke resultaten verduidelijkte Médiametrie de machtsverhoudingen in en rond de Lees verder

France Inter en RTL: nek aan nek race

France Inter en RTL delen, volgens het jongste luisteronderzoek van Médiametrie de lakens uit in Lees verder

NPO Radio 2 blijft net uit de greep van Qmusic

Met de maanden maart en april achter de rug onderstrepen de gisteren - dinsdag 24 Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 blijft Qmusic afhouden

Radio 2 bleef de marktleider bij de Nederlandse radiozenders volgens de vandaag verschenen luistercijfers over Lees verder

UK luistercijfers: winst voor commerciële en digitale radio

Het digitale luisteraandeel steeg opnieuw naar een nieuw record: 67,9 procent, tegenover 64,5 procent in Lees verder

Blad 1473: MNM, Interne Keuken, CrossMediaal

• MNM steunt studenten met De MNM Blokhut in Gent • Waarom de Vlaamse pers Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x