RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers Frankrijk: France Inter trotseerde de voetbaltsunami

De luistercijfers van Médiamétrie voor de maanden november en december 2022 leverden niet de verhoopte belangstelling voor de voetballende ‘Blues’ op bij RTL. France Inter vergrootte immers op indrukwekkende wijze de kloof met de Luxemburgse achtervolger. De opvallendste progressie kwam zelfs van het zusterstation van de marktleider; France Info. De nieuwszender maakte immers een flinke sprong voorwaarts. 

Radio en TV beu?

Vooraf toch een algemene tendens. De interesse voor de twee nog steeds toonaangevende media – televisie en radio – kreeg rake klappen. De oorzaken kan men zoeken bij het alsmaar toenemend gebruik van multimedia platformen als Spotify en YouTube. Aan keuzemogelijkheden uiteraard geen gebrek.

Anderzijds draaide het nieuwsaanbod steeds rond dezelfde onderwerpen: de aanslepende oorlog in Oekraïne, de pensioenhervorming en de overdosis bijdragen rond het Franse elftal. Dat laatste liet de Fransen lange tijd dromen van een tweede opeenvolgende wereldtitel. De talrijke controverses rond onder meer het naar huis sturen van Benzema en het finaal struikelen over FC Lionel Messi, de ultieme hindernis naar een nieuwe bekroning, zorgden voor een ijskoude douche. Met gevolgen voor enkele radiostations. 

Ruime voorsprong

De basis voor het continue succes van France Inter lag tijdens deze meting, volgens directrice Anita van Reeth, deels aan het dagelijkse gesprek met Sonia Devillers (09:00-09:30 uur), dat op ruim twee miljoen vaste luisteraars kon rekenen. RTL, met anchorman Yves Calvi en Amandine Bégot haalde gemiddeld 1,47 miljoen vroege vogels.

Of de introductie van een tweede blok humor met Elodie Poux, Sandrine Sarroche, Sebastien Thoen, Mathieu Madénian en Bertrand Chameroy voor een extra meerwaarde kon zorgen, dit als aanvulling op de dagelijkse kroniek met Laurent Gerra, bleef onduidelijk vermits men slechts zevenduizend extra fans kon boeien.

Nieuws in alle vormen

France Info werd dus afgetekend dé grote winnaar met een toename van liefst 422.000 volgers. De uitputtingsslag in Oekraïne, het corruptieschandaal in het Europees parlement, de versoepelingen van de maatregelen voor de bestrijding van Covid-19 in China, dit aangevuld met magazines, de belangrijkste beursnoteringen en randinformatie over de gebeurtenissen in Qatar, zorgden voor meer duiding.

Een meer dan belangrijke factor in de verdere positieve ontwikkeling van de nieuwszender – naar CNN-model – werd op die manier de basis van talrijke podcasts waarbij wetenschap, de klimaatcrisis, de manifestaties in Iran, muziek, film en zelfs mode een prominente plaats bekleedden.  

NRJ Hitmusic only & more

Goed nieuws was er voor de onderneming met het logo van de zwarte panter. NRJ verstevigde zijn positie als best beluisterde netwerk door met 0,3% van 5,6% naar 5,9% te stijgen. Een gunstige evolutie, die deels toe te schrijven is aan de populaire ochtendshow van Manu (06:00-09:00 uur). Skyrock handhaafde zich met drie miljoen luisteraars net onder de top 5.

Heynen

Verrassend was de opvallende vooruitgang van RFM, met Albert Spano en Caroline Ithurido, die 45.000 extra luisteraars lokte. Ook M Radio deed goede zaken in de ochtend. Vincent Cérutti en Malika Renard lokten met uitsluitend Franstalige hits en de nodige opwekkende peptalk 15.000 nieuwe aanhangers. Guillaume Genton, die bij Europe 2 (het vroegere Virgin Radio), Manu Payet met ‘Le Morning Sans Filtre’ opvolgde, ontgoochelde opnieuw met slechts 118.000 geïnteresseerden.

Hoezo voetbal?

Tot besluit: RMC nestelde zich in de top 5 met 5,8% marktaandeel. Het station had alle mogelijke middelen ingezet om de voetballiefhebbers maximaal bij het evenement van het jaar te betrekken. Bovendien werden alle wedstrijden rechtstreeks uitgezonden. Dat dit slechts 3,21 miljoen fans opleverde, was toch wel een flinke opdoffer. Enkel de ‘Genération After Foot’, met Nicolas Jamain en ‘After Foot’ met Gilbert Brisbois en Daniël Riolo, verhoogden hun populariteit met respectievelijk 32.000 en 27.000 luisteraars, op jaarbasis.

Europe1 zat eens te meer in de hoek waar de klappen vielen. Slechts 2,9%, of een verlies van 0,5% betekende een zoveelste slag in het gezicht van het bestuur. Het met veel trompetgeschal aangekondigde ‘Europe 1 Sport’, met Lionel Russo en Virginie Phulpin, dat deels als hét infomagazine over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar zou worden uitgespeeld, flopte met slechts 40.000 fans. Dat Laurence Ferrari, met ‘Punchline’ (18:00-20.00 uur) een winst van 15.000 eenheden boekte, is slechts een pleister op een wonde die maar niet wil genezen. (FVM)

  1. France Inter, 12.4 (-0.3 op jaarbasis)
  2. RTL, 10.3 (-0.7 punt)
  3. franceinfo, 9.2 (+0.7 !)
  4. NRJ, 7.4 (-0.7)
  5. RMC, 5.8 (-0.3)
  6. Skyrock, 5.6 (-0.6)
  7. Nostalgie, 5.5 (-0.4)
  8. France Bleu, 4.9 (-1.1 !)
  9. RTL 2, 4.0 (=)
  10. RFM, 3.6 (-0.1)
  11. Europe 1, 3.6 (-0.6)
  12. Fun Radio, 3.4 (-0.6)
  13. France Culture, 3.1 (=)
  14. Chérie FM, 3.0 (-0.6)
  15. Europe 2, ex-Virgin : 2.5 (-0.3)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
13 januari 2023 - 20:40 20:40

Franceinfo op 3, als dat de marge is voor een businessAM ? Als het niet allemaal Business moet zijn. Of anders moeten ze maar live armen en benen breken, en nieuwe ziektes orkestreren, dat is business.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx