RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Frankrijk: Inter ruimschoots aan de leiding

Het zal niemand verbazen dat de tweede ingevoerde lockdown door de forse toename van het coronavirus ook een enorme impact had op de mediawereld in Frankrijk. En het bleef daarbij niet enkel bij de crisis over de uitzendrechten voor de Ligue 1. De radiosector incasseerde eveneens rake klappen.

Wel goed nieuws voor France Inter, dat volgens de luistercijfers van Médiamétrie over de maanden september en oktober, zijn positie als marktleider verstevigde. Daarentegen verloren Virgin Radio en Europe 1 fors terrein.

De resultaten voor France Inter verbaasden opnieuw. In vergelijking met vorig jaar won het station met een rijke variatie van muziek en informatie maar liefst 440.000 luisteraars. Vooral het humoristische blok tussen 17:00 uur en 18:00 uur ‘Par Jupiter’ met Charline vanhoenacker, Alex Vizorek en Guillaume Meurice amuseerde 86.000 extra enthousiastelingen om op 868.000 mensen uit te komen.

Voldoende om met 6,81 miljoen fans de kloof met RTL verder uit te diepen. 13,3% tegen 12,7% voor de commerciële concurrent. Ook France Info profiteerde maximaal van het onzekere klimaat en van de angst rond de pandemie. Met een winst van 440.000 leergierige personen, op zoek naar duiding en naar vooruitzichten op mogelijk betere tijden, nestelde het antwoord op CNN Radio zich nog comfortabeler in het koppeloton.

Tegenstrijdige cijfers

De landelijke muzieknetwerken stelden alles in het werk om de schade te beperken. Dat de meesten op basis van de resultaten in 2019 mindere resultaten haalden, lag in de lijn van de verwachtingen. Niettegenstaande hield NRJ, ondanks een verlies van 264.000 fans  behoorlijk stand. Skyrock trotseerde probleemloos de donkere dagen en profileerde zich als een hoopgevend signaal voor de jeugd in de randsteden, daar waar de armoede en de werkloosheid torenhoge cijfers noteren.

Fun Radio werd in een zeer korte tijd hét zorgenkind van de radiogroep van M6 waartoe ook RTL en RTL2 behoren. Met de omschakeling naar een electro-latino format gokte men blijkbaar verkeerd. De kersverse namiddagshow tussen 16:00 uur en 19:00 uur, ‘Le Studio Fun Radio’ leverde nog niet echt succes op. 

De programmawijzigingen bij Europe 1 volgden elkaar in een onhoudbaar tempo op maar zonder concrete verbetering. ‘Historiquement vôtre’ met Mathieu Noël en de bij RTL aan de kant geschoven Stéphane Bern lokte amper 141.000 liefhebbers terwijl de algemene bekendheid met 158.000 personen verminderde.

En alsof dit nog niet volstond kwam Virgin Radio met een ronduit teleurstellende balans aandraven. Manu Payet, als vervanger van Camille Combal in de ochtend voor ‘Virgin Topic’, rendeerde nauwelijks. 470.000 fans zochten hun luistergenot elders. Voldoende om de gemoederen bij de steeds kibbelende raad van bestuur nog meer te doen oplopen. Verkopen of zonder het relatief goed evoluerende RFM, dat 0,3% steeg tot 3,6%? De tijd om knopen door te hakken is meer dan ooit aangebroken. (FVM)

Heynen


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx