fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Luistercijfers Parijs: France Inter opgejaagd door RTL

In tegenstelling tot de verrassende landelijke resultaten, leverden de luistercijfers in en rond Parijs een andere hiërarchie op. Terwijl de muziek georiënteerde netwerken rake klappen kregen, noteerden RTL, de lokale en de meer specifiek gerichte stations een forse winst. Met de Europese verkiezingen in zicht belooft het een spannende strijd te worden.

Net zoals bij de nationale luistermeting werd France Inter, ondanks een verlies van 1,2%, heer en meester in de hoofdstad. Met 1.294 miljoen luisteraars bleef het pronkstuk van de publieke radio net uit de greep van RTL, dat via 6,7% winst  een stevige inhaalbeweging ondernam om uiteindelijk op 1.247 miljoen aanhangers te eindigen.

Een knap resultaat en een kleine troost voor de ontgoochelende cijfers van eerder deze week. France Info, dat zich sinds de oprichting in 1987 als het Franse antwoord op CNN beschouwde, behield de derde plaats ondanks een verlies van 109.0000 luisteraars. Wellicht een gevolg van het BFM TV-effect.

Lachen en muziek zijn verboden

Terwijl het sketches uitzendende Rire & Chanson van de NRJ-groep fors inleverde, kreeg Europe 1 opnieuw bar slecht nieuws. Het visitekaartje van de groep Lagardère daalde met maar liefst 18,5% om uit te komen op een beschamende 735.000 geïnteresseerden. De dagen dat het radiostation ooit met RTL duelleerde om de algemene hegemonie, behoren definitief tot het verre verleden. Bovendien bleef het de jongste dagen enorm stil bij de aandeelhouders die wellicht niet meteen over een pasklare oplossing beschikten.

Skyrock onderstreepte, ondanks een lichte achteruitgang, zijn status als populairste muziekradio met 631.000 fans. Die waren trouwens op 15 april jongstleden getuige van een bizar incident tijdens ‘Planète Rap’ met Fred toen een totaal onbekende bezoeker de presentator en directeur Laurent Bouneau uitschold. De onruststoker werd onmiddellijk de deur gewezen maar het voorval werd achteraf redelijk breed in de pers uitgesmeerd. 

NRJ en Nostalgie gaven eveneens terrein prijs. Vooral het oldiesnetwerk ging verrassend, met maar liefst 15% onderuit. Werk aan de winkel dus voor het bedrijf van de zwarte panter om het beschadigde imago te herstellen.

Een tropische winnaar 

De grote verrassing kwam van het ‘lokale’ Radio Latina, dat zowat uit het niets tevoorschijn kwam en gemiddeld 399.000 liefhebbers scoorde. Schitterend nieuws voor het bedrijf ‘Group 1981’ uit Orléans onder leiding van Laurent Demay, Alex Vagner en oprichter Jean-Eric Valli, dat sinds de overname in 2006 een sterk geritmeerd latino-format brengt. 

Een kolfje naar de hand dus voor de fans van onder meer Shakira, Roberto Carlos, Juanes, en Gustavo Lima, die in stilte naar de goudgele stranden van Miami, Havana en Rio de Janeiro verlangen. Aan bruisend optimisme aangevuld met de nodige tips over lekker eten en over zorgeloze vakanties dus geen enkel gebrek. (FVM)

DE TOP 10

01. France Inter (1,294 miljoen luisteraars, -1,2% op één jaar)
02. RTL (1,247 miljoen luisteraars, +6,7%)
03. France Info (1,104 miljoen luisteraars, -9,0%)
04. RMC (801.000 luisteraars, +5,3%)
05. Europe 1 (739.000 luisteraars, -18,5%)
06. Skyrock (631.000 luisteraars, -3,1%)
07. NRJ (568.000 luisteraars, -1,4%)
08. Latina (399.000 luisteraars, +10,5%)
09. Rire & Chansons (365.000 luisteraars, -12,0%)
10. Nostalgie (354.000 luisteraars, -15,3%)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Frankrijk: Fogiel weg bij RTL (video)

De ontgoochelende resultaten van RTL tijdens de jongste luistermeting bleven niet zonder gevolgen. Nadat het Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)

Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (17)

France Inter scoort beter dan RTL Hopend dat de vele programmawijzigingen, ingevoerd na de zomervakantie, Lees verder

Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 14 januari – 014 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Johan Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Johan
Gast
Johan

Ik luister regelmatig naar Radio Latina en is in Zuid-West-Vlaanderen redelijk goed te ontvangen via het DAB+ pakket 8A uit Rijsel.

Meer in Actueel
Radioblad 125: Muziekweb, Netflix, podcast & Lex H.

Radioreclame in VS: nieuwsradio WTOP blijft de grootverdiener

Eclips TV: alweer met hoog ‘radiogehalte’

Veel Eurovisiesongfestival bij MNM, beetje bij Radio 2

Radioblad 124: Evanna, TV Vlaanderen, luistercijfers

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (13)

Sluiten