RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Analyse: France Inter onttroont RTL

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we vrijdag al berichtten. Niet RTL maar France Inter is de nieuwe koploper in het radiolandschap. Het pronkstuk van Radio France deelde een stevige oplawaai uit aan de commerciële concurrentie. France Culture verraste bovendien met een stevige winst. Europe 1 bleef in de hoek waar de meeste klappen vielen met als gevolg dat het personeel de alarmbel luidde. We laten ons licht schijnen op de (mogelijke) oorzaken.

Verrassing van formaat

Tot voor kort was deze machtswissel pure utopie. Door een format-aanpassing naar een duidelijk jongere groep met een mix van info, talk, duiding, humor en muziek haalde directrice Laurence Bloch haar slag thuis. Vooral het ongenoegen van de gele hesjes tijdens hun betogingen in verschillende steden, de klimaatproblematiek en andere gevoelig liggende thema’s kregen extra aandacht.

Zelfs de cruciale journaals in de  ochtend en tijdens de vooravond scoorden beduidend beter dan bij de grote concurrent RTL, wiens meesterschap tot voor kort nauwelijks in twijfel werd getrokken. Verrassend waren bovendien de meer dan degelijke waarderingen voor de bijdragen waarin literatuur, wetenschap en geschiedenis aan bod kwamen. 6,3 miljoen luisteraars gemiddeld: een cijfer waarvan het merendeel van de achtervolgers slechts kon dromen.

Ongebruikelijk

Bij RTL heerste ongeloof en een lichte vorm van verbazing. Een echte oorzaak voor deze mindere periode kon men niet dadelijk vinden. De cijfers leerden wel dat het nieuws met Yves Calvi en met humorist Laurent Gerra duidelijk tekenen van verval toonde. Wellicht wordt deze vaststelling het vertrekpunt voor een reeks klassieke en jaarlijkse wijzigingen, die na de zomervakantie van kracht zullen worden. Enkel ‘Les grosses tëtes’, in de namiddag met Laurent Ruquier, behoudt z’n onaantastbare status. Ondanks licht terreinverlies blijven ruim één miljoen fans de weg naar het populaire namiddagitem vinden.

Radio Titanic

Ondanks de verschillende wijzigingen en de aanstelling van andere verantwoordelijken blijft Europe 1 spectaculair marktaandeel verliezen. Zelfs de komst van de TF1 ‘The Voice’ presentator Nikos Aliagas draaide op een totale mislukking uit. Met een verlies van 0,8% marktaandeel haalde de nieuwszender een beschamende 4,5%, net buiten de greep van Nostalgie.

Nog voor dit bekend werd, hielden het personeel en de verschillende vakbonden een spoedzitting waarbij een motie van wantrouwen tegen hoofdaandeelhouder Arnaud Lagardère zowat unaniem werd goedgekeurd. Daarin eiste men duidelijkheid over de strategie van de zwalpende onderneming, een overzichtelijk statuut voor de journalisten en meer respect voor het personeel, dat voor zonder overleg aan de meest bizarre wijzigingen werd onderworpen.

De rest

France Culture verblufte vriend en vijand door in één klap 335.000 luisteraars te winnen waardoor men 2,2% scoorde. Ook France Info deed in de rol van Franse variatie op CNN Radio, prima zaken door 100.000 nieuwsgierigen te lokken waardoor men net het podium miste.

RMC maakte handig gebruik van onder meer de voetbalactualiteit met ‘Les Blues’ en de verrassende opmars van Charles Leclerc bij Ferrari in de F1, om het aandeel te stabiliseren op 6,1%. Goed om de  top 5 te vervolledigen. NRJ en Skyrock, de meest toonaangevende muzieknetwerken bleven relatief goed overeind. NRJ steeg met 0,6% naar 6,1% terwijl het uithangbord van rap en r’n’b ondanks een verlies van 404.000 aanhangers op één jaar tijd rond 3,2% bleef hangen. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx