RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

France Inter houdt stand, France Info wint

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De nieuwe opstoot van Covid-19 beïnvloedde in zeer sterke mate de uitkomst naar het luistergedrag onder de Franse bevolking. Médiametrie publiceerde zopas de resultaten. Ondanks de verminderde interesse voor de radio in het algemeen, bleven de machtsverhoudingen grotendeels ongewijzigd. De muziekstations en Europe 1 verloren terrein. 

France Inter bleef dankzij een opvallende stijging met 2,4% onbedreigd marktleider. 14,7% was, gezien de bijzondere omstandigheden en vanwege de rijke variëteit van het aanbod, een knap resultaat. RTL bleef op 12,6% hangen. France info, de non-stop nieuwszender die in 1987 als antwoord op het Amerikaanse CNN en op het Engelse Sky News werd gestart, steeg sterk.

De problematiek rond de pandemie en de tumultueus verlopen Amerikaanse stembusslag die de democraat Joe Biden als winnaar opleverde, legden geen windeieren. Niet minder dan 606.000 extra nieuwsgierigen zorgden voor een volle procent winst. En gezien de spectaculaire ontwikkelingen in Washington met de bestorming van Capitol Hill en de spannende sfeer rond de komende inauguratie ziet het er naar uit dat men hiervan zal profiteren om het marktaandeel verder op te vijzelen. 

Zwarte panter in winterslaap

De groep rond NRJ kende een minder rendabele eindejaarsperiode. Zo verloor het netwerk met het hitmusic only-format, ondanks de nog steeds erg populaire ochtendshow met Manu Lévy, maar liefst 681.000 luisteraars op jaarbasis. Ook zusterstations Nostalgie en Chérie FM deelden in de algemene malaise met respectievelijk 332.000 en 99.000 minder aanhangers. Het soft-pop netwerk, dat net zoals het Londense Heart FM op een hoofdzakelijk vrouwelijk publiek mikt, met bovendien een voorkeur voor jong en nieuw ‘lokaal’ talent, zag de interesse voor het ontbijtblok van Alexandre Devoise en Sophie Coste nochtans met 29.000 liefhebbers aandikken.

Europe 1 bleef worstelen met een ongeziene identiteitscrisis. Met een verlies van ruim een half miljoen luisteraars en door de interne machtsstrijd tussen de drie voornaamste aandeelhouders die, volgens aanhoudende geruchten, een populistische richting met extreemrechtse sympathieën willen volgen, beleefde eigenaar Arnaud Lagardère slapeloze nachten. Bij Virgin Radio werd het inzetten van Manu Payet geen succes.

Tot besluit; het ontbreken van festivals en publiek toegankelijke sportevenementen speelde in het nadeel van RMC en van Fun Radio, dat bovendien moeite kende om het electro latino format door te drukken. 600.000 fans en 480.000 liefhebbers haakten af. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Inter ruimschoots aan de leiding

Het zal niemand verbazen dat de tweede ingevoerde lockdown door de forse toename van het Lees verder

Frankrijk: Radio Restos voor de minderbedeelden

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Franse restaurants voor de dak- en thuislozen een grote inzamelactie. Dit weekend Lees verder

Frankrijk: eerste luistercijfers na de lockdown

In Frankrijk zijn de eerste luistercijfers gepubliceerd na het opheffen van de corona-lockdown. In maart Lees verder

France Inter autoritair in Parijs

In het kielzog van de landelijke resultaten verduidelijkte Médiametrie de machtsverhoudingen in en rond de Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter is heer en meester

France Inter kende, op basis van de luistercijfers van juli en augustus, een meer dan Lees verder

Luistercijfers Nederland: Stilte voor de storm

Weinig tot geen hiërarchische veranderingen in het Nederlandse radiolandschap in de cijfers met de eerste Lees verder

UK luistercijfers: BBC Radio in vrije val

Commerciële radio steekt voor het eerst in 23 jaar de BBC voorbij. BBC Radio 1 Lees verder

Het mysterie van de EBU Audience Trends

Bizar fenomeen: het jaarlijkse Europese rapport Audience Trends Radio van de EBU correspondeert in geen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
16 januari 2021 - 00:23 00:23

Noodgedwongen wordt France Info door de luidsprekers geduwd als ik in Kortrijk naar het Kortrijkse MusicaFM wil luisteren. Dat is spijtig. Vele jaren geleden raakte het onafhankelijke WLO, nog voor het c-dance verhaal, verder door de stad. Voor mij is de muziekmix iets toegankelijk geworden na het loskoppelen van de uitzendingen van IRO. Fijn om eens the simple minds te horen ook. Zou er mijn goesting in vinden, alleen is de radio enkel te beluisteren in een heel klein zendgebied maar als ik voorbij kom dat gaat de radio op 105.3 . Vanaf hoog Kortrijk geen ontvangt meer… de fout van France Info…

Lionel3200
Lionel3200
16 januari 2021 - 22:08 22:08
Antwoord aan  David

Alle begrip voor de frustratie van David. De reactie getuigt van een probleem met de zendercoördinatie in de FM-band tussen België en Frankrijk met als gevolg (te) krachtige Franse zenders die in België lokale zenders in hun verzorgingsgebied minstens komen storen. Alleen vraag ik me af wat dit te maken heeft met de luistercijfers van Franse radiozenders in Frankrijk?

Dimitri
Dimitri
17 januari 2021 - 10:29 10:29
Antwoord aan  David

Geen nieuws in Vlaanderen. Toen in het begin van dit frequentieplan toen er nog niet veel on air was kon je in Puurs op 105.3 nog comfortabel naar Urgent luisteren. Vandaag is daar Londerzeel 105.3 en Hamme 105.2 bijgekomen zodanig dat er op deze frequentie niks meer comfortabel te beluisteren is.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx