De nieuwe opstoot van Covid-19 beïnvloedde in zeer sterke mate de uitkomst naar het luistergedrag onder de Franse bevolking. Médiametrie publiceerde zopas de resultaten. Ondanks de verminderde interesse voor de radio in het algemeen, bleven de machtsverhoudingen grotendeels ongewijzigd. De muziekstations en Europe 1 verloren terrein.
France Inter bleef dankzij een opvallende stijging met 2,4% onbedreigd marktleider. 14,7% was, gezien de bijzondere omstandigheden en vanwege de rijke variëteit van het aanbod, een knap resultaat. RTL bleef op 12,6% hangen. France info, de non-stop nieuwszender die in 1987 als antwoord op het Amerikaanse CNN en op het Engelse Sky News werd gestart, steeg sterk.
De problematiek rond de pandemie en de tumultueus verlopen Amerikaanse stembusslag die de democraat Joe Biden als winnaar opleverde, legden geen windeieren. Niet minder dan 606.000 extra nieuwsgierigen zorgden voor een volle procent winst. En gezien de spectaculaire ontwikkelingen in Washington met de bestorming van Capitol Hill en de spannende sfeer rond de komende inauguratie ziet het er naar uit dat men hiervan zal profiteren om het marktaandeel verder op te vijzelen.
Zwarte panter in winterslaap
De groep rond NRJ kende een minder rendabele eindejaarsperiode. Zo verloor het netwerk met het hitmusic only-format, ondanks de nog steeds erg populaire ochtendshow met Manu Lévy, maar liefst 681.000 luisteraars op jaarbasis. Ook zusterstations Nostalgie en Chérie FM deelden in de algemene malaise met respectievelijk 332.000 en 99.000 minder aanhangers. Het soft-pop netwerk, dat net zoals het Londense Heart FM op een hoofdzakelijk vrouwelijk publiek mikt, met bovendien een voorkeur voor jong en nieuw ‘lokaal’ talent, zag de interesse voor het ontbijtblok van Alexandre Devoise en Sophie Coste nochtans met 29.000 liefhebbers aandikken.
Europe 1 bleef worstelen met een ongeziene identiteitscrisis. Met een verlies van ruim een half miljoen luisteraars en door de interne machtsstrijd tussen de drie voornaamste aandeelhouders die, volgens aanhoudende geruchten, een populistische richting met extreemrechtse sympathieën willen volgen, beleefde eigenaar Arnaud Lagardère slapeloze nachten. Bij Virgin Radio werd het inzetten van Manu Payet geen succes.
Tot besluit; het ontbreken van festivals en publiek toegankelijke sportevenementen speelde in het nadeel van RMC en van Fun Radio, dat bovendien moeite kende om het electro latino format door te drukken. 600.000 fans en 480.000 liefhebbers haakten af. (FVM)

Noodgedwongen wordt France Info door de luidsprekers geduwd als ik in Kortrijk naar het Kortrijkse MusicaFM wil luisteren. Dat is spijtig. Vele jaren geleden raakte het onafhankelijke WLO, nog voor het c-dance verhaal, verder door de stad. Voor mij is de muziekmix iets toegankelijk geworden na het loskoppelen van de uitzendingen van IRO. Fijn om eens the simple minds te horen ook. Zou er mijn goesting in vinden, alleen is de radio enkel te beluisteren in een heel klein zendgebied maar als ik voorbij kom dat gaat de radio op 105.3 . Vanaf hoog Kortrijk geen ontvangt meer… de fout van France Info…
Alle begrip voor de frustratie van David. De reactie getuigt van een probleem met de zendercoördinatie in de FM-band tussen België en Frankrijk met als gevolg (te) krachtige Franse zenders die in België lokale zenders in hun verzorgingsgebied minstens komen storen. Alleen vraag ik me af wat dit te maken heeft met de luistercijfers van Franse radiozenders in Frankrijk?
Geen nieuws in Vlaanderen. Toen in het begin van dit frequentieplan toen er nog niet veel on air was kon je in Puurs op 105.3 nog comfortabel naar Urgent luisteren. Vandaag is daar Londerzeel 105.3 en Hamme 105.2 bijgekomen zodanig dat er op deze frequentie niks meer comfortabel te beluisteren is.