RadioVisie

  • .
    .

France Inter en RTL: nek aan nek race

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

France Inter en RTL delen, volgens het jongste luisteronderzoek van Médiametrie de lakens uit in de radiowereld. Verrassend is dat niet want beiden vertoefden reeds eerder in elkaars vaarwater. Wel opvallend was het feit dat de gepubliceerde resultaten de periode tussen 31 december 2019 en 16 maart 2020 resumeerden. Geen duidelijke trends dus tijdens het uitbarsten van de coronacrisis en de draconische maatregelen die president Emmanuel Macron tijdens een gespierde toespraak op de televisie aankondigde. 

Toch enkele markante feiten: de Fransen keerden zich massaal tegen een groot aantal informatief gerichte stations. Zelfs de nationale netwerken moesten het onverwacht zwaar ontgelden. NRJ, RTL2, Virgin en Fun Radio zagen op jaarbasis gemiddeld 200.000 tot 400.000 fans afhaken. Enkel Skyrock, dat zich sinds jaren tot dé stem van de sociaal achtergestelde jongeren in de verpauperde buurten rond miljoenensteden als Parijs, Marseille en Rijsel profileert, maakte een enorme sprong met maar liefst een winst van 640.000 jeugdige rap- en r’n’b-freaks. Wellicht een gevolg van de maandenlange aanslepende sociale onrust met de gele hesjes, die de voorpagina’s van de actualiteit beheersten. Ook RFM, met een mix van soft-rock en pop, verbeterde de score met een aanwinst van 153.000 melomanen.


On est presque en guerre

De toenemende onzekerheid naar aanleiding van de huidige medische orkaan verlamde de normale gang van zaken bij de nieuwszenders en bij de sportverslaggevers. Zij waren 2020 nochtans met hooggespannen verwachtingen begonnen. France Info, ook wel eens de Franse CNN bestempeld, verloor maar liefst 605.000 luisteraars terwijl RMC, door de stijgende chaos in de F1 en bij de verschillende Europese voetbalcompetities plots 437.000 fans minder telde. Europe 1, dat op basis van voorzichtig positieve conclusies enige hoop op beterschap koesterde, werd helaas opnieuw terug gefloten en leed opnieuw groot verlies. 

Bovenaan duelleerden France Inter en RTL op het scherpst van de snee en slaagden er zelfs in om hun aanhang te verstevigen met indrukwekkende cijfers. De ruime variatie aan onderwerpen en de uiteenlopende thema’s in het programma-aanbod lokte 596.000 extra nieuwsgierigen. Een heel mooi resultaat voor een omroep die in het verleden vaak de duimen moest leggen voor het oppermachtige maar nu kwakkelende NRJ en voor de Luxemburgse gigant RTL. Daar noteerde men vooral een forse toename van de populariteit voor onder meer ‘Ca Peut Vous Arriver’ met Julien Courbet (+105.000 geïnteresseerden) en ‘A La Bonne Here’ met Stephane Bern (+147.000 mensen). (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Contact FM tegen huiselijk geweld (video)

De  nationale lockdown door het coronavirus resulteerde niet alleen in een extra lange paasvakantie maar Lees verder

Frankrijk: Chérie FM even minder lief (audio)

Door de draconische veiligheidsmaatregelen waarbij alle sociale contacten helemaal uit den boze zijn, worden de Lees verder

Frankrijk: RMC gestopt op lange golf

Na France-Inter en Europe 1 nam RMC de kostenbesparende maatregel om de doorgifte van de Lees verder

Frankrijk: 1.968 liedjes bepalen 70% van alle radio-airplay

Het is een algemeen gekende theorie dat wereldwijd radiostations met een muziekformat zich vaak beperken Lees verder

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk Lees verder

Frankrijk Retro: Het tijdsein als propaganda (audio)

Na de verkiezing van de socialist François Mitterand tot president in 1981 waaide er een Lees verder

Frankrijk: Fogiel weg bij RTL (video)

De ontgoochelende resultaten van RTL tijdens de jongste luistermeting bleven niet zonder gevolgen. Nadat het Lees verder

Blad 274: N-Group, Atlantis, IP-radio in Frankrijk

Omdat het niet altijd klimaatmarsen moeten zijn: met radioreclame verander je de wereld Ook met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
12 april 2020 - 09:50 09:50

Ik denk met wat met nostalgie naar ‘Salut les Copains’waar ik regelmatig naar luisterde…in de jaren ’60 o.a.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx