RadioVisie

  • .
    .

France Inter en RTL heersen, Europe 1 op drift

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Franse radiowereld kampte in de schaduw van de bikkelharde strijd om de hegemonie tussen RTL en France Inter met een enorm raadsel: ‘Wààr lag de oorzaak van de telkens floppende hervormingen bij het in crisis verkerende Europe 1?’ Ondanks de inmiddels niet meer bij te houden wijzigingen faalde de directie opnieuw om het geplaagde station op de rails te krijgen. De pas gepubliceerde luistercijfers over de maanden september en oktober 2019, laten ook rake klappen zien voor de verschillende netwerken.

Ondanks een iets hoger marktaandeel voor RTL (12,6%) scoorde France Inter beter door de alsmaar toenemende bekendheid. Het vroeg beginnen van de werkdag; met duiding gevende politieke en economische onderwerpen tijdens de druk beluisterde journaals, de komst van enkele extra humoristen en de bekommernissen voor het milieu tijdens ‘La Terre au Carré’ met Mathieu Vidard (13:30-14:30 uur) stuwden de interesse, vooral bij de jongeren, naar ongekende pieken. Ook het toevoegen van ‘Popopop’, waarin Antoine de Caunes alle facetten van de popcultuur, gaande van stripverhalen tot de actueelste muziektrends toelicht, sprak diverse generaties onmiddellijk aan.

France Inter concentreerde zich tevens op de verdere ontwikkeling van digitale diensten zoals de podcasts. Zo evolueerde ‘Affaires Sensibles’, waarin onder meer alle politieke hoogtepunten uit de rijke wereldgeschiedenis werden verduidelijkt, tot het meest gedownloade item. Een sterke winst die men hoopt te vergroten met het aanbieden van andere thema’s zoals videogames. Zeker omdat de directie zich in een reactie op de recente gunstige resultaten liet ontvallen dat talloze aspecten van de huidige consumptiemaatschappij veel te lang onbesproken zijn gebleven. Aan ambities en originele ideeën dus geen gebrek.

Nek aan nek race

Ook RTL was tevreden. De iets mindere resultaten van de informatieve ochtendblokken met onder andere Yves Calvi en humorist Laurent Gerra, die het duidelijk tegen Charline Vanhoenacker van France Inter moest afleggen, werden ruimschoots gecompenseerd door de Franse versie van ‘De Inspecteur’ van de Vlaamse Radio 2 met Julien Courbet’s ‘Ca Peut Vous Arriver’ en ‘A La Bonne Heure’ met Stéphane Bern. Dé absolute uitschieter bleef uiteraard ‘Les Grosses Têtes’ waarbij Laurent Ruquier dubbel zo hoog scoorde dan zijn naaste concurrenten.

Met een catastrofaal verlies van 568.000 luisteraars op nauwelijks één jaar tijd werd Europe 1 opnieuw afgestraft. Ondanks enkele recente signalen van beterschap, tussen 05:00 en 14:00 uur, overheerste de negatieve teneur. Zelfs de inspanningen om een degelijk magazine omtrent cultuur en media in de steigers te zetten, genoten nauwelijks bijval. Opvallend: de licht toenemende belangstelling vanaf de namiddag tot het journaal met Isabelle Millet (22:00-22:30 uur) en het interactieve nachtprogramma met Olivier Delacroix.

En de muziekstations?

Het overlijden van de voormalige president Jacques Chirac en de overstromingen in Zuid-Frankrijk drukten hun stempel op de machtsverhoudingen. Skyrock, Rire & Chansons en Fun verloren veel terrein terwijl Chérie FM en Classique FM vooruit gingen. NRJ en Nostalgie, die vooral met de ontbijtshows en Cauet in de namiddag sterk voor de dag kwamen, beperkten de schade. Met deze conclusies rijst meer dan ooit de vraag hoe het verder moet met de groep Lagardère, eigenaar van Europe 1 en hun te koop aangeboden landelijke netwerken RFM en Virgin Radio, die de goede prestaties met mindere resultaten afwisselden. 

Wordt vervolgd. (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Triest eindejaar voor Europe 1?

Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis verkeert, is een understatement. De Lees verder

An Englishman in New York – pardon – in Lille

Het Franse Contact FM van de mediagroep Rossel Voix du Nord, dat dankzij de recente Lees verder

Frankrijk: Eugène Saccomano is niet meer

Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ en het persbureau AFP het overlijden bekend Lees verder

De nieuwe Franse luistercijfers

Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand aan de najaarsprogrammering hebben Lees verder

France Info in en rond ‘Le Tour’

Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de wielerkaravaan met 198 deelnemers voor Tour de Lees verder

Frankrijk: RFM en Virgin te koop

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De Lees verder

Frankrijk: Nikos Alliagas weg bij Europe 1

Het in zware crisis verkerende Europe 1 moet voor de komende najaarsprogrammering op zoek naar Lees verder

Frankrijk: Hoog bezoek bij Kiss FM

Tijdens de befaamde jaarlijkse Lions-beurs in het mondaine Cannes komen van 17 tot en met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx