RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen uit de radiogeschiedenis. Een Egyptische zangeres en actrice van Italiaanse afkomst, die er dankzij één telefoontje in slaagde om een illegaal radiostation in Parijs van de ondergang te redden.

Op 17 januari 1933 geboren als Iolanda Cristina Gigliotti in Shoubra, Caïro, Egypte, verkocht Dalida – over haar gaat dit verhaal – wereldwijd zo’n 170.000.000 platen en werd ze één van Frankrijks succesvolste artiesten. Op 3 mei 1987 stapte ze in Parijs vrijwillig uit het leven. Haar muzikale en filmcarrière is in vele artikelen, verhalen, boeken en documentaires verteld. Behalve één opmerkelijke passage, die vrijwel onbekend is gebleven.

NRJ gered middenin Europese top

In de eerste helft van de jaren 80 van de vorige eeuw schieten in Frankrijk, net zoals dat in België en Italië het geval is, de vrije radiozenders als paddenstoelen uit de grond. Van hobby-initiatieven tot ondernemingen met grote commerciële ambities. Er wordt gewerkt in een grijze schemerzone tussen illegaliteit en een verhoopt wettelijk kader.

RFM en NRJ richten zich met krachtige zenders, vanaf dag 1, op de jeugd. Het multiculturele Parijs heeft er het ideale luisterpubliek, het kader en de mentaliteit voor. De overheid is echter minder enthousiast en alle middelen worden ingezet om de spectaculaire wildgroei op FM in te dijken. Het regent inbeslagnames, zware straffen worden uitgesproken. Flinke geldboetes en lange uitzendverboden volgen. Dat is echter buiten één zangeres gerekend, die door één telefoongesprek de hervormingen van het Franse radiolandschap in een stroomversnelling zou doen belanden.

Le jour le plus long

Het is 3 december 1984. Samen met vijf concurrenten waaronder La Voix Du Lézard moet het razend populaire maar illegale radiostation NRJ een maand lang zwijgen van de overheid. Wanneer de oprichters Max Guazzini en Jean-Paul Beaudecroux, tijdens een extra nieuwsuitzending om 18:30 uur, zelfs het definitieve einde aankondigen, komen de fans massaal op straat. Ze belegeren onmiddellijk de studio’s in de Avenue Ièna.

De ordediensten, uitgerukt met een twintigtal wagens, hebben geen schijn van kans om dichterbij te komen en de zender te sluiten. Bekende sterren zoals Johnny Halliday steken het NRJ-team een hart onder de riem. Een ander icoon uit de Franse muziek en showbizzwereld, een Egyptische zangeres en actrice, iemand met Italiaanse roots, onderneemt dé ultieme poging om een doemscenario af te wenden.

Dalida, als ‘meter’ van NRJ en een hevige voorstandster van de liberalisering van de FM-band, belt zonder dralen met Jacques Atali, de persoonlijke raadgever van de toenmalig socialistische president François Mitterand. Dalida is geen onbekende in de radiowereld, ooit was ze immers gehuwd met Lucien Mourisse, één van de drijvende krachten achter het in 1955 opgerichte Europe 1.

Haar telefoontje komt op een moeilijk moment, want net dan zitten in Parijs alle Europese toppolitici samen voor een top. Maar het valt mee. Er wordt snel ingezien dat de situatie ernstig is. Om 05:00 uur de volgende ochtend wordt het bevel tot ontruiming van de studio’s terug gedraaid.

Een happy end

Maar daar blijft het trouwens niet bij. Om de strijd op te voeren, organiseert NRJ op 8 december 1984, gesteund door een petitie die duizenden keren ondertekend werd, een grootse manifestatie op de Place de La Bastille in de Franse hoofdstad. De vreedzame betoging tot behoud van de zender, met voorop Dalida, haalt zelfs het druk bekeken journaal van 20:00 uur op Antenne 2, toen nog gepresenteerd door de Belgische Christine Ockrent.

De koppigheid van Dalida en NRJ blijft niet zonder gevolgen. De politieke wereld begrijpt de noodzaak van een groter pluralisme in het medialandschap. Men werkt in zeven haasten een definitieve regeling uit waarbij de bestaande stations in verschillende categorieën werden onderverdeeld. Zo zijn er puur lokale radio’s maar ook netwerken. Bijkomend wordt het vanaf 1986 mogelijkheid om via satelliet voor een nationale dekking te gaan.

Skyrock, NRJ, Nostalgie, Chérie FM, Fun Radio, RFM en RTL 2 maken volop gebruik van deze mogelijkheden en ontwikkelen zich snel tot vaste waarden en begrippen in miljoenen huiskamers. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
RCL
RCL
3 december 2021 - 22:40 22:40

RTL2 ? Die zijn pas in de jaren ’90 begonnen hoor. Toen als M40. Je bedoelt misschien Metropolys ?

Filip
Filip
4 december 2021 - 10:58 10:58
Antwoord aan  RCL

Hier had dus in inderdaad in feite moeten staan ‘RTL2in een latere fase’. Metropolys zond in Frankrijk nooit landelijk uit. Bedankt voor de opmerking!

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx