RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers Frankrijk: France Inter leidt, Europe 1 lijdt

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nauwelijks verrassingen bij de luistercijfers tijdens de politiek zwaar beladen periode tussen april en juni 2022. France Inter deelde ondanks de presidents- en parlementsverkiezingen, de oorlog in Oekraïne en de dalende koopkracht als gevolg van de hoge inflatie, de lakens uit. RTL en France Info profiteerden tevens van het nieuwsaanbod om hun positie te optimaliseren.

Onaantastbaar

Met dagelijks 6,9 miljoen luisteraars of een forse winst van 704.000 extra nieuwsgierigen bleef France Inter buiten bereik van de concurrentie. De stijging met 1,9% werd ook deels in de hand gewerkt door de versoepelde bewegingsvrijheid na het opheffen van het pakket maatregelen tegen Covid-19. Goed voor 14,4% marktaandeel. Eén van dé oorzaken voor deze positieve tendens was de gevarieerde ochtend met nieuws, informatie en duiding waartegen RTL niet opgewassen bleek. 

Een poging om het culturele magazine ‘Laissez vous tenter’ met een kwartier te verlengen – tussen 09:15 en 09:30 uur – flopte waardoor dit extraatje niet meer in de najaarsprogrammering terugkeert. Zelfs het doorgaans geliefde ‘Ca Peut Arriver’ – 09:30 en 12:30 uur – waarin Julien Courbet de strijd tegen oplichters aanbindt, liep averij op en zag 135.000 fans afhaken. Niettegenstaande de behoorlijk teleurstellende cijfers kon RTL zich aan het continue succes van het humoristische ‘Les Grosse Têtes’ met Laurent Roquier optrekken. 5,6 miljoen vaste luisteraars of een stijging met 72.000 consumenten betekende geen slechte start van de zomer. 

Veel nieuws, minder muziek

Wie eveneens maximaal profiteerde van de doorgaans politieke evolutie in binnen- en in buitenland was  nieuwszender France Info. In tegenstelling tot eerdere bevindingen dat mediaconsumenten de drukdoenerij rond de verschillende stembusgangen meer dan beu waren, vertaalde de belangstelling zich in een toename met 485.000 luisteraars, die graag tot in de kleinste details geïnformeerd bleven. Nochtans was niet iedereen gelukkig met deze trend.

Vooral de landelijke muziekzenders, met uitzondering van de gunstig evoluerende Nostalgie en Chérie FM, zagen hun eerdere positieve resultaten kelderen. NRJ en Skyrock verloren meer dan 220.000 jeugdige aanhangers en zaten duidelijk in het kamp van de verliezers.

Ook Europe 1, dat ondanks de ruk naar extreemrechts en de samenwerking met het televisiestation CNews hoge ambities koesterde, incasseerde rake klappen. 240.000 geïnteresseerden minder leverden nog 2.125 miljoen die hards op. Een duidelijk signaal dat de Fransen massaal de omstreden redactionele lijn en controversiële figuren als Eric Zemmour de rug hebben toegekeerd. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

France Inter en Skyrock schitteren in Parijs

Nauwelijks een week na de resultaten van het landelijke luisteronderzoek, uitgevoerd door 'Médiamétrie', bevestigden de Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: oplawaai voor Europe 1, winst voor France Inter

In Frankrijk optimaliseerde France Inter optimaliseerde in het eerste kwartaal niet alleen zijn positie als Lees verder

France Inter vergroot de kloof met RTL

Met de traditionele nieuwjaarsdrink achter de rug werd met interesse uitgekeken naar de trends in Lees verder

Frankrijk: France Inter houdt stand, RTL verliest

Geen wonder dat COVID 19 door de verscherpte lockdown en de drastische maatregelen de luistercijfers Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic groeit niet meer

NPO Radio 2 is de opnieuw verrassend marktleider in Nederland, bij Qmusic is de groei Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter oppermachtig, Europe 1 ondermaats

Het uithangbord van Radio France deelde een gevoelige tik uit aan de achtervolgers die gemengde Lees verder

Blad 1635: DAB+ in Italië, luistercijfers Marokko, Donkere Dagen Top 50

• Lokale DAB+ gestart in Treviso • Marokko: religieuze radiostations blijven op kop • Stemmen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
22 juli 2022 - 11:17 11:17

Dat Nostalgie daar in opmars is doet mij de wenkbrauwen fronsen, bijna iedere dag opnieuw komen dezelfde artiesten laat staan dezelfde platen langs, van een station
met die naam en faam zou je tenminste een grotere en zeker meer gevarieerde playlist mogen verwachten…..

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx