RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Frankrijk: Europe 1 ter discussie

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het rommelt flink bij Europe 1 dat z’n populariteit nu alweer een hele lange tijd ziet kelderen. Niet verwonderlijk omdat de toenemende en vooral verontrustende invloed van de ultrarechtse Vincent Bolloré via zijn mediagroep Vivendi op steeds grotere weerstand van de Lagardère Active groep, geleid door Arnaud Lagardère, stuit. Inzet van deze krachtmeting: het behoud van de autonomie voor de geplaagde nieuwszender plus de netwerken RFM en Virgin Radio.

Flashback

Om het geheugen even op te frissen. Tot kort voor de eeuwwisseling voerde Europe 1 een verbeten concurrentiestrijd met RTL. Toen begonnen de inkomsten tegen te vallen als gevolg van de oprukkende nieuwe mogelijkheden op FM en de multimedia. In zoverre dat de toestand van de commerciële zender inmiddels precair is geworden. In een poging om het tij te keren werden talloze programmaschema’s overhoop gehaald.

Gevolg: een opeenvolging van fiasco’s en oplaaiende sociale onrust. De complete malaise speelde in de kaart van mediaconglomeraat Vivendi, dat niet aarzelde om via een herschikking van de aandelen, meer zeggenschap op te eisen. 

Massale exodus

Met een complete redactionele ommezwaai richting populisme, inclusief een verregaande samenwerking met CNews, evolueerde het station tot een weinig geliefde spreekbuis voor de omstreden ex-presidentskandidaat Eric Zemmour.

Geen wonder dat de doorsnee luisteraar nauwelijks nog een boodschap aan de verschillende discussieprogramma’s had en meteen zijn heil bij concurrenten als France Inter en France info zocht. Wellicht tot groot afgrijzen van Arnaud Lagardère, die in de verste verte nooit op een dergelijke afgang had gerekend.

Bovendien zette de ‘Autorité des marchés financiers’ in januari het licht op groen voor het ontwerpvoorstel om het aandelenpercentage van Vivendi van 45 procent naar net iets meer dan 50 procent op te drijven. Dat niet iedereen binnen de raad van bestuur toen in een hoerastemming verkeerde, lag in de lijn der verwachtingen. Vandaar het plan, volgens de laatste informatie, om met Arnaud Lagardère als hoofdbeheerder en zaakvoerder, een commanditaire vennootschap op te richten. 

Wie de vereiste geldschieters worden, blijft voorlopig één groot mysterie. Het doel is duidelijk: volledige eigenheid voor Europe 1 en de al even bedroevend presterende netwerken RFM en Virgin Radio. Tijdens de zomer verwacht men een duidelijke stand van zaken. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx