RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: Eugène Saccomano is niet meer

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Afgelopen maandag maakten de Franse krant ‘Var Matin’ en het persbureau AFP het overlijden bekend van een monument in de voetbaljournalistiek. Eugène Saccomano stierf op 83-jarige leeftijd in de Parijse voorstad Suresnes aan de gevolgen van medische complicaties.

Veel sportliefhebbers kenden de gedreven en de zeer energieke verslaggever gedurende veertig jaar als de directeur van de sportafdeling bij het lange tijd zeer druk beluisterde Europe 1. Toen Frankrijk in 1998 het wereldkampioenschap voetbal organiseerde, lanceerde hij prompt nieuwe initiatieven.

Het dagelijkse sportprogramma en het op een Italiaans format geïnspireerde debat ‘Match du lundi’ scoorden onmiddellijk. De aanwezigheid van gereputeerde collega analisten zoals Dominique Grimault, Pierre MénèsGilles VerdezHervé MathouxPascal PraudThierry Roland en Vincent Duluc leidde vaak tot zeer hevig geanimeerde discussies. 

Een geslaagde transfer 

In 2001 gooide Europe 1 echter het roer om en nam men de foute beslissing om de gevierde presentator en zijn team aan de kant te schuiven. Concurrent RTL aarzelde geen seconde om deze unieke stem en zijn metgezellen in huis te halen. Een geslaagde zet want ook de tiendduizenden liefhebbers, die wél pap lustten van de dikwijls vlijmscherpe visies, verhuisden mee. 

De Luxemburgse radiogigant zorgde er voor dat de eerder ingeslagen weg kon vervolgd worden. Op maandagavond werd ‘On refait le match’ een voltreffer. In 2012 plaatste Eugène Saccomano definitief een punt achter een grootse carrière. De Franse vereniging van journalisten maakte twee jaar later van de gelegenheid gebruik om hem met een bijzondere onderscheiding te eren. 

Zijn heen gaan veroorzaakt een enorme droefheid. Zijn vaak lyrische bewoordingen en zijn passie voor het voetbal en zijn eindeloze inzet werden onder andere door de bekende journalisten zoals Pascal Praud en Denis Broignarten geroemd. Extra dankbaarheid voor de talloze uren radioplezier zijn de steeds terug kerende sleutelwoorden.

Niet meer dan evident dat alle radio- en televisiestations de voorbije dagen extra aandacht schonken aan deze unieke persoonlijkheid. (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De nieuwe Franse luistercijfers

Terwijl de hoofdrolspelers in het Franse radiolandschap reeds de laatste hand aan de najaarsprogrammering hebben Lees verder

France Info in en rond ‘Le Tour’

Aanstaande zaterdag 6 juli, wordt in Brussel de wielerkaravaan met 198 deelnemers voor Tour de Lees verder

Frankrijk: RFM en Virgin te koop

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De Lees verder

Frankrijk: Nikos Alliagas weg bij Europe 1

Het in zware crisis verkerende Europe 1 moet voor de komende najaarsprogrammering op zoek naar Lees verder

Frankrijk: Hoog bezoek bij Kiss FM

Tijdens de befaamde jaarlijkse Lions-beurs in het mondaine Cannes komen van 17 tot en met Lees verder

Frankrijk: RMC onder vuur na racistische uitspraken (video)

Dat de media tegenwoordig een vette kluif hebben aan de verkrachtingszaak waarbij de stervoetballer van Lees verder

Frankrijk: Bruno definitief van Fun naar RTL? (video)

Met de zomer in aantocht schakelen de Franse radiostations traditioneel over naar een meer luchtige Lees verder

Soulshow: Afscheid was ‘Maatwerk’ (audio)

Wie gisterenavond zat te wachten op een nieuwe aflevering van Ferry Maat’s de Soulshow, moest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx