RadioVisie

  • .
    .

Frankrijk: Canal Plus bindt in

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er komt dan toch vaart in de verdeling en in de correcte toepassing van de uitzendrechten voor de Ligue 1, de Franse tegenhanger van de fel bejubelde Britse Premier League. Er was wel heel wat juridisch trekken  en duwen nodig om de ruziënde partijen op één lijn te krijgen. Iets wat tot voor enkele dagen totaal ondenkbaar was.

Het luchtkasteel van Mediapro

Wat vooraf ging. Het Catalaanse Mediapro pleegde tijdens de lente van 2018 een heuse hold up door maar liefst 1,159 miljard euro op tafel gooien om via het tv- kanaal Téléfoot alle voetbalduels uit de hoogste Franse voetbalcompetitie uit te zenden. Dit voor een periode van zes jaar. De bonzen die het reilen en zeilen van deze business in de gaten houden, ontwaakten in totaal ontspoorde realiteit. De wurgende impact van Covid-19 verlamde het economische klimaat door een nijpend gebrek aan bewegingsvrijheid. Het samenscholingsverbod leverde niet alleen trieste beelden van desolate stadions op maar leidde Télépro ook naar de financiële afgrond. Door het gebrek aan inkomsten konden de financiële afspraken niet meer nagekomen worden. Na een aantal rondjes juridisch gekibbel leek dan toch een oplossing uit de bus te komen.

Canal BeIN Sports

Canal Plus en BeIN Sports, nauwelijks tien jaar geleden nog gezworen vijanden, schoven alle geschillen aan de kant en verklaarden zich akkoord om voor 332 miljoen euro de matchen van zaterdagnamiddag om 17:00 uur en van zondagavond om 21:00 uur netjes in beeld te brengen, voorzien van het nodige commentaar, inclusief voor- en nabeschouwingen. Voor het vaak door moeilijkheden geplaagde Qatarese televisienetwerk, was dit een gedroomde kans om met het doorschuiven van de verslaggeving aan hun nieuwe partner, de aanwezigheidspolitiek in de sportwereld te versterken. 

Door de toewijzing van de erfenis van het inmiddels opgehoepelde Mediapro aan Amazon van Jeff Bezos, voor de duidelijk lagere prijs van 250 miljoen euro, veranderde Canal Plus plots het geweer van schouder. Geen Ligue 1 meer en dus moest BeIN Sports voor alle kosten opdraaien. Iets wat tegen de afspraken was waardoor voor de zoveelste maal een legertje rechters en advocaten in Nanterre zich over de zaak boog. Het verdict werd een flinke tegenvaller voor één van de absolute troeven van de groep Vivendi, dat onlangs nog het radiostation Europe 1 overnam.

Canal Plus terug naar af

Canal Plus werd volledig in het ongelijk gesteld en kreeg, tot grote opluchting van de aanklagers uit het Midden-Oosten, de opdracht om het eerder bereikte akkoord netjes uit te voeren. Bij elke overtreding – zeg maar het moedwillig missen van een speeldag – dreigt een monsterboete van één miljoen euro. Kortom, de abonnees van Canal Plus Sports moeten vanavond om 21:00 uur niets missen van het duel tussen Troyes en PSG (dat naarstig werkt aan de inlijving van de bij FC Barcelona buiten gewerkte Lionel Messi). De fans van Lille komen zondagnamiddag om 17:00 uur aan de beurt wanneer hun team op verplaatsing naar Metz trekt. 

Tijdens de komende week zal de betaalzender meer duidelijkheid verschaffen over de verdere plannen. Dan wordt ook duidelijk wanneer de fans van het Britse voetbal zich kunnen uitleven. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Frankrijk: Wankelt BeIN Sports?

De verdeling van de uitzendrechten voor de Franse Ligue 1 blijft voor commotie zorgen. Door Lees verder

BeIN Sports moet snoeien (video)

Het onderbreken van verschillende Europese voetbalcompetities en de verkoop van de Engelse voetbalclub Newcastle aan Lees verder

Geen Formule 1 meer bij BeInSports (video)

Nauwelijks een maand voor de start van het F1-seizoen in het Albert Park van Melbourne, Lees verder

Massaal banenverlies Beinsport: gevolg van ‘piraterij’

Radiopiraten’. Zonder licentie uitzenden op een niet verkregen frequentie. Het is van alle tijden en Lees verder

Zomerhit 2022: de 20 genomineerden

Geen tien, zoals in de vorige edities, maar twintig dus. De stembussen zijn open.

‘Enkel kijken met de speciale tv-bril’ (video)

en ander bizar nieuws uit 1961, verzameld in wekelijkse column door Hans Knot

Nieuwe ‘Warmste Week’ ook op MNM en Studio Brussel (video)

Kansarmoede. Dat is het centrale thema van De Warmste Week 2022.

MENT met zomeroffensief op tv én radio

MENT lanceert haar eigen zomer-TV-show met vijf uitzendingen van 'Zing mee met je TV'.

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx