fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Foutemuziekradio in een offshore radio-jasje

Foutemuziekradio gaat aanstaande zaterdag terug naar het najaar van 1974. Op 24 november startte een Caroline-medewerker aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo om 12:00 uur de Joepie Top 50, die Peter Van Dam de week ervoor op tape had opgenomen. In aflevering 46 (1e jaargang) steken slechts vier nieuwe platen en vijf oude Lievelingen. Verder in de lijst staan een keur van bekende en minder bekende nummers. Zaterdag aanstaande beluister je vanaf 12:00 uur via Foutemuziekradio de retro versie gepresenteerd door Ferry Eden, zelf oud Mi Amigo-dj, inclusief originele reclames en veelal authentieke jingles.

Hoe zat het ook alweer?

Het was Sylvain Tack en de medewerkers van Radio Mi Amigo duidelijk: het zou veel problemen geven, doorgaan waar andere zeezenders op 31 augustus 1974 hun uitzendingen staakten. Na het van kracht worden in Nederland van het Verdrag van Straatsburg was de MV Mi Amigo nog het enige zendschip dat uitzond. Medewerking was verboden en Nederlandse, Belgische en Britse autoriteiten spanden ondertussen samen om aan Radio Mi Amigo en Caroline een eind te maken.
 
Toch waren beide stations vanuit de Thames-monding te beluisteren via de de middengolf op 259 meter, tenminste als er geen technische of andere problemen waren. De bevoorrading stagneerde met regelmaat door slecht weer of problemen met officiële instanties. Daardoor bereikten de nieuwe programmabanden het schip niet en moesten uitzendingen van de week ervoor herhaald worden. De havens en ook de bevoorrading van het zendschip op volle zee werden in de gaten gehouden wat bij terugkeer  tot aanhouding van de medewerkers leidde en inbeslagname van de tender.
 
De oplopende kosten van de zeezender moesten worden opgebracht uit de reclameopbrengsten, met zowel commercials als betaalde airplay van grammofoonplaten. Rond dit onderwerp had Mi Amigo een waas van nevel opgetrokken omdat de wetgeving juist dat soort medewerking verbood en wilde aanpakken. Voor een deel van de reclames mocht dan informeel opdracht zijn verstrekt, dat werd steeds ontkend. Andere commercials waren onbetaald en eigenlijk ‘fake’ reclames. Ook werden reclameopdrachten aangegaan en gefactureerd voor advertenties uit het tienerblad Joepie. Van radioreclame op Mi Amigo wist de opdrachtgever officieel niets. Als nieuw contactadres voor Radio Mi Amigo bood het buitenverblijf van Sylvian Tack uitkomst: RADO, Playa d’Aro in Spanje.
 
Waar omzichtigheid en onopvallend opereren geboden was, haalde Mi Amigo juist met regelmaat de pers. Na het verdwijnen van Radio Veronica en Radio Noordzee was een zeezender die de wetgeving trotseerde natuurlijk spannend nieuws. Bovendien had een grote schare luisteraars veel sympathie voor het radiostation. Dat mocht dan gunstig zijn voor de luistercijfers van Mi Amigo, nadelig was dat men het radiostation ook van officiële zijde in de kaart kon kijken. Alle studioprogramma’s bijvoorbeeld, werden voordien op verschillende geheime locaties in België in Nederland opgenomen. Het was duidelijk dat die situatie op termijn door justitieel ingrijpen zou eindigen, wat begin 1975 ook het geval was.

Ferry Eden werkte tot eind september 1979 voor Radio Mi Amigo. Nadien was hij te horen bij Maeva. In het voorjaar van 1984 stapte hij over naar Radio Contact. In de jaren 1985 tot en met 1987 dook hij op bij de zeezender Radio Monique, uitzendend vanaf de Ross Revenge. Hij beëindigde in 1990, na drie jaar Keistad FM in Amersfoort, zijn beroepsmatige DJ-loopbaan. Eind 2002 was hij terug op verzoek van Radio 192. Maar hij werkt ook voor Radio Extra Gold en Foutemuziekradio.

TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Het einde van Laser 558 (audio)

Na de close down van Radio London in augustus 1967 en met de financiële catastrofes Lees verder

2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Op verzoek, komen we ook langs

Het niet gesproken Radioblad van 22 november

Een heel klein beetje oorlog

Sluiten