RadioVisie

  • .
    .

FM Miserable: U luistert toch ook (niet)? (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

A new FM is born 

Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams minister Sven Gatz trots de geboorte bekend van de nieuwe lokale radio in Vlaanderen. Er waren geen ‘medische’ bezwaren meer van de Raad van State, de decretale geboorte bij de Vlaamse regering werd daarmee officieel. De procedure mocht dra uw aanvragen verwachten, het frequentieplan was klaar voor vergunde uitzendingen. The future was born!

Don’t worry, be happy 

De minister duwde de laatste twijfelaars over frequentiebundels nog richting Positivo: ‘Dit grotere bereik maakt de lokale radio’s van de toekomst economisch beter leefbaar, omdat ze bijvoorbeeld uit een groter gebied reclame-inkomsten kunnen werven’. Verder in hetzelfde geboortekaartje: ‘De nieuwe lokale radio’s zullen immers dicht bij de mensen uitzenden, met lokaal nieuws en op het zendgebied gerichte ontspanningsprogramma’s’. Hallelujah! 

Zoals na elke politieke peiling of verkiezingsuitslag was er enkel nog vooruitgang: ‘Vandaag zijn er nog 105 verschillende écht lokale radiostations. De andere lokale radiofrequenties zijn in handen gekomen van commerciële ketenradio’s …/… Het nieuwe frequentieplan voorziet nu 124 lokale radiostations via de gebundelde frequentiepakketten’ aldus Gatz. Een radiomens vraagt zich dan af naar welke omroep woordvoerster Eva Vanhengel na de mededeling zou luisteren. 

One year on 

De minister zit volop in negentien verzoekschriften bij de Raad van State, vorderingen tot schorsing, nietigverklaring of uiterst dringende noodzakelijkheid. Daar bovenop is de bisronde of herkansingsronde net beëindigd. Gelukkig kon minister Gatz op 8 maart zelfs meedelen dat zo goed als alle lokale radio’s die een zendvergunning hadden aangevraagd, die ook hebben gekregen. Laat de lente maar komen?

We deden de test vorige zaterdag in Halen, net op de grens tussen de provincies Limburg en Brabant. De stad Halen heeft zelf geen omroep meer. In een lang verleden, en zo ongeveer van  WOI tot en met WOII was Radio Loxbergen, in de Halense deelgemeente Loksbergen, één van de echte radiopioniers in Vlaanderen. In de jaren tachtig ging die spirit over in een vrije radio, die een paar jaren geleden definitief de antenne opborg. 

De gewone radiogebruiker 

We deden de test in een kleine persoonswagen, met een gewone FM-scan op een simpele autoradio. Omdat het neerwaarts verder drukken rond 101.0 FM een eerste maal nogal snel ging, en om helemaal zeker te zijn, deden we er onmiddellijk een aanvullende tweede scan bij. Hoe blij is de eenzame radioluisteraars, onderweg in Halen? 

Scan in Halen 

Radio Diest (107.9 MHz), Radio Benelux (107.5 MHz), Radio Diest (105.1 MHz), MNM (102.0 MHz), StuBru (101.4 MHz), Pure FM (101.1 MHz), Radio 1 (99.9 MHz), Radio 2 (97.9 MHz), RTBF La Première (96.1 MHz), Classique 21 (95.6 MHz), Radio 2 (92.4 MHz), Klara (89.9 MHz), Joe (88.8 MHz). Let op: Qmusic op 102.5 MHz en Radio Nostalgie (102.9 MHz) worden twee keer overgeslagen. 

Samengevat

In Halen zijn op gewone autoradio dertien omroepen te ontvangen, dat zijn er eigenlijk maar elf, Diest en Radio 2 zitten er twee keer in. Er zijn slechts twee lokale omroepen: Benelux in Beringen (vanuit Lummen) en Diest (vanuit Diest of Herk-de-Stad). Verder ook maar één landelijke, Joe. Tussen de overige acht (openbare) zitten er maar liefst drie Waalse.

Merci, monsieur Gatz. 

In procenten 

OPENBAAR NL OPENBAAR FR LANDELIJK LOKAAL
RADIO 1 PURE FM Joe FM Radio DIEST
RADIO 2 LA PREMIÈRE   Radio BENELUX
MNM CLASS 21    
STUBRU      
KLARA      
       
46% 27% 9% 18%
    Met Q-MUSIC  
    Met NOSTALGIE  
39% 23% 23% 15%

Scan FM (video)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Koen V.
Koen V.
20 maart 2018 - 09:21 09:21

Mooi voorbeeld van de armzalige situatie in Vlaanderen op FM. De nationale zenders slagen er niet meer in om te boeien en al de rest is slecht of helemaal niet te ontvangen. Hoewel ik een DAB+ ontvanger in de auto heb luister ik alleen nog streams van buitenlandste stations en uit Vlaanderen alleen een paar internetradio’s. FM is wat mij betreft totaal niet meer relevant, een smartphone en bluetooth op de autoradio vandaag en later een ‘connected’ systeem. Al dat geld voor investeringen in DAB+ en nieuwe frequenties voor lokale radio’s hadden ze beter in hun zak gehouden.

Fl
Fl
19 maart 2018 - 20:17 20:17

Met een analoge tuner afkomen zou inderdaad niet representatief zijn.
Maar ik durf toch ook te betwijfelen elk van die ingebouwde exemplaren kwalitatief beter en/of gevoeliger zijn dan het testmodel.

Haveve
19 maart 2018 - 19:45 19:45

Een paar opmerkingen: In het artikel staat duidelijk wel bij “We deden de test in een kleine persoonswagen, met een gewone FM-scan op een simpele autoradio”. Het was de bedoeling om het gewone gebruik te testen, het keukengebruik zoals dat heet, met de gewone apparaten zoals zeker nog veel mensen in de auto en in de ‘keuken’ naar de radio luisteren. In dezelfde streek is ook die gewone ontvangst in de keuken gemeten en dan is de ontvangst niet veel beter, is er echter wel een Q-Music of Nostalgie bij. Op dat effect is ook gewezen maar toch kan de locatie meespelen in zo gewone ontvangst. In tegenstelling tot wat wordt geschreven stond de auto stil toen de scan werd gedaan, aan Meubelen Keldermans, gewoon naast de Staatsbaan. De autoradio is 4 jaar oud nu, minder oud dan hier werd gedacht. Het is een simpele vervanging van een vroegere radio/CD speler met nog primitieve GPS, het was net de bedoeling om met zo’n toestel te testen. Het is niet omdat auto’s van de laatste 10 jaar anders zijn gebouwd dat er geen auto’s meer zijn met gewone autoradio’s, ik ken er alleszins nog genoeg. Ik ken ook moderne mensen die in de keuken naar een gewone transistorradio luisteren, en daar vaak problemen van ontvangst hebben. Locatie of apparaat. Er is ook nergens beweerd dat dit artikel een algemeen beeld is, het is een foto van de huidige situatie. Zo een foto zoals er alle dagen duizenden op Facebook staan!

Maarten
Maarten
19 maart 2018 - 18:30 18:30

Inderdaad, het is onzin dat Q-music in Halen niet sterk genoeg zou zijn. De zender in Genk is zelfs voorbij Diest perfect te ontvangen.
Leuke insteek, maar toch eens overdoen met een installatie die wel representatief is.

Marconi
Marconi
19 maart 2018 - 19:20 19:20
Antwoord aan  Maarten

Waarom alles nog eens overdoen als de enige bedoeling van dit soort journalistieke stukjes is om Gatz af te zeiken?

Haveve
19 maart 2018 - 23:36 23:36
Antwoord aan  Marconi

Leg uit…

Danny Adriaensen
Danny Adriaensen
19 maart 2018 - 16:56 16:56

Het merk van autoradio is Pioneer, laat dat nu net een merk zijn met een slechte FM tuner, is algemeen geweten, vraag maar na bij de speciaalzaak, als de m/v/x van dienst eerlijk is tenminste. Heb zelf een Kenwood laten inbouwen en die doet stukken beter. Ook speelt de antenne een rol natuurlijk.

Steven
Steven
19 maart 2018 - 13:04 13:04

Je vergeet er wel bij te vermelden dat de gebruikte autoradio niet meer van deze tijd is… Zowat elke wagen van pakweg de laatste 10 jaar heeft in 99% van de gevallen een ingebouwde autoradio, dit is een achteraf ingebouwd exemplaar met waarschijnlijk al heel wat jaren op de teller. Wedden dat een scan met mijn autoradio heel wat extra zenders oplevert?

Marc
Marc
19 maart 2018 - 11:48 11:48

Ik heb een autoradio die al rjdend een lijst van zenders maakt, en die ook afficheert. Het zijn dan de zenders die eens ergens doorkomen op een of andere hoogte of dal, die enkele minuet geafficheerd worden. Het is volkomen normaal dat ik, al rijdend in Frankrijk slechts 4 radios zie, en dan is er zelfs geen France Inter ofzo bij, een Skyrock en een paar andere. Ja, het moet blijkbaar hard gaan op het platteland, of er wordt neit gewerkt ;-). Hier aan de grens met Frankrijk, Vlaanderen en Wallonie is een 40 tal zenders zeker niet abnormaal. Op een FM band met een breedte van 20 mhz. Dan neem je die DAB eens 175-240. Dat is 65 mHz. zijn we goed bezig ermee? Ja, zegt de belegger. je moet immers respect tonen, als ze in ruil voor een knie of een heup ook BTW drukken.

luce
luce
19 maart 2018 - 09:58 09:58

Liefde voor het grote geld ( landelijk commerciëel ) +
Liefde voor nabijheid, betrokkenheid, liefhebberij ( brengt niet op $ ) –

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx