RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

FM-licentie voor een talkradio?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Studio 100-baas Hans Bourlon over radioplannen met Spring

De zoveelste D-day voor de Vlaamse radiosector vandaag. De vorige eindigen allemaal met een kater. Herinner u de heisa over het winnende kavel van 4FM, of meer recent nog de eindloze stoet processen die volgden na de toekenning van de lokale en netwerkradio-licenties in 2017. Menig advocaat heeft er z’n eerste Tesla mee betaald. Kortom: het wordt weer spannend…

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zou straks bekend moeten maken welke landelijke commerciële radiostations vanaf volgend jaar een FM-vergunning krijgen. Al lijkt digitale radio de toekomst te (moeten) worden, toch kan voorlopig geen enkel businessmodel stand houden zonder een nationale dekking op FM. En net daar wringt het schoentje. 

Omdat het enkel om een zogenaamde ‘beauty contest’ gaat – de VRT moet niet deelnemen – tussen vier spelers voor drie plaatsjes, zijn de zenuwen behoorlijk gespannen bij DPG Media, Mediahuis en Studio 100. Deze laatsten zijn de ‘vreemde eend in de bijt’. Qmusic, Joe en Nostalgie, die momenteel de drie landelijke FM-kavels bedienen, moeten voor het eerst een nieuwe kandidaat naast zich dulden. Voorheen werden hun – sinds 2001 voor negen jaar toekende licenties- telkens automatisch verlengd. Europa tikte Vlaanderen daarvoor meermaals op de vingers. Mag niet!

Belga berichten voorlezen

Dat nieuwkomer Studio 100 een dossier op het bureau van de minsister legde met de naam Spring, was bekend. Maar niet wat de inhoud ervan was. Daar kwam vandaag verandering in, toen Studio 100-baas Hans Bourlon (foto bovenaan) één en en ander mocht toelichten in ‘De Ochtend’ bij Radio 1. Duidelijk werd meteen dat het niet de bedoeling is om een zoveelste muziekzender te starten. Het format zal immers voor de helft bestaan uit ‘woord’.

Hans Bourlon: “We willen een talkradio waarop er voor 50% gepraat zal worden, zoals je in Wallonië La Une en Bel RTL hebt. Wij denken dat we dat kunnen invullen. We zijn daar ambitieus in. We willen humor brengen, wat vandaag niet altijd het geval is, maar ook amusement. Dat is innovatief.” Bovendien wil Spring een eigen nieuwsdienst oprichten. Bourlon vindt dat heel wat muziekzenders zich beperken tot “het lezen van Belga-berichten.” 

Hij maakt zich ook sterk dat Studio 100 door hun binnen- en buitenlandse ervaringen voldoende knowhow in huis hebben om dit project aan te kunnen. Bovendien wordt – via Europa – niet geëist dat een erkenning enkel mogelijk is als er voldoende ràdio-ervaring is, het gaat wel degelijk om het grotere begrip ‘média-ervaring’. Resumé: haalt Spring het, dan krijgt ook Radio 1 (VRT) mogelijk concurrentie op een terrein dat al veel te lang braak is blijven liggen. Nieuws, info een duiding en niet enkel in de ochtend en avond. (TB)

° De complete babbel met Hans Bourlon kan u via deze link beluisteren.  


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
10 februari 2022 - 20:59 20:59

Inderdaad jammer dat die er niet komt. (Alleen) in auto kan het fijn zijn om interviews te horen. Nu overlappen veel radiozenders elkaar. Ons mediabeleid kiest niet voor diversiteit. Ze kiest zelfs voor mediaconcentratie.

Marc
9 februari 2022 - 21:21 21:21

De DAB kost een vijfde van de FM. Dus kunnen ze bij de 100 beginnen op de DAB, en vier dab radios per dag weggeven! Voor zover ik goed kan tellen!

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Marc
PVM
PVM
9 februari 2022 - 21:47 21:47
Antwoord aan  Marc

Ze zitten toch al enkele maanden met hun non stop “100 crooners” op DAB+. De huur van dit kanaal kost toch ook al heel veel geld. Waarom hebben ze daar geen volwaardige talkradio opgebouwd. Dan hadden ze tegen nu al een product die toch enige naambekendheid had en een schare luisteraars. Ik zou eens willen weten hoeveel luisteraars ze hebben met hun “100 Crooners”? Weliswaar mooie muziek, maar altijd hetzelfde, geen vernieuwing…. en crooners zijn er genoeg hoor, luister maar eens naar “the rat pack” op radio 2 op zondagavond.

David
David
13 februari 2022 - 09:19 09:19
Antwoord aan  PVM

Het kanaal huren kost al veel geld maar ze draaien puur nonstop, dan nog een pc met kleine database. Dus de kosten beperken zich. Als ze die nieuwsredactie moeten uitbouwen, presentatoren nodig hebben, … komt er een enorme prijs tegenover te staan. Al was het concept een meerwaarde geweest in een diverser medialandschap.

PVM
PVM
13 februari 2022 - 20:37 20:37
Antwoord aan  David

Ik zou graag eens willen weten hoeveel het kost om een kanaal te huren, iemand enig idee? Men kon ook klein beginnen met enkele presentatoren en zonder nieuws, als men dan zag dat het een bepaalde luisterdichtheid heeft dan stilaan uitbouwen en met de sponsors, publiciteit zou dit wel lukken.

Guido Schotmans
Guido Schotmans
9 februari 2022 - 17:01 17:01

Talkradio is idd zo goed als onbestaande in Vlaanderen. Iets als het Nederlandse BNR missen we hier.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx