RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

“FM Goud en FM Goud Plus zijn compleet verschillend”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Naar aanleiding van het artikel ‘Grensland en PROS grepen opnieuw naast erkenning’ van maandag 2 december, ontvingen wij een reactie van Michel Vanderfeesten, CEO en sales bij FM Goud, die in het bewuste stuk genoemd wordt.

Regionale radio voor het verzorgingsgebied zoals het hoort

Mijns inziens staan er enkele onwaarheden in en worden er een aantal zaken op een hoopje gegooid. Vooreerst klopt het dat VZW Planet Rock en VZW FM Goud Bree vorige week beiden een erkenning binnen wisten te halen. Zelf ben ik voorzitter van VZW Planet Rock. Binnen VZW FM Goud Bree heb ik geen bestuursmandaat. Ikzelf zetel dus niet in de raad van bestuur van twee VZW’s met een erkenning

De roepnaam die VZW Planet Rock gebruikt voor de cluster Oudsbergen-Peer-Hechtel-Eksel, is thans ‘FM Goud Plus’. Deze naamswijziging werd vooraf uiteraard voorgelegd aan toenmalig mediaminister Sven Gatz en dit na het inwinnen van advies bij de VRM. De naamswijziging werd meteen goedgekeurd. Logisch, want op de keuze van roepnaam stonden geen punten.

VZW Planet Rock volgt – en dat kan ik als bestuurder natuurlijk goed weten – voor de verdere rest het door haar ingediende dossier en maakt regionale radio voor het verzorgingsgebied zoals het hoort. Op marketingtechnisch vlak is er een samenwerking met VZW FM Goud Bree. Ook dat is niet verboden. Daar is de VRM heel duidelijk in (zie uitspraak in klacht: 2018-029).

Er mag natuurlijk geen eenvormigheid zijn op programmatorisch vlak en dat is er ook helemaal niet. FM Goud en FM Goud Plus zijn auditief compleet verschillende radiostations, met een eigen structuur en bestuur, format, muziekbeleid, medewerkers, vormgeving, doelgroep, reclameplanning en noem maar op. Dit is zeker geen radioketen, maar een loutere samenwerking op promotioneel vlak.

Dat de erkenningen nu naar VZW FM Goud Bree en VZW Planet Rock gaan, is enkel en alleen de verdienste van deze VZW’s. Voorafgaand wisten alle deelnemers dat er geoordeeld zou worden op basis van het ingediende dossier. Zodoende kwam iedereen aan de start met gelijke wapens. Het verschil is niet minimaal: beide VZW’s hebben telkens overtuigend gewonnen omwille van hun sterke dossiers.

Ik ben inderdaad stichtend lid van de belangenvereniging VRRO. We werken aan een nieuwe structuur, waarbij de taken beter verdeeld worden en blijven geloven in een ‘samen sterk’-aanpak. Aanvankelijk werden enkel radiostations met maximum drie frequenties toegelaten. Deze regel werd echter eind 2017 geschrapt, ook op de website. Dan kan je checken op archive.org. Om (gratis) aan te sluiten bij de VRRO moet je op 1 januari 2018 erkend zijn als lokale radio-omroep, dat is sindsdien het enige criterium. Het was initieel enkel de bedoeling om échte ketens als Hit FM en Club FM niet in de feitelijke vereniging toe te laten. Logisch, aangezien zij zich al gegroepeerd hadden binnen de Vlaamse Radio Vereniging.

Hopelijk heb ik zo één en ander wat meer kunnen verduidelijken.

° Michel Vanderfeesten

Naschrift van auteur Victor Olsen

De samenstelling van de genoemde vzw’s, en/of de bestuursmandaten, zijn in het artikel  niet genoemd, en dan zeker niet in vraag gesteld. Evenmin zijn de behaalde scores in deze ronde genoemd in het artikel, en dan evenmin in vraag gesteld. 

De rol van Michel Vanderfeesten bij zowel FM Goud, als FM Goud Plus, is enkel ingegeven door zijn eigen communicatie als ‘woordvoerder’ over beide omroepen/vzw’s, bijvoorbeeld in de krant HLN (INVOEGEN) of op Facebook. Hij spreekt daarin ook namens FM Goud. 

De hashtag’s #denummer1innoordlimburg en @wijzijnnoordlimburg in het FB-bericht zijn duidelijk een groepsgevoel, niet enkel een familiale band, eerder iets zoals een keten. Dergelijke samenwerking is ooit in dit artikel al verduidelijkt

De schrapping van ‘maximum drie frequenties’, door de VRRO eind 2017, was nà de vele erkenningen van 1 december 2017, vzw’s mochten daarna nog regulariseren. Bovendien waren de onderhandelingen van VRRO over een nieuw frequentieplan toen al lang voorbij. (Victor Olsen)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Grensland en PROS grepen opnieuw naast erkenning

FM Goud mag de ‘keten’ uitbreiden tot zeven frequenties 18 aanvragen voor 8 pakketten Het Lees verder

FM Goud wordt weer drie weken ‘The Christmas Station’

Wie in het noorden van de provincie Limburg woont en houdt van de traditionele kerstmuziek, Lees verder

FM Goud viert vijftiende verjaardag

Met 54.470 regelmatige luisteraars heeft het Limburgse regionale FM Goud niet te klagen over de Lees verder

Blad 341: ‘Olland, Limburg, Gent en Antwerpen

Een voornaam die een merk wordt? Eddy, Jean-Marie, Donna... En nu is er ook Linda Lees verder

Blad 257: FM Goud, YT, RVV en 3 doden (video)

Laatste Nieuws, is inderdaad het... laatst, terwijl YouTube helemaal op kop gaat (bij de buren) Lees verder

Blad 154: FM Goud, DPG Media en MA45 (video)

FM Goud kreeg militaire onderscheiding De Persgroep breidde uit en kreeg nieuwe naamMi Amigo Radio Lees verder

Blad 1520: Luc & André, De Max!, SONiC Radio

• Afscheid van twee Zuid-West-Vlaamse radiopioniers • NPO Radio 5 trekt streep onder 'De MAX!' Lees verder

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx